Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Prefect1
NY MEDLEM

Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej,

det har skett förändringar gällande hur trängelskatt skall hanteras från och med 2018. Mer finns att läsa bland annat hos Skatteverket (https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/2017/2017/trangselskattvidprivatkorningmedf...).

Låt säga att jag en månad enbart har kört min tjänstebil/förmånsbil privat. Inga resor har alltså haft med mitt företag att göra. Först hade jag tänkt betala denna faktura med privata pengar, men det kanske inte går? Jag har ett antal frågor om detta som jag listar här så svara gärna med referens till respektive fråga:

1. Kan jag betala denna faktura privat och helt strunta i att redovisa detta i företaget? 

2. På Skatteverkets hemsida står följande "Beräkningsunderlagen behöver inte redovisas om anställda betalar hela det skattepliktiga förmånsbeloppet till arbetsgivaren, men underlagen ska sparas.". Är tanken här att företaget betalar fakturan som vanligt, sen betalar den anställde in pengar till företaget? 

3. På Skatteverkets hemsida kan man även läsa: "Om den anställde själv till arbetsgivaren betalar hela det skattepliktiga förmånsbeloppet uppkommer ingen förmån. En sådan betalning kan göras via ett nettolöneavdrag eller kontant.".
Kan jag istället göra ett avdrag på lönen som motsvarar samma belopp som företaget betalade för trängselskatten? Kallas detta "avdrag efter skatt i Visma eEkonomi"?
19 SVAR 19

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej!

1. Jag skulle bokfört fakturan mot 2893 i bolaget. Det är ju bolagets skuld så det mest korrekta är att bokföra den.

2. Ja.

3. Ja, du kan göra avdrag på din lön. Alternativt så kanske du redan gör privata utlägg för bolaget och bokför dem mot 2893 och då kan detta kvittas. 

Mvh
Lovisa
Prefect1
NY MEDLEM

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej och tack för ditt svar.
Jag har inte så mycket privata utlägg så att använda konto 2893 känns lite felaktigt.

Kan jag göra såhär:
1. Jag betalar trängselskatten på x kronor med företagets pengar och belastar konto 5619  -  Övriga personbilskostnader. 
2. Vid min löneutbetalning så lägger jag till "Avdrag efter skatt" på x kronor.
Sofia Johansson
MODERATOR

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej Prefect!

Tänkte dubbelkolla om du känner att du fått svar på dina frågor och löst det eller om du vill att vi kikar på det också?

Ha det gott!

/Sofia 
Prefect1
NY MEDLEM

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej,

jag gillar dubbelkoll, tack!

Nej, jag tycker inte riktigt att jag har fått svar på min sista fråga. Jag hade gärna fått bekräftat att de 2 steg jag förslog är korrekta och räcker för att hantera trängselskatten på ett bra sätt.
Fanny Örnberg
ANSTÄLLD

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej Prefect,

Som Lovisa skriver ovan så är det smidigast för dig om du bokför fakturan mot 2893. Om du istället väljer att bokföra den mot 5619 så är det viktigt att samma konto används när nettoavdraget görs. Alltså när lönebeskedet bokförs så ska detta avdrag gå mot konto 5619 så att beloppet från fakturan nollas ut. Annars får företaget en kostnad. Det är dock helt korrekt att använda avdrag efter skatt om du väljer att gå den vägen.

Om du har några fler funderingar kring detta får du gärna återkomma!

/Fanny
Prefect1
NY MEDLEM

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej och tack för svaret.

Jag har nu istället belastat konto 2893 istället för 5619 när jag lägger upp min leverantörsfaktura under Inköp. Det verkar helt klart smidigare.


Nu har jag ju dock på den förra fakturan belastat konto 5619 och gjort ett avdrag på lön. Däremot så tror inte att det kontot användes vid nettolöneavdraget. Här är de verifikationer som det handlar om:

UTBETALNING TRÄNGSELSKATT
5619 - Övriga personbilskostnader D356,00
1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto K356,00

LÖNEBESKED
2790 - Övriga löneavdrag  K356,00 

Skall jag göra en manuell verifikation för att rätta till detta? Är denna korrekt:
5619 K356
2893 D356 
?

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Japp, då blir det rätt ser det ut som.
Undrande3
NY MEDLEM

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Jag undrar om man i det här fallet kan bokföra fakturan på 7391 "Kostnad för trängselskatteförmån” i stället för 2893 eller 5619? Dvs:
1930 - K 356,00
7391 - D 356,00 ?
/Helena
Cecilia Towner
ANSTÄLLD

Re: Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej,

Läser man i boken Redovisa Rätt 2018 så står det så här gällande den nya trängselskatten.
"Företagets utgifter avseende trängselskatt debiteras konto 5616 Trängselskatt, avdragsgill. Kontot debiteras både när skatten betalas direkt av företaget/arbetsgivaren och när den anställde får ersättning för skatt som denne har betalat privat. Konto 7391 Kostnad för trängselskatteförmån debiteras för trängselskatt som utgör skattepliktig förmån för den anställde."

Ha en trevlig midsommar!
/Cecilia