Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Kreditfaktura, moms och massor annat... - eEkonomi

Hej!
Har tidigare gjort en tråd med samma ämne och fick bra svar men behöver fler inputs. Har även uppstått ytterligare frågor. Jag har verkligen INGEN aning om hur jag ska bokföra detta! Jag har enskild firma och använder mig av kontantmetoden.

Jag fick i mitten på förra året en kreditfaktura av ett företag som tagit för mycket betalt. Eftersom jag har företagskort där jag varje månad får en uppsamlingsfaktura från banken, kom kreditfakturan via banken istället. Denna betalas ej ut automatiskt utan dessa pengar ligger tillgodo på mitt kort (ej på kontot).

Det vill säga: Jag hade vid ett tillfälle betalt 84 kr och vid tre tillfällen betalt 113 kr till ett företag för en abonnemangstjänst jag ej skrivit upp mig på. För att slippa fler påminnelseavgifter etc. betalde jag dessa i väntan på kreditfaktura.

Faktura 1: Kostnad 67 kr, moms 17 kr
Faktura 2, 3 och 4: Kostnad: 90 kr, moms 23 kr.

Dessa gjorde jag som så att jag betalde direkt till banken, och alltså inte direkt till företaget, utan  via faktura till banken.

När kreditfakturan på 373 kr kom, betalades alltså denne inte ut. Jag pratade med banken om detta och det bestämdes att jag ej heller skulle göra något, utan de pengarna fanns där automatiskt till godo och skulle "försvinna" när fler inköp gjordes.

När jag nu i december gjorde ett inköp på kortet på 200 kr så drogs alltså 200 kr av från kreditbeloppet - och nu har jag alltså 173 kr tillgodo på banken. Det vill säga, 200 kr försvann INTE från kontot.

Pengarna har alltså aldrig synts eller lämnat mitt bankKONTO, utan finns "till godo" på bankKORTET.

Nu har jag ett antal frågor gällande hur jag ska bokföra detta på bästa sätt.

- Eftersom jag använder mig av kontantmetoden, hur ska jag bokföra kreditfakturan?

- Hur ska jag bokföra att de 200 kr försvunnit? När denna betalning gjordes använde jag fel kort (skulle använt privat kort) och ska alltså bokföra som ett eget uttag och utan att momsredovisa. Men pengarna försvann ju inte från kontot, utan bara från det som "fanns tillgodo".

- Hur ska jag vid bokslut bokföra de 173 kr som ligger kvar tillgodo? De syns ju inte, utan bara "ligger där".

- Hur ska jag bokföra momsen i allt detta och redovisa till skatteverket (redovisar en gång per år, så det blir nu i samband med deklaration)? Jag har ju fyra bokföringsposter där samtliga fakturor är betalda, med både kostnaden och momsen. Men momsen ska ju korrigeras, annars kommer jag att redovisa fel belopp till skatteverket.

- Eftersom jag har kontantmetoden ska ju kreditfakturan egentligen bara redovisas när den blir betald. Nu har ju bara 200 kr av dessa använts och det som ett eget uttag. Jag kan ju inte redovisa eget uttag mot en kreditfaktura som inte registrerats i bokföringen, eller? Och återigen, hur påverkar detta momsen? Jag borde väl korrigera all moms under rätt år, även om 173 kr fortfarande ligger "till godo"? Ska det kvittas mot de fyra andra fakturornas bokföringsposter på något sätt?


Är så förvirrad och smått panikslagen över detta! Har som sagt kontantmetod och enskild firma. Hade varit enormt tacksam för hjälp!
4 SVAR 4
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Kreditfaktura, moms och massor annat... - eEkonomi

Hade detta funkat: (Har bokfört kostnaderna för detta på 6540 IT-tjänster)

Bokföra kreditfakturan
2641 Debiterad ingående moms                           K86
1968 Kundfordringar                      D373
6540 IT-tjänster                                                     K337
6990 Övriga kostnader                   D50
(påminnelseavgift på kreditfakturan)

Och när de 200 kr uppstod:

1689 Kundfordringar                                               K200
2013 Eget uttag                              D200


Kontentan: Debetsumma på 173 kr på kundfordringar som kan föras in i bokslutet? Är det godkänt att göra såhär enligt kontantmetoden?
Highlighted
CHAMPION

Re: Kreditfaktura, moms och massor annat... - eEkonomi

Hej

Så särskilt förvirrad tror jag inte du är. Du har ju konstaterat det viktigaste att momsen på kreditnotan blir bokförd på rätt år. Även om du har kontantmetoden ska alla kund- och leverantörsfakturor inklusive kreditnotor vara bokförda på bokslutsdagen och så blir det enligt ditt förslag.

Tycker dock inte du ska använda Kundfordringar utan då hellre t ex 1680 Övriga kortfristiga fordringar eller om posten ska hamna helt rätt i balansräkningen bokföra D373 respektive K200 via konto 1910 Kassakonto. Då får du i bokslutet 173 kr i kassan som motsvarar de 173 kr som banken säger att du har tillgodo. Nackdelen är att 1910 Kassa egentligen inte ska användas så här men jag skulle nog gjort så i detta enstaka fall.

Men frånsett val av konto är ditt förslag helt ok.

MVH
Rolf
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Kreditfaktura, moms och massor annat... - eEkonomi

Hej Rolf!

Tack så JÄTTEMYCKET för svar!

Menar du 1910 istället för då Kundfordringar/1680 Övriga kortfristiga fordringar? Det blir inte "fel" att det står 173 kr på kassakontot när det egentligen ligger "någonstans" hos banken/fortfarande är kvar 173 kr på kreditfakturan eller hur man nu vill definiera det?
Highlighted
CHAMPION

Re: Kreditfaktura, moms och massor annat... - eEkonomi

Hej

Ja jag menade 1910 Kassa. Inte helt idealiskt men eftersom banken inte vill sätta in pengarna på ditt bankkonto är detta ett alternativ som jag själv skulle valt.

MVH
Rolf