Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Räntefakturering i Visma eEkonomi

Funktionen räntefaktura i visma avendo eEkonomi, med text och uträkning vore fint.
85 SVAR 85

Hej Håkan,


Enligt Räntelagen så står det enligt dröjsmålsränta: Om det inte har avtalats om någon dröjsmålsränta har säljaren ändå rätt att ta ut dröjsmålsränta med referensräntan (www.riksbanken.se) plus åtta procentenheter enligt bestämmelserna i 3, 4, 6 §§ räntelagen (1975:635) - men denna ränta får inte tas ut förrän 30 dagar efter fakturaavsändandet. 


Följande formel kan användas för att räkna ut dröjsmålsränta: (Fakturabeloppet*(Referensräntan+åtta procentenheter)*antalet dagar från förfallodag)/360. Denna formeln finns som sagt inte inprogrammerad i eEkonomi men den används till vårt lokalt installerade fakturerings- och bokföringsprogram Admin 2000 - under fältförklaring Ränta.
Kika gärna i den skrivna hjälpen för Admin 2000, samt i räntelagen


Jag hittade även en automatisk ränteberäkning på Kronofogdens hemsida som du skulle kunna kolla på.


Ha en fin dag! 
/Theodor 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Jag skulle vilja att man kan lägga till dröjsmålsräntan på påminnelsefakturan,. Som det blir nu blir det en massa extra jobb om jag ska skapa en ny faktura för att kunna driva in räntan, samt hålla reda på hur många dagar det tagit för olika personer, med andra ord så blir det inte gjort. Jag skulle vilja att det gick att skriva dröjsmålsränta till den dagen man skickar ut påminnelsefakturan. Jag förstår varför ni inte tycker att man kan skicka ut dröjsmålsränta innan man vet när de betalar, men hur många skickar ut en separat faktura med dröjsmålsränta efter att fakturan är betald, speciellt när det handlar om små belopp och fakturan inte är återkommande? Är detta lagstadgat att man inte får skicka dröjsmålsränta förrän i efterhand?

//Anna
Fd medlem
Inte tillämpbar

Är i precis samma situation. Får lyckligtvis inte så många påminnelser per år, men när det händer har det aldrig kommit dröjsmålsränta på en separat faktura.

En påminnelse är inte en faktura. eEkonomi skickar en påminnelse, inte en påminnelsefaktura. 

Ponera att du skickat ut en påminnelse och lagt på en kostnad för ränta och sedan så betalar kunden in fakturan plus räntan efter 15 dagar, ja, då ska du ju få betalt för ränta för ytterligare 15 dagar. Då måste du ju skicka ut en ny räntefaktura för att få fullgott betalt!

Nej, skilj på påminnelser och räntefakturor!

Däremot kunde eEkonomi anamma det smarta sättet Visma Administration har, att man kan välja att (med automatik) lägga till ränta på nästkommande faktura som skrivs till kunden eller att skriva ut en räntefaktura separat. 

Med vänlig hälsning Lena

Hej, 

Tack  så mycket för att ni tog er tid att skriva era önskemål. 🙂 Är det flera som har detta som ett önskemål så får ni gärna kommenatera eller gilla tråden.

Jag kommer ta detta vidare till vår utvecklingsavdelning. 

Ha en fin dag! 

/ My
Fd medlem
Inte tillämpbar

Stämmer det att det skett något här?

Såg att jag kan skapa en artikelkontering
- 0% moms
- Tjänst
- Redovisas ej på momsrapporten: 8310

Och sen skapa en artikel som kopplas mot denna? Då kommer den väl inte med på momsrapporten men hamnar på rätt konto?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Carolin! 

Precis som du skriver finns det något som heter "Redovisas ej på momsrapporten." 

Läs mer om detta och hur det fungerar i min kollega Lisas inlägg "Supporten tipsar: fakturera ränta i eEkonomi".

Ha en fin dag!

/Lovisa
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ska man verkligen inte kunna lägga in dröjsmålsränta i programmet? Det kan väl inte vara så svårt.

Hej, jag önskar en funktion i företagsinställning där man kan välja ränta i procent och om det skall tillämpas (precis som med påminnelseavgift). Och på så sätt få till en räntefaktura automatiskt när man väljer att det skall skickas ut en räntefaktura till kund. Systemet skall då kunna räkna på räntan från förfallodatumet. Med det föreslagna sättet av Visma ovan så måste man göra detta manuellt. Visma eEkonomi behöver bli lite smartare i kravhanteringen till kund. 

Hej @CarinaM_ 

Tack för att du hör av dig till oss i forumet. 

 

För att lämna önskemål direkt till våra utvecklare av Visma eEkonomi gör du så här:


I Visma eEkonomi finns det en knapp längst ned på sidopanelen som heter Feedback och förslag. Klickar du på den knappen kommer du till förslagssidan i Visma eEkonomi. Tryck sedan på den gröna knappen Lämna förslag. Du kommer då att länkas vidare till ett formulär där du kan lämna ditt önskemål. 

 

Ha en fin vecka och välkommen tillbaka till forumet.

