Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

JgbPtl
MEDLEM

Tillfälligt nedsatt moms

Hej!

 

Jag säljer en del till icke momsregistrerade personer inom EU och använder då eEkonomis stöd för MOSS. Men pga Corona-krisen har en del länder, i detta fall Tyskland, men även Spanien och Tjeckien, satt ned sin moms. Tyskland har sänkt den från 19 % till 16 % och jag tänkte att det har säkert Visma koll på. Tyvärr verkar det inte vara fallet. Visma eEkonomi envisas fortfarande med att debitera 19 % moms när jag använder MOSS-funktionen för en privatperson i Tyskland. Tänker ni uppdatera det eller är det något jag kan ändra?

 

Mvh
Jan Boström

15 SVAR 15
Tinna Gunnarsson
MODERATOR

Hej Jan,

 

Jag har ställt frågan till våra produktspecialister och detta är inget vi har stöd för eller planerar att införa i programmet inom närmaste framtid. Vi uppskattar att du skriver om de funktioner och behov du har och om du vill så gör jag gärna om din fråga till ett önskemål inför kommande versioner. Återkom i så fall så löser jag det. 

 

Välkommen!

/Tinna

Ehh, och hur är då tanken att man ska genomföra MOSS-försäljning till dessa EU-länder med hjälp av eEkonomi? Ni stöder ju MOSS och då måste ni ju också ha något sätt att hantera att länderna ändrar sina momssatser.

Hej JgbPtl,

 

Förstår att du är fundersam på hur det ska lösas och det jag kan göra just nu är att skicka din fråga vidare till vår utvecklingsavdelning och vi kommer uppdatera denna tråd när vi har fått återkoppling. Det kan dock dröja ett lite tag med tanke på semestertider men så snart vi har ett svar får du besked här i forumet. 

 

/Tinna

Tack att du skickar det vidare, men jag behöver även någon form av manuell workaround från er. Jag använder Visma eEkonomi bl a för att den har inbyggt stöd för MOSS. Nu är det stödet felaktigt, vilket gör att jag inte kan fakturera kunder i Tyskland, Spanien eller Tjeckien (och troligtvis fler länder snart). Spanien sänkte sin moms 2020-04-23 och Tjeckien 2020-05-01. Dvs problemet har funnits i tre månader och ni verkar inte ens känna till det när jag frågar här eller i chatten.

 

Grejen med att använda era automatiserade funktioner (som MOSS-stödet) är ju att de ska fungera och att ni ser till att de är up-to-date. Men det gör ni inte, utan det blir kanske fixat någon gång under hösten enligt kontakten jag hade via chatten. Ärligt talat verkar det som om ni inte tar ansvar för era produkter. Något som hindrar era kunder att skicka fakturor till vissa länder är en akut bug och inget som man kanske löser någon gång i höst.

Hej!

Händer det något med detta? Jag har nu manuellt skapade MOSS-fakturor som jag inte kan bokföra. Det behövs en lösning nu.

 

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej!

 

Vi diskuterar detta internt hos oss  just nu. Jag återkommer här så fort jag har mer information.

 

/Nellie 

Hej!

 

Om tre veckor är det dags för mig att göra nästa MOSS-redovisning till Skatteverket. Har ni någon lösning än?

 

/Janne

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej 

 

Jag ber om ursäkt att det drar ut på tiden men vi har detta uppe för diskussion hos oss och hur vi kan lösa det på bästa sätt. 

 

Återkommer igen när jag har mer information. 

Hej Nellie,

 

Tack att ni tittar på detta, men det du skrev i onsdags är i princip samma budskap jag har fått i snart tre månader, ni funderar på det men kan inte säga när eller om ni kommer att rätta felet i ert system och ni har ingen workaround heller.

 

Jag ska redovisa min MOSS-försäljning till Skatteverket om 14 dagar och jag kan fortfarande inte bokföra försäljningarna i Visma eEkonomi och ni har ingen workaround. Jag börjar allvarligt ifrågasätta visheten i att lita på er som leverantör.

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

 

Jag förstår dig helt i situationen du står i. Jag har ingen mer information idag exakt hur lösningen på det här kommer bli. 

Men vi hör av oss är snarast igen, och förhoppningsvis med någon mer konkret information. 

 

 

Jag förstår din frustration. Visma borde vara lite mera på hugget här.

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Hej! 

 

Vi har nu uppdaterat till de nya momssatserna som gäller från EU. Som t ex Tyskland på 16% som diskuterats här tidigare i tråden. Men även andra länder som har en förändring. 

 

Testa nu gärna igen så du ser att det blir korrekt på fakturan du skapar. 

 

Ha en fortsatt bra dag! 

Ni är pinsamt långsamma! 2021-01-19 meddelar ni att ni nu stöder de tillfälligt nedsatta momssatserna som införts inom EU pga Corona. Tyskland införde sin sänkning 2020-07-01 och ni lyckas till slut, drygt ett halvår senare stödja det i ert system. Vad som är ännu mer pinsamt är att ni uppenbarligen inte har koll över huvud taget: Tyskland tog bort den tillfälligt sänkta momsen 2021-01-01, dvs drygt två veckor innan ni införde stödet för den! Så när ni väl sänker den i ert system har den varit återställd till normalnivå sedan drygt två veckor. Och ni har inte kollat upp detta efteråt heller, så nu i maj 2021 räknar ni fortfarande med 16 % vid MOSS-fakturering till Tyskland trots att det ska vara 19 %. Så, jag kan som vanligt inte fakturera kunder utan VAT-nr i Tyskland via Visma eEkonomi.

Ja, jag är arg, men köper man ett system som har stöd för något, som i detta fall MOSS, då är det leverantörens, dvs ert, ansvar att hålla er uppdaterade om vad som händer där och hålla ert system uppdaterat. Det är det jag betalar er för och ni sköter inte ert arbete!

 

Ref: https://home.kpmg/us/en/home/insights/2020/07/tnf-germany-guidance-temporary-vat-rate-reduction-dece... 

Nellie Karlsson
APPLICATION SPECIALIST

Uppdateringen av momssatserna gjordes senast den 11/12 förra året vilket givetvis var i senaste laget för de länder som gjort ändringar tidigare.


Vi använder oss av officiella källor som normalt sett uppdateras 2 gånger per år men i och med pandemin har enskilda länder gjort lokala uppdateringar som vi tyvärr inte fått med.


Vi planerar att rätta till detta inom kort och se över hur vi kan hålla oss uppdaterade på ett bättre sätt framöver.

Hej! 

 

Nu har vi rättat detta så korrekt momssats, alltså 19% för Tyskland, är inlagt igen.