Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Ruta R5/R6 förenklat årsbokslut - eEkonomi

Gör ju deklaration så sällan att man hinner glömma mellan gångerna.. Ruta R5 och R6, förstår jag rätt att R5 ska deklarera varor man köpt in för att sälja vidare, R6 deklarerar alla kostnader/inköp man gjort för att driva firman? Exv förbrukningsinventarier, kontorsmaterial etc.. Jag har gjort några inköp från utlandet som jag bokfört på 

4056 Inköp varor 25% EG
4531 Inköp av tjänster från ett land utanför EU, 25 % moms
4535 Inköp tjänster från EU-land

Dessa hamnar ju nu under R5, men dessa är ju inte varor i den bemärkelsen att jag ska sälja vidare dem, utan det är ju förbrukningsinventarier samt tjänster/programvaror som jag använder i verksamheten. Är dessa felbokförda eller ska de stå på dessa konton? Har nog bokfört dem här för momsens skull..
4 SVAR 4
Highlighted

Re: Ruta R5/R6 förenklat årsbokslut - eEkonomi

ja  R5 samlar allt som börjar på siffran 4 i kontoplanen och R 6 konton med första siffra 5-6. Antingen flyttar du beloppet manuellt på blanketten eller så bokar du om 

För att inte störa momsen föreslår jag att du skapar ett konto 4057, 4532, 4536 (eller bara ett av dem för all överflyttning) som du krediterar om du vill flytta belopp till andra konton.


Mikael
Highlighted

Re: Ruta R5/R6 förenklat årsbokslut - eEkonomi

Just dessa bokningar med omvänd moms (gäller både EU, import och byggmoms) ställer till det då dom är 40xx-konton och det är inte alltid man köper varor till försäljning. Det man bör göra är att sedan man kört ut momsrapporten och bokad momsavräkningen så flyttar men saldona från dessa 40xx-konton till de konton där de egentligen skall vara. Har man mycket sådan inköp så kan man även använde ett upplägg med 90xx-konton för att direkt kunna använda rätt konto men ändå få rätt på momsrapporten. Men det är lite knixigt. Lycka till!
NY MEDLEM

Re: Ruta R5/R6 förenklat årsbokslut - eEkonomi

Jag bokade om beloppen genom 

4549 kredit
5410 debet

och det verkar stämma, eller blir det tokigt? 
Highlighted

Re: Ruta R5/R6 förenklat årsbokslut - eEkonomi

Det blir korrekt i resultaträkningen. Och har du redan bokat momsen så påverkas ju inte den.