Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Johnny4
MEDLEM

Matcha mellanskillnad vid inbyte- eEkonomi

Hur matchar jag mitt inköp av traktor och samtidigt bytt in den gamla. Har ju bara betalat mellanskillnaden mellan dem och när jag försöker matcha får jag inte ihop det eftersom det blir ju både deb och kred med för stora belopp. Skall jag ta bort matchningen och göra egna bankhändelser med resp belopp.

 

 

Den här frågans innehåll har verifierats och uppdaterats av Visma Spcs 2022-12-19.

2 SVAR 2
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Johnny,

När du har valt att matcha händelsen som idag ligger under Kassa- och bankhändelser så tänker jag att det finns fakturor i programmet både på det nya köpet och försäljningen av den gamla.
Om det gör det så väljer du Matcha och då det är pengar du har betalat så får du först välja bokföringshändelse Betalning av leverantörsfaktura och hämta fakturan från rullisten nedan.
När du har gjort det bör den fakturan vara på ett större belopp än du har betalat och då är det viktigt att du ändrar i rutan Betalt belopp till samma som den nya traktorn kostade.
Du ska då får ett belopp kvar att stämma av och får då längst ned välja Ny bokföringshändelse.
Nu väljer du istället bokföringshändelse Inbetalning från kundfaktura och hämtar fakturan i rullisten nedan.
Då ska det resterande beloppet stämma överens med fakturans belopp och det är bara att klicka på Bokför.

Har du däremot inga fakturor att matcha mot så blir det liknande men du väljer istället första gången att matcha mot Övrigt uttag och en Egen kontering. Ändra beloppet i fältet Uttaget belopp och välj sedan dina bokföringskonton.
Nu ska det precis som tidigare bli ett Belopp kvar att stämma av och du kan då välja Ny bokföringshändelse.
Då matchar du restbeloppet mot Övrig insättning  - Egen kontering och väljer nu då konton för försäljningen av din gamla traktor och Bokför.

Har du ingen bankkoppling så kan du självklart ta bort raden med beloppet på mellanskillnaden och manuellt lägga till två separata bankhändelser för att slippa matcha på detta sätt.

Men jag hoppas att min förklaring inte var alltför otydlig.

Ha ett gott nytt år!
/Cecilia

Hmm. Tänk på att du skall bokföra eventuell vinst på den sålda och att du egentligen skall redovisa hela inbytets omsättning och full utgående moms och sedan full ingående moms på köpet.