Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Johan-Coo
NY MEDLEM

Nya bankkopplingen till Swedbank bokför automatiskt men hoppar över vissa händelser

Hej,

 

Den nya Swedbank-kopplingen i eEkonomi verkar känna igen inbetalningar ganska bra. Problemet är nu att vissa (men inte alla) inbetalningar blir bokförda helt automatiskt, utan att jag gör något. Detta är ett oönskat beteende, och det verkar inte gå att stänga av. Det innebär också att de inbetalningar som inte bokförs automatiskt kommer att bli bokförda i felaktig kronologisk ordning när jag klickar "Bokför".

 

Inbetalningar borde endast matchas - inte bokföras - automatiskt.

 

/Johan

5 SVAR 5
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Johan!

Det du beskriver gällande bankkopplingen är precis så som det är tänkt att fungera och i mångas ögon kanske det bästa med att ha en bankkoppling. Det är inget som du kan stänga av utan det är så det är tänkt att fungera. 

 

I programhjälpens avsnitt Arbeta med bankkoppling - under rubriken Översikt av funktioner per bank kan du läsa mer om vad som ingår vid bankkoppling med din bank. 

 

Hör av dig om du vill att jag gör om din tråd till ett önskemål som våra produktspecialister får kika på men samtidigt vill jag vara ärlig med att vi idag arbetar mot att våra kunder inte ska behöva matcha själva utan att programmet ska hantera detta per automatik. 

 

Tack för att du hörde av dig och ha ett riktigt gott nytt år. 

Tinna

Hej,

 

Tack för svar! Det kan så klart vara en fördel och underlätta om allt bokförs automatiskt, men det finns säkerligen situationer då man inte vill det. En möjlighet att stänga av automatisk bokföring, men ha kvar automatisk matchning, skulle nog vara en bra idé.

 

Så länge den automatiska bokföringen av någon anledning hoppar över vissa matchningar så blir kronologin i bokföringen felaktig, detta brukar inte vår bokföringsbyrå gilla när de gör vårat bokslut. Jag har fått lära mig att det enligt bokföringslagen är krav på kronologisk ordning, men det kanske är fel?

 

/Johan

Hej Johan!

 

Jag är inte helt med på vad du menar med att den automatiska bokföringen hoppar över vissa matchningar. Bokförs inte vissa händelser alls?

Jag skulle också behöva veta vart någonstans i programmet som du tittar, är det under Kassa-bankhändelser eller är det verifikationslistan du utgår ifrån?

 

Skatteverket vill att affärshändelser i möjligaste mån ska presenteras i kronologisk ordning för att återspegla den ordning som affärshändelserna inträffade.

 

Återkom gärna med mer information så ska jag titta vidare på detta!

God fortsättning!

/Tinne

 

Hej,

 

Det är i bankhändelser jag kollar. Just nu ser det ut enligt nedan. Eftersom att händelserna har inträffat olika dagar, så kommer äldre händelser att bli bokförda med ett senare verifikatnummer än senare händelser (om du förstår). Som du kan se är matchningarna klara, så att det är bara att klicka bokför. Varför systemet har bokfört vissa men hoppat över vissa andra förstår jag inte. Just nu känns det som att man har noll kontroll över vad som händer och inte händer. Listan innehåller främst inbetalningar men även någon utbetalning.

 
matchningar.PNG

Hej Johan!

Anledningen till att vissa av dina bankhändelser blir bokförda per automatik och vissa inte när du har bankkoppling med autopay är för att de bankhändelser som programmet med säkerhet kan stämma av mot bankhändelserna bokförs automatiskt.

De bankhändelser som programmet inte kan stämma av blir matchade, får ett bokföringsförslag men blir inte bokförda, vilket är för att du själv ska kunna justera kontona om bokföringsförslaget inte passar. Det är alltid bra att gå in och kika under Kassa- och Bankhändelser så att du inte missar någon händelse.

Det är inget krav att man ska bokföra affärshändelser i kronologisk ordning, utan det är att det är bokfört på rätt datum som är viktigt.

 

Jag hoppas att detta hjälpte dig i din fråga.

Om du vill kan jag ta med mig detta som ett förbättringsförslag till teamet och undersöka möjligheten att införa en funktion som tillåter dig att ta bort den automatiska bokföringen?

 

Är det något annat som känns oklart eller om du har fler funderingar så får du gärna återkomma så hjälper vi dig!
Önskar dig en fin kväll!

/Tinne