Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

bursjo
MEDLEM

Nettolöneavdrag för sjukvårdsförsäkring

Hej

Jag har förstått att det är fördelaktigt att för en sjukvårdsförsäkring som betalas av företaget göra ett nettolöneavdrag när man skapar lönebeskedet i Lön Direkt. 

Det finns ett exempel i forumet men det är otydligt då de valt en förmånsbeskattning på 50%. Det blir svårt att förstå vilka 500kr (50% av 1000kr) som är förmån och vilka som inte är det.

 

Hur ska man göra i Lön Direkt vid skapandet av lönebeskedet om man vill göra ett nettolöneavdrag för en sjukvårdsförsäkring som kostar 331 kr/månad och där 60% ska förmånsbeskattas?

 

Ni får gärna även beskriva varför det är fördelaktigt att använda sig av nettolöneavdrag.

 

Tack på förhand.

3 SVAR 3
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej @bursjo 

 

Tack för att du hör av dig till oss i forumet och välkommen som ny forummedlem. 

 

Här kan du använda dig av lönearten Övriga nettoavdrag för själva sjukvårdsförsäkringen.
Det som ska förmånsbeskattas kan du lägga som Övriga förmåner tabellskatt eller Övriga förmåner engångsskatt. Vilken typ av skatt du ska använda för förmånen behöver du själv veta eller kontrollera med Skatteverket.

 

När det gäller förmånsbeskattning, kan du använda antingen Övriga förmåner tabellskatt eller Övriga förmåner engångsskatt beroende på typen av förmån. Vilken skattetyp du bör använda beror på den specifika förmånen och det kan vara bra att kolla med Skatteverket för att få rätt information och vara säker på att du följer korrekta riktlinjer.
 

Jag hittade även artikeln Skatteverket sänker nivå för skattepliktig sjukvård som kanske kan vara intressant för dig där en kunnig ekonomijournalist beskriver ämnet.

 

Hoppas detta kan hjälpa dig och att du får en fortsatt fin dag. 
//Tinna 
 

bursjo
MEDLEM

Hej

 

Jag är inte säker på hur du menar. Nedan rader är nog inte helt rätt vid skapandet av lönekörningen (för en sjukvårdsförsäkring på 331 kr där 60% ska förmånsbeskattas):

 

Övriga nettoavdrag: -198,60 kr (60% av 331kr)

Övriga förmåner tabellskatt: 198,60 kr

 

Du har tidigare beskrivit ett exempel där tre rader lades till vid lönekörningen, 

https://forum.vismaspcs.se/t5/Diskussion-i-Visma-Lon-Smart/Sjukvardsforsakring-med-nettoloneavdrag-i...

I det exemplet är det lite otydligt vad som är vad då 50% ska förmånsbeskattas i ditt exempel. Vilka 50% är vad, det som ska förmånsbeskattas eller det som inte ska förmånsbeskattas? Skulle hjälpa mycket om du kunde visa att exempel där 60% av kostnaden ska förmånsbeskattas. 

 

Tack

Agatha Batarowicz
APPLICATION SPECIALIST

Hej @bursjo !
Den forumtråden som du hänvisar till gäller för vårt större löneprogram Visma Lön Smart.

Jag rekommenderar dig att du tar kontakt med våra lönespecialister för att få hjälp med att lägga upp sjukvårdsförsäkring i ditt program. Du kan kontakta vår support för att få hjälp med att boka en sådan tid, du når supporten på telefonnummer :0470-70 62 00

 

/Agatha