Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Glömt att bokföra förra årets skatt i AB

Hej,

förra året glömde vi att bokföra skatt på årets resultat på 8910 (vi bokförde inte händelserna på skattekontot, utan bara våra inbetalningar till skattekontot). Det betyder ju att i år får vi inte 2510 att stämma. Har ni något fiffigt förslag på hur vi löser det?
Tack,
Vänliga Hälsningar
Lisa

4 SVAR 4

Att skatterna blir rätt är nästan det viktigaste. Mitt råd är att grotta ner sig i skattekontot för både föregående år och detta året. Om fg års skatt på resultatet inte bokfördes alls så kan det läggas på konto 8920. Men skatterna måste bokföras korrekt så att ni har koll på läget.

Känner man sig osäker ta hjälp med denna bit av bokföringen. Det är ett flertal konsulter som är specialiserade på just eEkonomi och får ni bara rätt ingående balanser på skattekontot så bör ni börja läsa in skattekontot varje månad under kassa- och bankkonton och det blir då lättare att göra rätt.

När man gör bokslutet så är det mycket viktigt att man stämmer av samtliga balanskonton. Gå igenom varenda konto i balansräkningen och kontrollera och speca vad som ligger där så att fordringar och skulder regleras korrekt på kommande år. 

Det är egentligen inte så svårt när man bara fått kläm på det men om det är fel som ackumuleras för varje år så kan det bli väldigt rörigt och kostsamt att reda ut.

Mvh
Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100
LW -60
UTFORSKARE

Fiffigt förslag? Inte direkt...

  • Gå till SKV:s hemsida. Gå till e-tjänsten för skattekontot och sedan en länk som heter: Fler transaktioner / beställning kontohistorik
  • Du får upp en sida där du kan välja tre stycken flikar: Kommande / Bokförda / Kontoutdrag
  • Välj Bokförda (för då får du ut transaktionerna samt kontoställningen)
  • Välj datum månad för månad, så du ser vad SKV önskat få in och vad du betalat.
  • Skriv ut kontoutdragen månad för månad eller hellre, spara ner utskrifterna i datorn i PDF-format, så du kan skriva ut när du vill utan att logga in på SKV.
  • Stäm av mit dina siffror

Men, ovanstående gäller det löpande då du skriver att du inte bokfört händelserna på skattekontot. Men vad du först skriver är att du inte bokfört årets skatt på resultatet. Att boka upp skatten på resultatet blir:

D8910 / K2512

Så jag hoppas att något av dessa två svar är något av det du söker.

Mvh Lena

Vi har upptäckt ett liknande fel. Vi tog hjälp av en person att göra bokslut och åresredovisning föregående år (201801-201812) men där han missade att bokföra 2512 <-> 8910
Det har uppdagats i årets bokslut, årsredovisning samt bokföring.
Detta innebär en hel del strul. Vi har i år fått tillbaka pengar då vi betalade mer skatt än vad resultatet gav. 
Hur clearar vi in det nu? Vi kan ju knappast använda konto 8910 för då blir det ju helt galet med årets skatt/resultat

 

My Janhall
ANSTÄLLD

Hej @sigany

 

Har bollat frågan här hos mig och även kikat med mina kollegor. Min första följdfråga blir om skattekontot 1630 är avstämt? Hur bokfördes 2018 års slutskatt? 
Det som ska göras är att beräkna årets skatteskuld/fordran (2019) och vad den skulle ha varit förra året (2018). Skatteskulden bokas upp mot 2512 alternativt 2510, den bokförda skulden ska motsvara det som ska betalas och återbetalas till skatteverket. Därefter kan ni bokföra årets skattekostnad mot 8910 och korrigeringen som avser förgående års skattekostnad mot 8920. 

 

Var även deklarationen avseende 2018 felaktig så behöver ni begära en självrättelse, mer information om detta finns på skatteverkets hemsida Självrättelse av deklaration, företag. Vad det gäller årsredovisningen så går även denna att byta ut, även om det inte räknas som god redovisningssed att ändra i ett redan fastställt bokslut. Enligt bokföringsnämnden är god redovisningssed att rätta upptäckta fel i nästa årsredovisning. Ska ni byta ut den registrerade årsredovisningen behöver du skicka en en skriftlig begäran om att ni ska byta ut årsredovisningen, där anger du också varför företaget vill byta ut den. 

Hoppas detta hjälper dig på vägen. 
Ha en trevlig helg! 
/My