Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Prefect1
NY MEDLEM

Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

(uppdaterad av Prefect1 ‎2021-08-26 19:11 )
Hej,

det har skett förändringar gällande hur trängelskatt skall hanteras från och med 2018. Mer finns att läsa bland annat hos Skatteverket (https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/2017/2017/trangselskattvidprivatkorningmedf...).

Låt säga att jag en månad enbart har kört min tjänstebil/förmånsbil privat. Inga resor har alltså haft med mitt företag att göra. Först hade jag tänkt betala denna faktura med privata pengar, men det kanske inte går? Jag har ett antal frågor om detta som jag listar här så svara gärna med referens till respektive fråga:

1. Kan jag betala denna faktura privat och helt strunta i att redovisa detta i företaget? 

2. På Skatteverkets hemsida står följande "Beräkningsunderlagen behöver inte redovisas om anställda betalar hela det skattepliktiga förmånsbeloppet till arbetsgivaren, men underlagen ska sparas.". Är tanken här att företaget betalar fakturan som vanligt, sen betalar den anställde in pengar till företaget? 

3. På Skatteverkets hemsida kan man även läsa: "Om den anställde själv till arbetsgivaren betalar hela det skattepliktiga förmånsbeloppet uppkommer ingen förmån. En sådan betalning kan göras via ett nettolöneavdrag eller kontant.".
Kan jag istället göra ett avdrag på lönen som motsvarar samma belopp som företaget betalade för trängselskatten? Kallas detta "avdrag efter skatt i Visma eEkonomi"?
19 SVAR 19
Weronica
UTFORSKARE

Har en anställd som har fått infrastrukturavgift under semestern. Fakturan kommer till företaget och jag betalar den som vanligt. 
2440 K 5
5619 D 5

Men sen när jag ska göra lönen och lägga till dessa 5 kr på hans lön vet jag ej riktigt hur jag gör. Jag vet att jag ska använda 7391 men vad ska jag använda för motkonto? 


Theodor Ahlström
MODERATOR

(uppdaterad av Theodor Ahlström MODERATOR ‎2021-08-27 08:47 )
Hej Weronica,


Gällande lönen så tänker jag att du kan göra ett nettolöneavdrag för den anställdes infrastrukturavgift som företaget har betalat, för att det inte ska uppstå någon förmån. Om du skapar lönebeskedet i eEkonomi så skulle du kunna använda dig av lönearten Avdrag efter skatt för att få ett nettolöneavdrag. I bokföringen påverkar det konto 2790 Övriga löneavdrag. Är det kanske det motkontot som du tänkte på? 


Återkoppla om du undrar över något mer.
/Theodor
Andreas Henriksson
NY MEDLEM

Jag tar Har precis skaffat en förmånsbil i mitt AB som jag bara använder till privat körning. Har nu fått en faktura på trängselskatt på 174:- som jag tänkte betala från bolagets konto och därefter förmånsbeskatta mig själv på det beloppet. Har förstått att hela beloppet numera kan motkonteras på 7391 och att arbetsgivaravgift ska betalas på förmånsvärdet (31.42% * 174:-) skall tas upp, men kan jag göra det på K7512 samt D2730..? Och hur gör jag för att bokföra detta på mitt lönebesked i Visma eEkonomi Smart? Är det lättast/bäst att lägga till ett extra rad med 'Förmåner, Tabellskatt' på 174:-..? 

/Andreas Henriksson

Hmmm. En nyfiken fråga/info: vet du om att du inte får lyfta någon som helst moms på eventuell leasing och inte heller på driftskostnader om du inte använder bilen i din momspliktiga verksamhet? Du kanske redan vet det eller inte. Tyckte dock att det kunde vara en bra info, om än kanske inte så positiv. Lycka till!
My Janhall
ANSTÄLLD

Hej Andreas. 
Jag har testat i mitt program och kommer fram till följande. Först så bokför jag själva leverantörsfakturan för trängselskatt mot konto 5616 under inköp - leverantörsfakturor. Därefter skapar jag ett lönebesked där jag tar en extra rad med 174:- på Förmåner, tabellskatt som löneart. Då dras 54,67 på 7510 - abetsgivaravgifter i debet samt 2731 - avräkning lagstadgade sociala avgifter i kredit på bokföringsunderlaget för lönebeskedet. Du kan själv avgöra vilket konto lönearten ska bokföras mot, du ändrar det under inställningar - företagsinställningar - löneuppgifter. 

Är detta något du har tänkt dig? 
Andreas Henriksson
NY MEDLEM

Hej, 

Lönebeskedet var bra ett bra tips, visste inte att man kunde ändra konton på de olika löneartiklarna under företagsinställningar! 

Förstod dock inte riktigt hur jag skulle bokföra själva fakturan när den kommer. Räcker det med att boka 174:- på D2440 och K5616...? Alltså så att jag inte behöver ta med förmånsbeskattningen på 54,67:- K7512 och D2730..?

/Andreas.. 

Det stämmer! Boka fakturan bara mot 5616.
EB____
NY MEDLEM

Under lite samma sak!
Om faktura har inkommit till oss, och vi tänkte göra ett avdrag på lönen som du beskriver ovan då trängselskatten avser privata resor kan vi då bokföra enligt följande:
1610 Kortfristiga skulder +
2790 Övriga löneavdrag -
Och sedan kvitta dessa mot varandra när lönen är klar. För kontot för trängselskatt ska väl inte användas då det ju inte är företagets kostnad..?
EB____
NY MEDLEM

Menar förstås 1610 Kortfristiga fordringar (anställda)

Om du använder lönearten som Theodor hänvisar till i Visma eEkonomi så hamnar det på 2790. Därför ska du bokföra trängselskatten på D2790 och K1930 så tar de ut varann efter lönen.