Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
HAK__1
UTFORSKARE

Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Hej,

Jag har precis sett att om jag ska skicka en påminnelsefaktura så läggs kostnaden på 60kr till men det finns inte möjlighet att lägga till en till rad för att lägga till dröjsmålsränta.

Hur gör jag detta? 

(har kollat de andra trådarna men de verkar inte ha någon lösning)


Övrigt: Riktigt bra forum och alla moderatorer är underbara!
14 SVAR 14
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

(uppdaterad av Moa Lundberg CONTENT PRODUCER ‎2021-08-27 08:05 )
Hej!

Vad roligt att du uppskattar vårt forum! Tack så mycket! 🙂

Som standard bokför man dröjsmålsränta på konto 8310. För att du ska få detta att fungera smidigt i eEkonomi är det ett par inställningar du behöver göra.

Skapa en artikel under Försäljning - Artiklar, som du döper till ex. Dröjsmålsränta. I eEkonomi är det artikelns artikelkontering som styr hur beloppet bokförs. En artikelkontering kan enbart kopplas till ett bokföringskonto som har en momskod, vilket 8310 som standard inte ska ha. Detta eftersom det inte ska tas med i momsredovisningen.

För att komma runt detta kan du gör på två olika vis.

Alternativ 1: Välj artikelkontering Tjänster 0% moms på artikeln, detta gör du under Försäljning - Artiklar. Klickar på artikeln och välj Redigera. Då kommer dröjsmålsräntan att bokföras på konto 3044. Man får sedan manuellt boka om detta till 8310. Det gör man i sådana fall via en manuell verifikation under Bokföring - Verifikationer - Ny verifikation. Då bokför man:

3044 D
8310 K

Sedan är det klart. 

Alternativ 2: Gå till Inställningar - Kontoplan. Sök fram 8310 (bocka i Visa även inaktiva poster för att få fram det). Klicka på kontot och välj Redigera. Bocka i Aktiv. Lägg till momskod 42 på kontot och spara.

Gå sedan till Inställningar - Artikelkonteringar - Ny artikelkontering. Döp den till ex. Dröjsmålsränta. Under Momsfri till höger plockar du upp konto 8310. Spara. Gå sedan till din artikel Dröjsmålsränta under Försäljning - Artiklar. Öppna artikeln och lägg till din nya artikelkontering som heter Dröjsmålsränta. När du sedan fakturerar artikeln kommer detta att bokföras på konto 8310, du behöver alltså inte skapa någon manuell verifikation för att boka om saldot. Dock kommer saldot att komma med i momsredovisningen i ruta 42 vilket vi inte vill. Detta kommer du då behöva rätta till efter du har bokfört genom att gå till verifikationen under Bokföring - Verifikationer. Klicka på verifikationen som skapades och välj Åtgärder - Korrigera momskod. Välj Ingen momskod på konto 8310. Spara så är det klart.

Jag skulle nog köra på alternativ 2, då det kan bli rörigt och inte ser så snyggt ut att göra manuella verifikation som jag beskriver i alternativ 1. I alternativ 2 är det dock väldigt viktigt att man inte glömmer att plocka bort momskoden på verifikationen som skapas när du bokför fakturan.

Hoppas det var svar på din fråga.

Återkom om du har funderingar.

Gott nytt år!

Moa
HAK__1
UTFORSKARE

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Tack så mycket för snabbt svar! Ska den nya artikelkonteringen vara en vara eller tjänst?

När jag gjort detta så kvarstår dock problemet att jag inte kan lägga till en ny ruta när jag tryckt på påminnelse under Åtgärd (på fakturan Don ej blivit inbetald)
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Hej HAQ,

Den nya artikelkonteringen för dröjsmålsränta ska vara en tjänst. 
Om jag tolkar din andra fråga korrekt så vill du lägga till artikeln för dröjsmålsränta på en förfallen obetald faktura som redan är utställd.
Det går inte, utan när du fakturerar en dröjsmålsavgift gör man det på en ny faktura.
Detta då dröjsmålsräntan beräknas på de dagar som kunden har passerat fakturans förfallodag.

