Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Lagring av tjänst

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2021-02-12 12:16 )

En fråga; för ett tag sedan så flyttades er hemsidestjänst. Vad jag förstått så är den flyttad till USA?... Frågade för länge sedan var eEkonomi ligger, Sverige eller utomlands. Ställer den frågan igen?

 

11 SVAR 11
Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Svar: Lagring av tjänst

Hej! 

 

För att hitta information om lagring kan du gå på följande länk: https://www.visma.com/trust-centre/transparency/ och under Product Search kan du skriva in Visma eAccounting. 

 

Ha en fortsatt bra dag! 

Khedron Wilk
CHAMPION

Svar: Lagring av tjänst

(uppdaterad av Khedron Wilk ‎2021-02-12 13:49 )

Har själv undrat över detta tidigare, om inte annat så för att man i Sverige egentligen inte får ha originaluppsättningen av din bokföring utanför landets gränser (utan uttrycklig tillåtelse från Skatteverket), och det är inte helt lätt att svara på.

 

Visma använder olika delar av Microsofts molntjänst Azure i sina system. För närvarande är den mest troliga platsen för den huvudsakliga delen av våra räkenskapsdata Irland alternativt Holland och  Tyskland som tredjehandsalternativ. Det är åtminstone de länder Microsoft har sin största datacenters inom EU för närvarande.

 

Men som sagt, olika former av data, beroende på användning, kan finnas även på andra platser. Och detta är nuläget. Microsoft håller till exempel på att bygga datahallar i Sverige och det skulle eventuellt kunna göra att data för just svenska kunder finns i just Sverige.Men det får framtiden utvisa.

Svar: Lagring av tjänst

Hejsan och tack för ditt snabba och enkla svar. Som jag tolkar det så finns alltså eekonomi utomlands men inom EU. Backup finns i Norge och Sverige. Oklart vad som finns var. 

Som jag lärt mig, och tolkar den text som finns, så borde detta innebära att samtliga som använder eEkonomi borde anmäla detta till Skatteverket. Man behöver ju inte söka tillstånd men anmäla. Eller tolkar jag den här texten fel, eller finns det rättsfall...? https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/324690.html#h-Utomlands-forvaring-av-maskinlasbara-m...

Khedron Wilk
CHAMPION

Svar: Lagring av tjänst

Jag försökte gräva lite i detta för 1-2 år sedan (?) och mitt (högst personliga) intryck då är att både  systemleverantörerna och Skatteverket försöker ducka i frågan.

 

Visma kan inte säga att det har fått ett generellt ok å alla sina kunders vägnar (de kunde inte då i alla fall) och Skatteverket är inte helt pigga på att få in 10.000-tals ansökningar. Det var åtminstone mitt intryck efter mina kontakter med Visma respektive SKV.

 

Mitt intryck var lite grann av att alla (leverantörer och myndigheter) vet om detta men ingen vill "väcka björnen". Typ: lagen är föråldrad och om inte du säger något så säger inte vi något. 🙂

 

 

Svar: Lagring av tjänst

Hejsan. Jag har nu skickat en fråga till Bokföringsnämnden, som så vitt jag förstår är dom som bör kunna svara på denna fråga... Blir spännande att se vad svaret blir.  Som jag förstått det så lutar sig många mot tanken att förvaringen av backup inom landet tar bort kravet på anmälan till Skatteverket. Så tolkar inte jag lagen, men vem vet... Det är ju idag så att troligen dom flesta leverantörerna har samma eller liknande upplägg. Finago som kom för några år sedan hade sitt i Finland och hade ingen aning om att dom gjorde fel... Trevlig helg så länge..

Svar: Lagring av tjänst

Samma här. Med tanke på dom diskussioner som gäller Microsoft och amerikansk lagstiftning så kan man ju verkligen fundera över hur vettigt det är att komma in under deras lagar. Men det är ju pengar som styr, inte sunt förnuft. Ludvig & Co har ju outsourcat sin bokföring till Indien. Och det bygger inte på bättre kvalitet, eller billigare för kunden utan bara avkastning för ägarna...

 

Khedron Wilk
CHAMPION

Svar: Lagring av tjänst

Min upplevelse senast jag tog upp frågan med Visma så var svaret just den att "vi har backuper i Sverige så det är ok". Det är inte min tolkning av lagen såsom SKV beskriver den.

 

Sedan vad som är sunt förnuft... Inte för att jag förordar att man skall bryta mot lagen men - och här är jag återigen färgad av min tekniska bakgrund - det är inte vare sig lätt eller billigt att bygga upp den infrastruktur och lagringsplattform som krävs för att hantera eEkonomi och liknande tjänster om man vill kunna skala upp tjänsterna till 100.000-tals kunder i flera olika länder. eEkonomi hade helt enkelt varit dyrare om saker under ytan inte kunnat dra nytta av Microsofts (eller Amazon) enorma investeringar.

 

Jag har sett upprepade exempel på leverantörer i Sverige som byggt egna lagringslösningar och där det har slutat med förskräckelse och stora mängder permanent raderad kunddata. Eller i bästa fall "bara" stora problem med åtkomsttider.

 

 

Svar: Lagring av tjänst

Hejsan. Fick svar från Bokföringsnämnden, inte så förvånande så var det följande: "Bokföringsnämnden har inte uttalat sig i den specifika frågeställningen. Däremot har Skatteverket information om detta på Skatteverkets webb, se bifogad länk."

Så det som gäller kan man då läsa hos Skatteverket, i dokument från 2004 och  2005. Och tolkar jag dessa så är det så att man måste anmäla till Skatteverket om man förvarar sina maskinläsbara medier och maskinutrustning utomlands. Kan inte tolka det på annat sätt, även om dom flesta (tror jag iaf) leverantörer av molnbaserad bokföring tolkar det på annat sätt. Det går utmärkt att läsa här var som "gäller"...: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/328005.html?date=2004-10-15

Självklar så kommer jag att ställa samma fråga till Skatteverket.. och förväntar mig samma undanglidande svar.... 

 

Svar: Lagring av tjänst

Fick svar på min fråga till Skatteverket. Bifogar frågan och svaret och låter det tala för sig själv. Spännande fortsättning tycker jag nog iaf..

 

 

Lagring.PNG