Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hur kan jag skapa en momsrapport, utan att skapa alla tidigare rapporter

Jag försökte skapa en momsrapport, för kv1 detta räkenskapsår, men programmet vägrar och kräver att jag skapar momsrapporter för tidigare år; dvs ända tillbaka till 2017. Jag har under denna tid bokfört momsen manuellt.

 
 
 

Eftersom momsrapporten också bokför momsomföring för perioden, så blir det ju både "olagligt" och stökigt att gå tillbaka till tidigare rå och konterar tillbaka det som rapporterna i så fall skulle ställa till med.

 
 
Så, enkel fråga:
 
Hur nollställer jag momsrapportsfunktionen i e-Ekonomi, så att jag kan börja använda denna från och med detta räkenskapsår?
 
 

Tackar på förhand / jens

11 SVAR 11
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej Jens

I ditt eEkonomi bör det finnas en eller flera tidigare momsredovisningar bokförda. Fram tills att man skapar första momsredovisningen är det fritt att välja vilken momsperiod som helst men när man väl börjar använda funktionen under Bokföring - Momsredovisning så måste även kommande momsredovisningar bokföra därigenom om du vill kunna använda funktionen löpande.

Det går inte att nollställa momsrapportsfunktionen. För att komma runt detta får du bokföra samtliga momsrapporter retroaktivt, dessa får du korrigera med en manuell verifikation i och med att dessa momsperiodera redan är bokförda som manuella verifikationer. Alternativt ångrar du den eller de momsredovisningar som är gjorda för att på så vis få möjlighet att välja en ny momsperiod. Bägge alternativen kommer att resultera i verifikationer i tidigare år. Ytterligare ett alternativ kan vara att även i fortsättningen bokföra momsen manuellt.

Mvh
Moa
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det var förvisso inte det svar jag hoppats på.

Att tvingas öppna redan låsta räkenskapsår, köra igenom alla momsrapporter för 2017 och 2018, samt manuellt boka bort dessa; är inte acceptabelt.

Vore tacksam om du tog med dig till utvecklarna följande konstruktiva förslag:
  • Kunna upprätta och skriva ut momsrapport, utan att bokföra en moms-omföring
  • Kunna "nollställa" momsredovisningsfunktionen vid start av räkenskapsår
Problemet är att ni ibland programmerar in alldeles för mycket och ibland för litet av funktionalitet. När det gäller moms och arbetsgivare rapporterna, så är det inte uppenbart för en som just börjat med eEkonomi att det förutom att det skapas en rapport, så skapas och bokförs ett verifikat.

Det var så jag fick problem med momsen när jag började i 2015, eftersom jag bytte från ett "konventionellt" program och fortsatte ta ut rapport plus boka en moms-omföring den 1:a efter momsperioden. Att det var något fel med momskontona begrep jag först långt senare. Skatteverket hade ju hela tiden fått korrekta belopp.

Så, jag slutade använda momsfunktionen i eEkonomi under två år, men tänkte att det kunde vara bra att komma igång med den igen.

Jag antar att ett alternativ, vore att skapa ett nytt företag i eEkonomi och migrera över alla SIE data. Dock låter det som helt fel väg att gå.

Vore kolossalt tacksam om ni, som minimum implementerade en nollställningsfunktion. Då skulle jag kunna nollställa momsen för innevarande räkenskapsår, ta ut momsrapport, boka bort och kunna använda momsfunktionen framgent.

Tackar på förhand. /jens

en tanke; går det att ställa om i dom tidigare åren till årsvis momsredovisning?
Då är det ju bara 2 st
Fd medlem
Inte tillämpbar

ja, det var ju en smart idé.
förhoppningsvis, ställer det inte till trassel i bokföringen på något oförutsett sätt. jag får ta mig en funderare. men tack för tipset.
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej

Jag förstår att det inte är optimalt och jag ska absolut ta detta vidare.

Det skulle fungera att ställa om till årsvis momsperiod, som Pacsac nämner.

Att starta om programmet och importera datan på nytt är också ett alternativ. Viktigt att tänka på är dock att kund- och leverantörsfakturor inte går att exportera och importera i det nya företaget. Utan det som går att få med sig är register för artiklar, leverantörer och kunder samt bokföring i form av SIE-filer.

/Moa
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det går inte att genomföra en "gammal" momsredovisning, eftersom bokföringsperioden är låst (rå 2017).


Om jag sen försöker låsa upp tidigare rå, så varnar programmet mig för att jag är på gång att bryta mot bokföringslagen!


Det här problemet (typ moment-22), måste ni åtgärda !!

Det är ju helt klart ett "konstruerat" problem från Vismas sida, eftersom varje momsredovisning nollställer momskontona. Skulle så inte vara fallet, så lär varje bokslut göra detta.

Som minimum: tag bort spärren på momsrapporten.

Som tillägg: visa konterings-förslaget på rapporten, samt medge att man printar ut rapporten utan att kontera.

/jens
Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST

Hej Ribomation! 

