Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

Hej!

Använder klarna checkout där utbetalning sker två veckor efter försäljning.

Jag hanterar inte fakturorna själv, de finns inte i visma utan bokför enligt kontantmetoden. Hur gör jag med detta vid årsavslut.

Ska jag bokföra ännu ej utbetalt belopp som ej betalda fakturor på föregående år? Hur gör jag i så fall detta när underlaget ännu inte finns utan genereras först när klarnautbetalningen sker?

Hur gör jag med utgifter som avser föregående år men vars faktura ännu ej kommit mig tillhanda? Hamnar de på det nya året?
7 SVAR 7
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

nromalt ska man i slutet av året boka upp skulder och kundfordringar så i normalfallet skulle jag vänta till du får reda på beloppen vilket väl är några veckor in i januari?

Man bokar upp intäkter och skulder per sista dag och det innebär också att momsen ska bokas i December även om du inte fått betalt resp ej betalat - detta skiljer sig från den normala proceduren vid kontantmetoden.

Enklast är nog att skapa egen kundfaktura med rätt belopp och låta bokslutsrutinen fixa mellan åren.


utgifter föregående år - är de kostnaderna kända t ex att du har beställt mot faktura men du har inte fått fakturan ännu eller är det motsvarande Klarna att du inte vet ännu vilka kostnaderna är pga relaterat till försäljning eller liknande?

De utgifter jag vet om men inte fått faktura bokar jag upp som faktura (skapar den själv) under 2018.

motsvarande med fakturor för jobb utfört 2018 gör kundfaktura med datum = sista dag på året t ex 20181231 även om du skapar dem under januari.

i ditt fall skulle jag göra motsvarande och skapa en kundfaktura (eller boka manuellt på samma sätt som årsrutinen) per 20181231 som sedan kan matchas med inbetalningen från Klarna i januari 2019

Visma Eekonomi har en rutin (när man följer årsboksslutsrutinen)  som gör att fakturan bokas in under 2018 och vänds 2019 så att den kan nollas 2019 när riktiga fakturan betalas och matchas ( och då kan man lägga till den rätta fakturan som bilaga om man skapat en dummy i förväg.)Highlighted
NY MEDLEM

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

Har läst endel nu och funderar på om jag kan lösa det så här:

När underlaget kommer bokar jag upp intäkten från 2018 som en manuell verifikation, Leverantörsfordran och klarnas avgifter (som dras i samband med utbetalningen) som Leverantörsskuld per 2018-12-31.
Sedan vänder jag på konteringen på datumet utbetalningen skedde, eller om eekonomi gör att jag kan nolla detta per automatik även om det inte låg som en faktura i programmet.

Har även två fakturor till men dessa borde jag kunna boka upp som leverantörsfakturor och sedan låta eekonomi sköta hanteringen av.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

det är inga tekniska problem att boka manuellt.

Det gäller bara att man bokar om till rätt konton för årsbokslutet motsvarande det eekonomi gör automatiskt för ej betalda fakturor.

Jag vet inte men gissar att manuella bokningar får man hantera manuellt 2018 och 2019.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

Fick svar från Visma support att det inte finns någon funktion i eekonomi för det jag behöver göra. Att jag ska bokföra som vanligt när utbetalningen kommer och sedan flytta det till rätt konto. Verkar väldigt omständigt. Har inte en susning vart jag ska flytta allt. Och varför boka fel för att sedan boka om, då verkar det väl rimligare att boka det dit det ska på en gång? Blir ju bara en massa flyttande mellan konton.

Detta blev långt ifrån självklart. Då känns det enklare att som du föreslog skapa en faktura och en leverantörsfaktura där jag delar upp det jag normalt skriver i samma verifikation. Nu fakturerar jag ju inte klarna men det kan väl inte spela någon teknisk roll om jag gör en faktura och leverantörsfaktura per 2018-12-31 när jag väl får mitt underlag.
Highlighted
MODERATOR

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

Hej,

r kan ni läsa mer om hur kontantmetoden hanterar kostnader och intäkter vid årsavslut.

Trevlig helg! 

/Sofia
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

Gjorde så att jag bokade utbetalningen inkl. Klarnas avgifter, som jag normalt skriver i en manuell verifikation, som leverantörsfaktura respektive faktura per 2018-12-31 och färdigmarkerade dem sedan på det datum utbetalningen kom. 
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Klarna checkout- Vilket år bokförs utbetalningen på?

nä det låter bra som du gjorde. du kan ju skriva lite kommentar i kundfakturan och hänvisa till levfakturan så du kommer ihåg till nästa år eller om du ska visa skatteverket t ex.  Man brukar kunna uppdatera kommentar efter fakturan bokförd så det kan du nog göra nu.