Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Intäkter kostnader resultat uppdateras inte - eEkonomi

När jag kommer till min startsidan i E Ekonomi så Ser jag att jag har fått flera inbetalningar från kundfakturor. Jag har även bokfört dessa. Men när jag tittar på staplarna för "intäkter, Kostnader, Resultat" så har dessa inte hängt med utan visar felaktigt. Hur/när uppdateras dessa. Är det något man kan gör manuellt?
4 SVAR 4
Bertil73
MEDLEM

Är fakturorna utställda 2018 med förfallodatum och inbetalning under 2019?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ja så är det ju, vad innebär det då? 2018 var första året i Visma så jag har inte vart med om vad som gäller när det blir nytt bokföringsår. 

Vid faktureringsmetoden, men även vid kontantmetoden vid just ÅRSKIFTET, ska alla kund- och levernatörsfakturor bokas upp på t.ex år 2018 och läggas som en fordran eller skuld över årsskiftet. Vid betalning / inbetalning under år 2018 bokas sedan fordran/skulden bort.

När en kundfaktura som betalas i t.ex januari (eller en leverantörsfaktura) bokförs som betald - då får du AUTOMATISKT TVÅ verifikationer - en där fakturan bokas upp som en fordran på 2018-12-31 och en där själva inbetalningen bokförs i januari.

Alternativt, när du kör momsrapporten efter årsskiftet vid kontantmetoden, så får du en fråga om du vill boka upp kund- och leverantörsfakturor som fordran/skuld. 

Själva INBETALNINGEN är alltså i sammanhanget bara en intäkt som är en fordran, det är inte en intäkt som betyder att omsättningen ökar - den är bokad som såld under 2018 och ökar därför omsättningen 2018.

Vid faktureringsmetoden är det så här hela tiden. Det du säljer i januari bokförs som en omsättning i januari även om den i praktiken blir betald i februari.

Vid kontantmetoden har du bara en intäkt som påverkar omsättningen på betaldatumet, men fakturor över årsskiftet ska då bokföras som vid faktureringsmetoden. Det du säljer i januari vid kontantmetoden bokförs alltså först som en intäkt i februari när inbetalningen görs.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Aha! Jag tror att jag fattar! Tack så mycket!