Jag förstår absolut att detta blir omständligt för dig men det är såhär vi har valt att eEkonomi ska fungera idag och det är ett medvetet val. 

Om jag ger lite exempel. Vi säger att du har bokfört 2017 och 2018 i programmet men aldrig använt dig av momsredovisnings-funktionen i programmet men vill börja använda den nu så är det inga problem. Har du dock någon gång gjort en momsredovisning i programmet så kommer du efter det behöva göra alla kommande momsredovisningar i programmet i kronologisk ordning. Man kan alltså inte välja att göra en då och då. Programmet kommer inte tillåta att du har hopp i momsredovisningen när du börjat använda funktionen. 

Detta är ett medvetet val från vår sida just för att programmet ska kunna ha kolla och kunna ge våra kunder tips och påminnelser som underlättar men även kunna ge varningar om programmet anser att man missar något. Alltså för att våra kunder ska få ut det mesta av vårt program behöver man använda funktionerna kontinuerligt för att programmet ska kunna hjälpa och tipsa dig på vägen. Det är alltså bara av välvilja vi har valt att göra såhär just för att programmet ska kunna hjälpa och påminna kunderna. 

Hoppas du förstår hur vi tänker. 

Ha en fin dag! 

/Hilda 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Hilda,
Detta är ett medvetet val från vår sida just för att programmet ska kunna ha kolla och kunna ge våra kunder tips och påminnelser som underlättar men även kunna ge varningar om programmet anser att man missar något.
Att det fungerar på detta sätt inom ett räkenskapsår, kan jag förstå. Dock, knappast när man skapar nytt rå, eftersom konton och ackumulatorer töms och UB blir IB på det nya året.

Jag vidhåller att det är ett programfel att jag som användare tvingas välja mellan att
  1. Avstå från automatisk momsrapportering eller
  2. Begå bokföringsbrott (enligt screenshot ovan)
Att kunna återställa till normal momshantering vid rå skifte, är ett absolut minimikrav.

Designfelet ni har, är att hårdkoda momsrapporten till en kontering, istf att jag som användare kan välja om jag vill gå vidare med en moms(om-)kontering eller "bara" skriva ut moms-rapporten.

Att ni på moms-rapporten inte ens talar om att det sker en kontering, eller för den delen inte visar vilken kontering som programmet avser att göra är, är helt fel användargränssnittsmässigt (och också skälet till att jag hamnade i detta "träsk" till att börja med).

Så, min uppföljningsfrågan blir; om ni programmatiskt, just för mig, kan nollställa detta så att jag fortsättningsvis kan använda er f.ö. fina momsrapporteringsfunktion?

Med tiden kommer ju även automatiserad inlämning av momsrapport och periodisk sammanställning, vilket jag i det fallet inte vill vara utan. Så detta måste ju lösas!

Med hopp om förbättring och vänliga hälsningar / jens

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST

Hej Ribomation,

Det finns tyvärr ingen möjlighet att kunna nollställa för just dig. Detta på grund av att funktionens mening skulle försvinna. Momsrapporten fungerar idag så att den ska känna av vad som ska redovisas för varje rapport. Om vi tar som exempel ett företag som redovisar moms per månad. Programmet plockar då upp alla händelser som bokförts med momskoder under just den månaden på momsrapporten Den känner även av om det tillkommit bokföring för tidigare perioder som inte varit med på en momsredovisning, kanske med anledning att bokföringen tillkommit i efterhand. Denna funktionalitet skulle tyvärr försvinna om vi skulle ändra efter de önskemålen du redovisar.

Momsredovisningen tar enbart med verifikationer med momskoder på. Om det är så att du idag har bokfört en momsredovisning manuellt och nu behöver använda programfunktionen för att få det löpande. Då skulle jag rekommendera att ta bort momskoderna på de verifikationer som påverkar redovisningen så redovisningen får ett nollvärde och du kan då bokföra den utan att den påverkar bokföringen.

Ha en fin dag!

/Hilda
Fd medlem
Inte tillämpbar

Skulle du kunna utveckla/detaljera vad du säger i sista stycket:
Momsredovisningen tar enbart med verifikationer med momskoder på....
Det låter som en lösning på mitt problem, men jag är inte säker på att jag förstår detaljerna i förslaget och hur det löser problemet.

Hilda Kidell
APPLICATION SPECIALIST

Hej Ribomation.

Absolut! 

Det som plockas upp på momsredovisningen är alla verifikationer med momskoder på för just den perioden. Om man går in på en verifikation så ser du bredvid kontonumret en momskod, detta är det som avgör att och vart på momsredovisningen värdet hamnar. På varje verifikation har du under knappen "Åtgärder" valet att korrigera momskod och när du väljer det kan du ta bort momskoden och lämna det fältet blankt. Då kommer inte den verifikationen redovisas på momsredovisningen i programmet. 

Så om du vill skapa momsredovisningar som har värde noll bara för att komma i fas så får du gå in på alla de verifikationerna som påverkar den momsredovisningen och korrigera bort momskoderna. 

/Hilda