Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

andersbas
MEDLEM

Ta bort förmånsbil från enskild firma - eEkonomi

Hej!

Jag vill ta bort förmånsbilen från min enskilda firma från och med årsskiftet. Hur gör jag det?
7 SVAR 7
Fd medlem
Inte tillämpbar

är bilen leasad eller ägd av dig?
andersbas
MEDLEM

Den ägs av mig och ska fortsätta att ägas av mig, fast som privatperson.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Jag antar att bilen är köpt av firman och att du då bokförde inköpet mot exempelvis 1240. Nu får du bokföra detta som om du säljer bilen och då är det marknadsvärdet du räknar på, dvs vad du hade fått betalt för den om du sålt den. Du ska inte redovisa någon utgående moms på försäljningen om du inte dragit av ingående moms vid köpet, vilket man normalt sett inte får göra.

Jag hittade en liknande tråd i forumet där du får ett exempel på bokföring: Bokföra försäljning av firmabil »

I hans exempel betalar han faktiskt bilen och sätter in pengar på 1930, men har du inte tänkt det får du istället bokföra det som eget uttag ur firman. Han hade en förlust också där han valde att bokföra den på 7973, skulle du göra en vinst väljer du istället ett konto i stil med detta: 3970 - Vinst vid avyttring av immateriella och materiella anläggningstillgångar.

Återkom gärna om något är oklart eller om du har fler funderingar.

/Annie
andersbas
MEDLEM

Tack för hjälpen, Annie, det var precis det här jag var ute efter!
Eftersom jag hade lite bråttom när jag skulle bokföra det här och jag dessutom är lite korkad, så råkade jag sälja bilen för 0kr... Går det att korrigera på något sätt?

/Anders
Alexander Karlsson
ANSTÄLLD

Hej Anders!
Lätt hänt när man är stressad 😉
Jag tänker att man kan göra en korrigeringsverifikation där man spegelvänder den felaktiga verifikationen och sedan lägga upp den korrekt som en manuell verifikation.

/Alexander

Hej!

Tack för tipset! Jag får nog ta mig en ordentlig funderare på hur jag ska gå tillväga med det där, det var lite över min nivå;-) 
Om du har lust, får du väldigt gärna förklara det för mig, som den treåring jag är...

/Anders

Hej Anders, 

För att skapa en korrigeringsverifikation kan du gå till Bokföring - Verifikationer, leta upp verifikationen som är felaktig, markera den så att du får upp valet Åtgärder - Skapa korrigeringsverifikation. Inne på sidan för Ny korrigeringsverifikation så kan du bocka i de kontona som du vill korrigera. När du har bockat i ett konto så ser du att det spegelvänds på den nya korrigeringsverifikationen som skapas nedan. När verifikationen balanserar så kan du sedan bokföra den. 

//Theodor