Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
CONTENT PRODUCER

Supporten tipsar: Deklarationsresan i Visma eEkonomi - Enskild Firma

Det här är för dig med enskild firma, som har aktiverat tillvalet Deklaration för enskild firma i ditt Visma eEkonomi - eller funderar på att göra det.

Har du inte aktiverat tillvalet? Som enskild firma får du hjälp med att:
 • Sammanställa bokslutsuppgifter inför deklarationen 
 • Dina siffror ställs upp i en checklista som du jobbar igenom i programmet
 • Du kan simulera olika inkomstalternativ och se vad det får för skattemässiga effekter
 • Den färdiga NE-blanketten kan du skriva ut eller skicka på fil direkt till Skatteverket
Allt du behöver göra är logga in i ditt program och koppla på tillvalet under Appar och Tillval.

Häng med på Deklarationsresan i Visma eEkonomi! 

Men först - Varför ska du ens deklarera? 
Alla som har haft en inkomst av tjänst (t ex lön), pension, kapital eller aktiv näringsverksamhet på sammanlagt 19 247 kr eller mer ska deklarera. 

I din deklaration jämförs din preliminärt inbetalda skatt med den slutgiltiga skatten.

Och hur går det till?

Du betalar preliminär skatt (F-skatt) varje månad med lika stora belopp och skatten stäms av när deklarationen lämnas in. För att Skatteverket ska kunna ta hänsyn till uppgifterna i deklarationen bör du ha lämnat in en preliminär inkomstdeklaration några månader innan beskattningsårets början (dock senast en månad före beskattningsårets början). I den preliminära inkomstdeklarationen uppskattar du din vinst, dvs dina intäkter minus dina kostnader. Dina intäkter och kostnader hämtar du från ditt bokslut - som är en sammanställning av din löpande bokföring. 

Tanken är att din preliminära skatt (F-skatt) ska hamna så nära din slutliga skatt som möjligt. När du har lämnat in din preliminära inkomstdeklaration räknar Skatteverket ut hur stor preliminär skatt du ska betala varje månad. Upptäcker du under året att du har betalat in för mycket eller för lite preliminärskatt kan du när som helst göra en ändring. Du skickar då in en ny preliminär inkomstdeklaration så räknar Skatteverket om din skatt.

Du deklarerar resultatet från din enskilda firma i en NE-bilaga som du lämnar tillsammans med din inkomstdeklaration. Ett företags bokslut ligger till grund för inkomstdeklarationen, men skattemässiga korrigeringar är ofta nödvändiga för att deklarationen ska bli rätt. Deklarationen granskas av Skatteverket som beräknar hur mycket skatt du ska betala (det brukar bli ca 40% av vinsten) - och du får ett slutskattebesked med den slutgiltiga skatten. Skatteverket stämmer också av din preliminära skatt mot din slutliga skatt. Har du betalat in för lite preliminär skatt under året ska du betala in det som fattas och har du betalat för mycket får du pengar tillbaka, helt enkelt. 

Nu till Deklarationsresan i Visma eEkonomi! 

 1. Gå igenom Årsavstämningen
  Innan du öppnar upp tillvalet för att skapa deklarationen måste alla händelser för 2018 vara bokförda. Årsavstämningen är en bra steg-för-steg-guide som du går igenom för att säkerställa att alla händelser är bokförda.

  Har du aktiverat tillvalet hittar du både det och Årsavstämningen under Bokföring - Årsavstämning. Välj upp ditt räkenskapsår och stäm av alla händelser. 2. Öppna upp tillvalet
  När du är klar med årsavstämningen öppnar du upp tillvalet uppe till höger, Öppna Visma Deklaration för enskild firma. 3. Gå igenom menyvalen steg-för-steg
  På startsidan för tillvalet får du information om vad du behöver gå igenom inför deklarationen. Gå igenom dessa steg-för-steg.


  OBS! Har du lagt in fler händelser i eEkonomi efter att du har öppnat upp tillvalet behöver du klicka på Bokföringsvärden - Hämta bokföringsvärden

 4. Dags att skapa deklarationen
  När du har kontrollerat och fyllt i alla uppgifter går du till Inlämning - och så var det dags att skapa deklarationen. Det gör du genom att klicka på knappen Skapa deklaration.

  Här har du även möjlighet att både ladda ner SRU-filerna för elektronisk inlämning till Skatteverket och skriva ut en PDF-fil om du vill spara din deklaration den vägen. 5. Lås deklaration
  Kvar återstår att låsa deklarationen. Det gör du genom att markera rutan Lås deklaration.

  Grattis! Du har nu skapat din deklaration.

Utöver den här tråden finns det massor med hjälpmedel inför deklarationen 2019.
Här är några sidor:

 1. Skatteskolan - en podcast för företagare - Poddtoppen.se
  En podcast för företagare är producerad av Tillväxtverket och Skatteverket. Här tar de upp det mesta du behöver veta om skatter, bokföring och moms.

 2. Deklarera en enskild firma i Visma eEkonomi - Youtube.com
  I den här filmen visar Gustav hur du skapar en deklaration för din enskilda firma i Visma eEkonomi.

 3. Elektronisk deklaration på 30 minuter - Vismaspcs.se
  En sida för dig med tillvalet Deklaration för enskild firma. Följ den här checklistan - och du har deklarerat på 30 minuter.

 4. Checklista - detta behöver du göra - Vismaspcs.se
  Ännu en härlig checklista för dig med tillvalet Deklaration för enskild firma.

 5. Så deklarerar du enskild firma, aktiebolag & andra bolagstyper 2019 - Vismaspcs.se
  Vad är inkomstdeklaration? Vad ska deklareras? Hur går deklarationen till? Vad är ett årsbokslut? Svaren på allt det där och lite till - samlat i en artikel.

 6. Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2019 - Vismaspcs.se
  För företagare som driver firma finns det en hel del man kan påverka. I den här artikeln får du skatteexpertens bästa tips när det gäller inkomster och avdrag.

 7. Skatter och avgifter för enskild näringsverksamhet - Verksamt.se
  Här hittar du bland annat en film som förklarar hur moms, avdrag för kostnader, skatt och egenavgifter hänger ihop. Här finns också en skattekalkylator.

 8. Deklarera enskild näringsverksamhet - Skatteverket.se
  En sida för dig som inte har tillvalet Deklaration för enskild firma. Här finns en checklista för att avsluta ett beskattningsår.

 9. Skattemässiga justeringar - Skatteverket.se
  Här hittar du en guide för hur du fyller i din NE-bilaga när du ska göra skattemässiga justeringar av bokfört resultat.

 10. Hur du fyller i NE-bilagan - Skatteverket.se
  Ännu en guide för hur du fyller i din NE-bilaga.

 11. Svar på vanliga frågor - Skatteverket.se
  Här hittar du svar på vanliga frågor rörande deklarationsskyldigheter.

 12. Årsbokslut och redovisning - Verksamt.se
  Här besvaras frågor som - vad består ett årsbokslut av? Vem kan göra ett förenklat årsbokslut och vad ingår i det förenklade årsbokslutet?

 13. Redovisa ditt resultat - Verksamt.se
  Här hittar du bland annat en film som på 1 minut förklarar hur preliminär skatt, inkomstdeklaration och slutskattebesked hänger ihop för dig som har enskilt företag.

  Trevlig deklaration!