Dröjsmålsräntan är om inget annat har avtalats 8 % över gällande referensränta enligt räntelagen.

Ha en bra dag!

/Cecilia
Strandell
NY MEDLEM

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Hej, har samma problem som HAQ. Man ska väl inte behöva sända en separat faktura på dröjsmålsavgift?? Den måste man ju kunna lägga till som en extra rad på påminnelsen! Borde vara lätt ordnat. 
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Hej Strandell,

En separat räntefaktura/dröjsmålsfaktura skickar man först när den ursprungliga fakturan har betalats.

Detta då dröjsmålsavgiften beräknas på antalet dagar som kunden har passerat fakturans förfallodag vilket du inte vet antalet förrän fakturan är betalad och klar.
Alternativt så kan du ta med det på nästa faktura till kunden.


/Cecilia
Fd medlem
Inte tillämpbar

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Hej. En liten fundering när det gäller att skapa en räntefaktura/dröjmålsfaktura. Hur räknar man fram hur mycke man ska debitera. förstår att de inte ligger nått inprogramerat i programet. Har följt din guide, men hur går man tillväga å göra fakturan. Är det faktura summan x 0,02 x antal dagar eller är det bara 8% på faktura summan som man får fakturera? Räknar jag rätt om jag gör följande till en kund som jag har.
faktura summa på 4208kr x 0,02=84.16kr x antal dagar det tog till fakturan var betalt. exempel 14 dagar - 1178,24kr

har jag förstått allt rätt?

mvh Håkan
Theodor Ahlström
MODERATOR

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

(uppdaterad av Theodor Ahlström MODERATOR ‎2021-08-27 08:19 )
Hej Håkan,


Enligt Räntelagen så står det enligt dröjsmålsränta: Om det inte har avtalats om någon dröjsmålsränta har säljaren ändå rätt att ta ut dröjsmålsränta med referensräntan (www.riksbanken.se) plus åtta procentenheter enligt bestämmelserna i 3, 4, 6 §§ räntelagen (1975:635) - men denna ränta får inte tas ut förrän 30 dagar efter fakturaavsändandet. 


Följande formel kan användas för att räkna ut dröjsmålsränta: (Fakturabeloppet*(Referensräntan+åtta procentenheter)*antalet dagar från förfallodag)/360. Denna formeln finns som sagt inte inprogrammerad i eEkonomi men den används till vårt lokalt installerade fakturerings- och bokföringsprogram Admin 2000 - under fältförklaring Ränta.
Kika gärna i den skrivna hjälpen för Admin 2000, samt i räntelagen


Jag hittade även en automatisk ränteberäkning på Kronofogdens hemsida som du skulle kunna kolla på.


Ha en fin dag! 
/Theodor 
Anna__62
NY MEDLEM

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Hej!

Jag skulle vilja att man kan lägga till dröjsmålsräntan på påminnelsefakturan,. Som det blir nu blir det en massa extra jobb om jag ska skapa en ny faktura för att kunna driva in räntan, samt hålla reda på hur många dagar det tagit för olika personer, med andra ord så blir det inte gjort. Jag skulle vilja att det gick att skriva dröjsmålsränta till den dagen man skickar ut påminnelsefakturan. Jag förstår varför ni inte tycker att man kan skicka ut dröjsmålsränta innan man vet när de betalar, men hur många skickar ut en separat faktura med dröjsmålsränta efter att fakturan är betald, speciellt när det handlar om små belopp och fakturan inte är återkommande? Är detta lagstadgat att man inte får skicka dröjsmålsränta förrän i efterhand?

//Anna
genikon
NY MEDLEM

Re: Påminnelsefaktura med dröjsmålsränta - eEkonomi

Är i precis samma situation. Får lyckligtvis inte så många påminnelser per år, men när det händer har det aldrig kommit dröjsmålsränta på en separat faktura.