Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Sto_abab
MEDLEM

Resultatplanering i Visma Deklaration/Årsredovisning - eEkonomi

Hej,
Hur vet man vilket alternativ man ska välja i sista fältet under Resultatplanering?
Alternativen är:
Max periodiseringsfond
Ingen ny periodiseringsfond
Max återföring av periodiseringsfond
Egen justering
7 SVAR 7

Det beror helt på vad du har för resultat i firman och vilka andra tjänsteinkomster du har och vad du vill skatta fram. Ditt beskattningsbara resultat påverkar sjuklön, föräldrapenning, pension osv.

Ett tips kan vara att om du har någon redovisningskonsult som du brukar kontakta att du hör av dig till denne. Då kan man se helheten och ge råd utifrån det.

Mvh

Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej,

Håller med Lovisa i det hon skriver men vill även passa på att slå ett slag för den skrivna hjälpen/supportpanelen som du har inne i Visma eEkonomi Deklaration/Årsbokslut.
När du är inne under Deklaration - Resultatplanering kan du klicka på frågetecknet som du har högst upp i den blå panelen. Då kommer du direkt in i den skrivna hjälpen för aktuellt avsnitt.
Annars kan du läsa mer i Resultatplaneringen och klicka på Fältförklaringar.

Ha en fin dag!
/Cecilia
Sto_abab
MEDLEM

Hej,
Stort tack till er båda.
Ska sätta mig in i det ... Det är mitt första räkneskapsår, så jag har inget att återföra (om jag nu förstått vad termen innebär i detta sammanhang) ...

Jag har vinst, så det finns en del att spara för framtida utdelning och lön när man går utan uppdrag, om det nu är relevant.

Med andra inkomster under året kommer jag upp till gränsen för statlig inkomstskatt, men jag förstår inte alls hur alternativen i resultatplanering hänger ihop med min (den anställdes) beskattning. Jag har ju redan betalat min egen lön och då är det väl klart med den ställdes SGI, eller? Dessutom finns väl nån ny lag från i dec 2018 (?) om att nyföretagare får utgå från sin tidigare SGI (om den varit högre) under sina första 3 år eller så.

Lovisa, menade du att jag ska tänka på min (den ställdes) totala inkomst under året?
Påverkar de olika alternativen hur företagets vinst beskattas?

Men jag ska som sagt sätta mig ner och läsa.

Ja, din slutskatt beräknas på din totala årsinkomst från både anställning och från din enskilda firma. 

Sätter du av till periodiseringsfond så innebär det bara att du får skatta fram det ett annat år istället. Bra eller dåligt beror på det enskilda fallet.

Om du blir sjuk eller föräldraledig eller liknande så kan du de första åren beräkna på vad du skulle fått som anställd men den allmänna pensionen beräknas på det som du faktiskt skattar fram (upp till brytpunkten).

Mvh

Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100

Fast jag har AB, inte enskild firma.
Sto_abab
MEDLEM

Fast jag har AB, inte enskild firma.

Ah! Ja då är det skillnad. Ber om ursäkt. Missade den detaljen!

Mitt generella tips är att sätt av till periodiseringsfond om du känner dig osäker på om du kommer att redovisa förluster framöver eller att du vill matcha det mot lön i bolaget ett annat år. I ett AB betalar du en liten ränta på periodiseringsfonder då man kan se det som ett lån från staten. Har du inte behov av att låna pengar så kanske det är bättre att skatta fram det. Du kan bara ta utdelning på fritt eget kapital.

Mvh

Lovisa
Med vänlig hälsning

Lovisa Ljungvall
4L Ekonomi AB
0522-650100