//Tinna

Hej Tinna, 

Din kollega My Janhall har 2018 skrivit att man ska kommentera och gilla inlägget.

Hej igen,

Under våren 2022 gjorde vi en förändring kring förbättringsförslag där hela idehanteringen flyttades från forumet in i respektive produkt. Mer om det kan du läsa här.

 

Jag registrerar ditt önskemål internt denna gång och om du kommer på något annat bra som saknas framöver är du välkommen att registrera det direkt till våra utvecklare enligt min beskrivning högre upp i tråden.

 

Tack för att du hörde av dig och välkommen tillbaka till forumet framöver. 

//Tinna

 

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag kan bara hålla med för ANDRA gången, önskar verkligen att detta prioriterades!

//Part

to____1
NY MEDLEM

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Rutin för räntefakturering - eEkonomi.

När kommer det en rutin för räntefakturering i VismaEekonomi? En ganska basic funktion som redan borde vara på plats!
Fd medlem
Inte tillämpbar

Verkligen konstigt att det inte finns!
Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

Vi idag släppt en ny version av Visma eEkonomi där det nu finns möjlighet för flexiblare artikelkontering. Detta är inte en hel funktion för räntefakturering som många av er har önskat, men vi tror att det kan hjälpa en del av er en bit på vägen. 
För att kunna fakturera ränta och vad det innebär att skapa upp en egen artikelkontering för detta kan du läsa mer om i forumtråden "Nyheter i eEkonomi-familjen 7 mars"

Vi behåller självklart denna forumtråd öppen och vi återkommer när en funktion för räntefakturering skulle bli aktuell! 

Ha en fortsatt bra dag!
/Nellie
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej Nellie!

Jag blir lite förvånad av sista meningen i ditt svar "om en funktion för räntefakturering blir aktuell"

Menar ni att det inte är normalt med funktion för räntefakturering i ett ekonomiprogram ?!

Hur kan man ens resonera som om det skulle vara en extrafunktion?

Mvh Pierre

Hej! 

Räntefakturering är absolut ett önskemål som varit uppe för diskussion men det är inte planerat att införa inom den närmsta tiden. 
Jag korrigerar min mening till att vi återkommer när önskemålet skulle bli aktuellt. Tack för din uppmärksamhet! 

/Nellie 
Fd medlem
Inte tillämpbar

Kanske vore på sin plats att låta oss kunder få dela med oss av våra högst önskade "extratjänster".

Samla ihop allt ni vet från de trådar ni känner till innehåller information om önskemål av funktioner.
Gör en enkel omröstning där alla som önskar kan ge sina röster om vilka tjänster som är prioriterade och så ser ni enkelt vilka som toppar listan.

Ta sen en intern diskussion om ni vill låta kunderna få de funktioner de önskar allra mest. Det torde inte ta er mer än kanske 3-4 år i vanlig ordning och därefter kan ni meddela att ni har noggrant övervägt alla önskemål men att det inte är något som ni har planerat att införa den närmsta tiden.

Era kunder får, för en stund, känna sig nöjda över att känna sig hörda.
Visma fortsätter i samma anda som vanligt och är ett "ledande företag" utifrån era egna, något udda, definitioner om vad ett ledande företag fokuserar på.

Självklart kan man inte låta kunderna få de funktioner de vill ha, speciellt inte de som ni har i era andra program. En sådan affärsidé, som att inkludera önskemål från sina kunder i sin utvecklingsplan vore ju helt befängt.
Kunder vet ju som bekant att de inte kan något alls, allra minst vad det är de eftersöker i form av funktion i det program de använder. Även det vore ju befängt att tro att kunder har något som helst hum om vilka funktioner de eftersöker , speciellt sådana som majoriteten i den än så länge fiktiva omröstningen visade är mest prioriteras.

Ibland behöver man spåra ur för att hamna rätt.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Räntefakturering i eEkonomi.

Hmm, jag måste erkänna att jag är besviken!

Att det nu finns att man kan skapa en artikelkontering för fakturering av ränta är ju enbart en väldigt liten del av själva räntehanteringen.

Det som de flesta efterfrågar är nog själva beräkningen av räntan efter att man har gjort betalning av en kundfaktura. Det är ju då som systemet borde ge förslag på om jag vill skapa en räntefaktura baserad på fakturan och betalningsdatumet. Sen borde ju systemet själv göra beräkningen baserad på den setup man har valt att ha gällande %-sats, antal dagar efter förfallodatum som inte är räntedebiterande (kunden får alltså inte räntefaktura om betalning skett inom vald tid även efter förfallodatum).

I varje fall är det denna funktion som jag väntar på och har gjort nu väldigt länge.
Tycker det är väldigt märkligt att Visma (som säger sig vara ledande inom sitt område) inte lyckas få till de mest grundläggande funktionerna i sitt system

Viola

Notera - Den här konversationen skapades från ett svar på: Nyheter i eEkonomi-familjen 7 mars!.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette När kommer räntefakturering av kundfakturor till Visma eEkonomi?.

Hade tidigare Exor Compact som hade en smidig funktion för räntefakturering av kundfakturor.När kommer den till Visma eEkonomi?