Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Prefect1
UTFORSKARE

Hantera trängselskatt 2018 - eEkonomi

Hej,

det har skett förändringar gällande hur trängelskatt skall hanteras från och med 2018. Mer finns att läsa bland annat hos Skatteverket (https://www.skatteverket.se/omoss/press/pressmeddelanden/2017/2017/trangselskattvidprivatkorningmedf...).

Låt säga att jag en månad enbart har kört min tjänstebil/förmånsbil privat. Inga resor har alltså haft med mitt företag att göra. Först hade jag tänkt betala denna faktura med privata pengar, men det kanske inte går? Jag har ett antal frågor om detta som jag listar här så svara gärna med referens till respektive fråga:

1. Kan jag betala denna faktura privat och helt strunta i att redovisa detta i företaget? 

2. På Skatteverkets hemsida står följande "Beräkningsunderlagen behöver inte redovisas om anställda betalar hela det skattepliktiga förmånsbeloppet till arbetsgivaren, men underlagen ska sparas.". Är tanken här att företaget betalar fakturan som vanligt, sen betalar den anställde in pengar till företaget? 

3. På Skatteverkets hemsida kan man även läsa: "Om den anställde själv till arbetsgivaren betalar hela det skattepliktiga förmånsbeloppet uppkommer ingen förmån. En sådan betalning kan göras via ett nettolöneavdrag eller kontant.".
Kan jag istället göra ett avdrag på lönen som motsvarar samma belopp som företaget betalade för trängselskatten? Kallas detta "avdrag efter skatt i Visma eEkonomi"?
19 SVAR 19

Hej!

1. Jag skulle bokfört fakturan mot 2893 i bolaget. Det är ju bolagets skuld så det mest korrekta är att bokföra den.

2. Ja.

3. Ja, du kan göra avdrag på din lön. Alternativt så kanske du redan gör privata utlägg för bolaget och bokför dem mot 2893 och då kan detta kvittas. 

Mvh
Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100
Prefect1
UTFORSKARE

Hej och tack för ditt svar.
Jag har inte så mycket privata utlägg så att använda konto 2893 känns lite felaktigt.

Kan jag göra såhär:
1. Jag betalar trängselskatten på x kronor med företagets pengar och belastar konto 5619  -  Övriga personbilskostnader. 
2. Vid min löneutbetalning så lägger jag till "Avdrag efter skatt" på x kronor.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Prefect!

Tänkte dubbelkolla om du känner att du fått svar på dina frågor och löst det eller om du vill att vi kikar på det också?

Ha det gott!

/Sofia 

Hej,

jag gillar dubbelkoll, tack!

Nej, jag tycker inte riktigt att jag har fått svar på min sista fråga. Jag hade gärna fått bekräftat att de 2 steg jag förslog är korrekta och räcker för att hantera trängselskatten på ett bra sätt.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Prefect,

Som Lovisa skriver ovan så är det smidigast för dig om du bokför fakturan mot 2893. Om du istället väljer att bokföra den mot 5619 så är det viktigt att samma konto används när nettoavdraget görs. Alltså när lönebeskedet bokförs så ska detta avdrag gå mot konto 5619 så att beloppet från fakturan nollas ut. Annars får företaget en kostnad. Det är dock helt korrekt att använda avdrag efter skatt om du väljer att gå den vägen.

Om du har några fler funderingar kring detta får du gärna återkomma!

/Fanny

Hej och tack för svaret.

Jag har nu istället belastat konto 2893 istället för 5619 när jag lägger upp min leverantörsfaktura under Inköp. Det verkar helt klart smidigare.


Nu har jag ju dock på den förra fakturan belastat konto 5619 och gjort ett avdrag på lön. Däremot så tror inte att det kontot användes vid nettolöneavdraget. Här är de verifikationer som det handlar om:

UTBETALNING TRÄNGSELSKATT
5619 - Övriga personbilskostnader D356,00
1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto K356,00

LÖNEBESKED
2790 - Övriga löneavdrag  K356,00 

Skall jag göra en manuell verifikation för att rätta till detta? Är denna korrekt:
5619 K356
2893 D356 
?

Japp, då blir det rätt ser det ut som.

