Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Kundfakturor vid årsbokslut, kontantmetoden

Hej!


Jag använder Visma eEkonomi Smart för min enskilda firma (startad i år) och använder kontantmetoden. 

Jag har nu i december skickat ett antal fakturor till kunder för en kurs jag ska hålla under våren 2019, kursstart i januari. Några av dem har betalat redan, och några inte. Förfallodatum är 2019-01-02.

Jag har gjort inställningen kontantmetoden i eEkonomi, så kundfakturorna hamnar varken på 30-kontot eller på 1510 kundfordringar, utan hamnar direkt på 30-kontot då jag bokför att fakturan är betald.

Nu är mina frågor:

1. De fakturor som inte är betalda, och gäller en kurs 2019, hur hanterar jag dem vid bokslutet vid årsskiftet? Ska de upp som kundfordringar på 1510, trots att fakturorna gäller för en kurs nästa år? När ska jag redovisa moms för dessa? Redan nu i februari, eller i februari 2020?

2. De fakturor som gäller kursen 2019 som redan är betalda, ska de bokas upp som en förutbetald intäkt på ett 29-konto och tas bort från 30-kontot, eller ska de ligga kvar på 30-kontot? Hur ska jag göra med momsen på dessa?

Mycket tacksam för svar!


2 SVAR 2
sivlai
MEDLEM

Alla kundfakturor som är daterade för årsskiftet ska bokföras, med moms och allt, men eftersom det avser en förskottsbetalning får du boka som förutbetald intäkt i bokslutet. Använd ett 30-konto som inte är momskopplat så får du korrekt momsrapport sedan. 

Alla kundfakturor kommer automatiskt att bli bokförda när du gör momsrapporten och du måste deklarera och betala all moms nu i februari. 

I samband med bokslutet får du periodisera intäkterna till rätt år. Använd ett 29-konto i kredit mot 30-konto i debet.

Mvh

Lovisa

Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100