Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Annica
NY MEDLEM

Matcha bankhändelse med rätt faktura - eEkonomi

Jag har 2 kundfakturor på samma belopp till samma kund och båda är förfallna. Kunden betalar den äldre fakturan men eEkonomi "föreslår" matchning med den yngre fakturan och detta kan inte ändras i matchningen. Jag fick nu ändra ffd på den nyare fakturan så att den inte längre är förfallen för att kunna få välja vilken faktura bankhändelsen avser då inbetalningen då inte längre skapar en matchning.

Detta förfaringssätt tycker jag är helt förkastligt! Vid osäkerhet borde det finnas en valmöjlighet utan att man ska behöva ändra kundfakturan! Eller alltid äldst först!
4 SVAR 4
Fanny Örnberg
ANSTÄLLD

Re: Matcha bankhändelse med rätt faktura - eEkonomi

Hej Annica,

När du säger att programmet föreslår att bokföra en betalning mot en faktura, får du upp en grön knapp som heter Bokför på bankhändelsen som du måste trycka på eller bokförs det helt automatiskt?

För om programmet föreslår en faktura som är felaktig för inbetalningen så kan du trycka på raden för bankhändelsen och då få upp en knapp som heter Åtgärder. Om du trycker på denna knapp får du sedan upp Matcha och du kan då manuellt matcha inbetalningen mot korrekt faktura.

Återkom om du har några funderingar kring detta!

/Fanny
Annica
NY MEDLEM

Re: Matcha bankhändelse med rätt faktura - eEkonomi

Hej,
Jo jag har upptäckt möjligheten att välja faktura trots att ett förslag finns men kan ju inte förstå varför förslaget inte tar den äldsta fakturan som ju rimligtvis ska betalas först. Det har slutat med att jag fått gamla fakturor liggande som obetalda i systemet medan nyare bokats av. Nu måste jag ju gå in varje gång och kolla eftersom jag inte litar på att förslaget är korrekt, i början trodde jag ju att det var lite mer intelligens i programmet än vad det verkar vara i denna fråga.
Finns det nån procedur som sköter detta korrekt? Tex om man betalat via filöverföring och med OCR-nummer?
Fanny Örnberg
ANSTÄLLD

Re: Matcha bankhändelse med rätt faktura - eEkonomi

Hej igen Annica,

Den tittar på OCR (om detta finns) i första hand. Matchningen tittar dels på att beloppen stämmer överens samt på +/- dagar från förfallodatumet, programmet gillar alltså inte att matcha händelser om de ligger orimligt långt ifrån förfallodatumet. Med tanke på att den senare fakturan har ett förfallodatum som ligger närmre bankhändelsen och att ingen av dem har OCR så väljer då programmet denna.

Vi jobbar såklart för att funktionen ska vara så bra som möjligt och matcha så mycket som det bara går. Har du några mer funderingar kring detta så får du gärna återkomma!

Ha en fin dag,
Fanny
Annica
NY MEDLEM

Re: Matcha bankhändelse med rätt faktura - eEkonomi

Då vet jag i alla fall hur det sker. Ocr nummer har ju många av fakturorna jag matchar men utan bankkoppling hjälper det ju inte när numret inte finns med när man klistrar in kontoutdraget. Får göra den manuella matchningen tills vidare.