Jag undrar om man i det här fallet kan bokföra fakturan på 7391 "Kostnad för trängselskatteförmån” i stället för 2893 eller 5619? Dvs:
1930 - K 356,00
7391 - D 356,00 ?
/Helena
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej,

Läser man i boken Redovisa Rätt 2018 så står det så här gällande den nya trängselskatten.
"Företagets utgifter avseende trängselskatt debiteras konto 5616 Trängselskatt, avdragsgill. Kontot debiteras både när skatten betalas direkt av företaget/arbetsgivaren och när den anställde får ersättning för skatt som denne har betalat privat. Konto 7391 Kostnad för trängselskatteförmån debiteras för trängselskatt som utgör skattepliktig förmån för den anställde."

Ha en trevlig midsommar!
/Cecilia
Weronica
UTFORSKARE

Har en anställd som har fått infrastrukturavgift under semestern. Fakturan kommer till företaget och jag betalar den som vanligt. 
2440 K 5
5619 D 5

Men sen när jag ska göra lönen och lägga till dessa 5 kr på hans lön vet jag ej riktigt hur jag gör. Jag vet att jag ska använda 7391 men vad ska jag använda för motkonto? 


Theodor Ahlström
ANSTÄLLD

Hej Weronica,


Gällande lönen så tänker jag att du kan göra ett nettolöneavdrag för den anställdes infrastrukturavgift som företaget har betalat, för att det inte ska uppstå någon förmån. Om du skapar lönebeskedet i eEkonomi så skulle du kunna använda dig av lönearten Avdrag efter skatt för att få ett nettolöneavdrag. I bokföringen påverkar det konto 2790 Övriga löneavdrag. Är det kanske det motkontot som du tänkte på? 


Återkoppla om du undrar över något mer.
/Theodor
Fd medlem
Inte tillämpbar

Under lite samma sak!
Om faktura har inkommit till oss, och vi tänkte göra ett avdrag på lönen som du beskriver ovan då trängselskatten avser privata resor kan vi då bokföra enligt följande:
1610 Kortfristiga skulder +
2790 Övriga löneavdrag -
Och sedan kvitta dessa mot varandra när lönen är klar. För kontot för trängselskatt ska väl inte användas då det ju inte är företagets kostnad..?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Menar förstås 1610 Kortfristiga fordringar (anställda)

Om du använder lönearten som Theodor hänvisar till i Visma eEkonomi så hamnar det på 2790. Därför ska du bokföra trängselskatten på D2790 och K1930 så tar de ut varann efter lönen.
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100

Jag tar Har precis skaffat en förmånsbil i mitt AB som jag bara använder till privat körning. Har nu fått en faktura på trängselskatt på 174:- som jag tänkte betala från bolagets konto och därefter förmånsbeskatta mig själv på det beloppet. Har förstått att hela beloppet numera kan motkonteras på 7391 och att arbetsgivaravgift ska betalas på förmånsvärdet (31.42% * 174:-) skall tas upp, men kan jag göra det på K7512 samt D2730..? 



Och hur gör jag för att bokföra detta på mitt lönebesked i Visma eEkonomi Smart? Är det lättast/bäst att lägga till ett extra rad med 'Förmåner, Tabellskatt' på 174:-..? 

/Andreas Henriksson

Hmmm. En nyfiken fråga/info: vet du om att du inte får lyfta någon som helst moms på eventuell leasing och inte heller på driftskostnader om du inte använder bilen i din momspliktiga verksamhet? Du kanske redan vet det eller inte. Tyckte dock att det kunde vara en bra info, om än kanske inte så positiv. Lycka till!
My Janhall
ANSTÄLLD

Hej Andreas. 
Jag har testat i mitt program och kommer fram till följande. Först så bokför jag själva leverantörsfakturan för trängselskatt mot konto 5616 under inköp - leverantörsfakturor. Därefter skapar jag ett lönebesked där jag tar en extra rad med 174:- på Förmåner, tabellskatt som löneart. Då dras 54,67 på 7510 - abetsgivaravgifter i debet samt 2731 - avräkning lagstadgade sociala avgifter i kredit på bokföringsunderlaget för lönebeskedet. Du kan själv avgöra vilket konto lönearten ska bokföras mot, du ändrar det under inställningar - företagsinställningar - löneuppgifter. 

Är detta något du har tänkt dig? 

Hej, 

Lönebeskedet var bra ett bra tips, visste inte att man kunde ändra konton på de olika löneartiklarna under företagsinställningar! 

Förstod dock inte riktigt hur jag skulle bokföra själva fakturan när den kommer. Räcker det med att boka 174:- på D2440 och K5616...? Alltså så att jag inte behöver ta med förmånsbeskattningen på 54,67:- K7512 och D2730..?

/Andreas.. 

Det stämmer! Boka fakturan bara mot 5616.
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi
0522-650100