Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Glömt att bokföra förra årets skatt i AB, hur göra nu - eEkonomi

Hej,

förra året glömde vi att bokföra skatt på årets resultat på 8910 (vi bokförde inte händelserna på skattekontot, utan bara våra inbetalningar till skattekontot). Det betyder ju att i år får vi inte 2510 att stämma. Har ni något fiffigt förslag på hur vi löser det?
Tack,
Vänliga Hälsningar
Lisa
2 SVAR 2

Re: Glömt att bokföra förra årets skatt i AB, hur göra nu - eEkonomi

Att skatterna blir rätt är nästan det viktigaste. Mitt råd är att grotta ner sig i skattekontot för både föregående år och detta året. Om fg års skatt på resultatet inte bokfördes alls så kan det läggas på konto 8920. Men skatterna måste bokföras korrekt så att ni har koll på läget.

Känner man sig osäker ta hjälp med denna bit av bokföringen. Det är ett flertal konsulter som är specialiserade på just eEkonomi och får ni bara rätt ingående balanser på skattekontot så bör ni börja läsa in skattekontot varje månad under kassa- och bankkonton och det blir då lättare att göra rätt.

När man gör bokslutet så är det mycket viktigt att man stämmer av samtliga balanskonton. Gå igenom varenda konto i balansräkningen och kontrollera och speca vad som ligger där så att fordringar och skulder regleras korrekt på kommande år. 

Det är egentligen inte så svårt när man bara fått kläm på det men om det är fel som ackumuleras för varje år så kan det bli väldigt rörigt och kostsamt att reda ut.

Mvh
Lovisa
NY MEDLEM

Re: Glömt att bokföra förra årets skatt i AB, hur göra nu - eEkonomi

Fiffigt förslag? Inte direkt...

  • Gå till SKV:s hemsida. Gå till e-tjänsten för skattekontot och sedan en länk som heter: Fler transaktioner / beställning kontohistorik
  • Du får upp en sida där du kan välja tre stycken flikar: Kommande / Bokförda / Kontoutdrag
  • Välj Bokförda (för då får du ut transaktionerna samt kontoställningen)
  • Välj datum månad för månad, så du ser vad SKV önskat få in och vad du betalat.
  • Skriv ut kontoutdragen månad för månad eller hellre, spara ner utskrifterna i datorn i PDF-format, så du kan skriva ut när du vill utan att logga in på SKV.
  • Stäm av mit dina siffror

Men, ovanstående gäller det löpande då du skriver att du inte bokfört händelserna på skattekontot. Men vad du först skriver är att du inte bokfört årets skatt på resultatet. Att boka upp skatten på resultatet blir:

D8910 / K2512

Så jag hoppas att något av dessa två svar är något av det du söker.

Mvh Lena