Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Magnus
MEDLEM

Periodisering av hyra över årskiftet funkar inte? eEkonomi, Kontantmetoden.

Vi är en förening som kör med eEkonomi och kontantmetoden. Vid årsslut så skall ju alla utstående fakturor bokföras för att momsen skall bli rätt. Dock vill vi inte att de tre hyror som skall ligga på nästa år blir med i resultaträkningen så jag provade att periodisera dessa fakturor med periodisera knappen på varje faktura. Detta hade dock bara avsedd effekt på den faktura som faktiskt redan blivit betald nu i dec. De två hyror som skall betalas i jan och feb försvinner inte från resultaträkningen för förra året som den som är betald i dec gjorde.

Hur får jag bort dessa två hyror från förra årets resultat? De står
som periodiserade men bokas inte om. Måste jag göra detta manuellt då? Och i så fall måste jag ta bort de periodiseringar jag la in via periodisera knappen (så det inte blir gjort två ggr)?
9 SVAR 9
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej,

Antar att du gjort periodiseringen efter att verifikationer för hyrorna redan skapats?
Jag har ett liknande problem med att ändring av periodisering inte korrigerar kontona.
Mvh

https://forum.vismaspcs.se/visma_spcs/topics/automatisk-korrigering-vid-andring-av-periodisering-eek...

Hej!
Ditt bekymmer beror inte på riktigt samma sak. Jag ser till att du får svar i din tråd 🙂
/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!
När du har kontantmetoden så bokförs fakturorna som kostnad först när de betalas alternativt vid årsskiftet. De bokförs antingen när du skapar momsrapporten för den sista perioden eller om du själv går in under Inställningar - Räkenskapsår - Redigera och sedan Boka upp.
Först när det är gjort kommer periodiseringen synas.
/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~

Det har jag gjort då jag körde momsen. Om jag kör ovan så står det bara att det inte finns något att boka om.

Så här ser det ut i resultat räkningen då jag klickar ner på just hyresposten. Som synses bokas den som blev betald i dec om men de två som skall betalas i Jan och Feb bokas inte om.
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej Magnus!

Jag är inte helt hundra med på hur du har gått tillväga.

1. Du skapade tre leverantörsfakturor avseende hyra som ni ska betala. En betalades i december vilket också är bokfört på datum i december. De övriga två kommer bokföras som betalda i januari.

2. Du skapade periodisering på samtliga tre fakturor - efter att faktura 1 hade markerats som betald i december. Vad satte du som Första datum samt Antal månader när du skapade periodiseringen för samtliga fakturor? Är periodiseringarna genomförda om du kollar under Bokföring - Verifikationer - Kommande periodiseringar?

Jag är som sagt inte hundra med på hur det ser ut hos dig eller om det går att uppnå det du önskar (utan att kontera det manuellt), återkom gärna med ytterligare information så kikar vi vidare.

/Moa
Magnus
MEDLEM

Tror jag har fått svaret från systemet om jag försöker genomföra periodiseringen : "Det går inte att periodisera en faktura som inte är slutbetald." Säger den. Så jag måste manuellt periodisera dessa två fakturor då? Bifogar bild på den periodisering jag försökte genomföra.

Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej igen Magnus,

ja det ser jag nu när jag testar på en obetald faktura, att det meddelandet dyker upp.

Då kan jag inte komma på något annat vis än att ta bort periodiseringarna på de två obetalda fakturorna (öppna fakturan och klicka Åtgärder - Periodisera - Ta bort) och hantera det med manuella verifikationer. 

Trevlig helg!
Magnus
MEDLEM

Då jag gjorde det så bokade den om fakturorna fast åt fel håll (!!). Jag korrigerade manuellt. Känns som ni har möjlighet till förbättring av hur det fungerar här 🙂 Borde ju gå att periodisera över årsslutet men jag har lärt mig att inte lägga in dessa fakturor nästa år så slipper jag huvudvärken 🙂
Moa Lundberg
CONTENT PRODUCER

Hej Magnus!

Jag ska ta dina synpunkter vidare. Tack så mycket och ha en fin helg!