Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Traktamente Handelsbolag i deklaration? - eEkonomi

Hej!

Har sökt på forumet här utan att hitta ett för mig helt tydligt svar: Jag har under fjolåret gjort utbetalningar till mig och den andra delägaren i vårt Handelsbolag för ersättning för privata utlägg. Det rör sig om traktamenten och milersättning.

Har pratat med Skatteverket om hur detta ska deklareras och fått följande svar:

"Har handelsbolaget betalat och kostnadsfört dina privata utgifter, såsom traktamente och milersättning ska beloppet inte bara återläggas i punkt 5a, utan också behandlas som uttag och föras in i punkt 73 på bilaga N3A."

Jag förstår principen i hur detta deklareras men undrar hur ni gör när ni bokför detta i företaget? Jag har nämligen valt att bokföra utbetalningarna endast på två konton. För Traktamenten har jag bokfört:

D 5843 Traktamenten sv avdragsgillt
K 1940 Bank

För milersättning:

D 5618 Milersättning skattefri
K 1940 Bank

Problemet blir nu att jag ej har detta bokfört mot våra uttagskonton så det faller inte naturligt in i punkt 73 i bilaga N3A. Vilka konton bör användas alternativt hur gör ni detta rent bokföringstekniskt?

Får för mig själv att jag borde sett detta som vilket privat utlägg som helst och sett det som en egen insättning och sedan gjort ett eget uttag, men blir det då korrekt i deklarationen?

Tack på förhand!
4 SVAR 4
NY MEDLEM

Re: Traktamente Handelsbolag i deklaration? - eEkonomi

Avdrag för traktamente och milersättning får göras för ersättning till anställda. Som bolagsman i ett handelsbolag är du inte anställd av handelsbolaget och får inte ta ut schablonersättningarna skattefritt. I stället får du i din deklaration yrka avdrag för fördyrade levnadsomkostnader vid tjänsteresa. 
Bokför de gjorda uttagen K5843 respektive 5618 och D2013 Egna uttag. Då hamnar det rätt i deklarationen. 
/Annica
NY MEDLEM

Re: Traktamente Handelsbolag i deklaration? - eEkonomi

Jag tror jag förstår. Tror jag löst detta nu.

Visst är traktamente och milersättning poster som ska påverka företagets resultat? Och visst kan jag de facto ta ut summorna enligt de skattefria basbeloppen även om jag sedermera måste lösa detta i deklarationen för att de till slut ska bli skattefria?

Jag har nu fört in mina privata utgifter som företaget betalat för i punkt 5a (Intäktsposter, t.ex. privata kostnader som bokförts som kostnad i handelsbolaget) samt i punkt 13 (Kostnader för resor mellan bostad och arbetsplats samt andra egna kostnader för bolagets verksamhet) i min N3A. Jag har därefter också ökat punkt 73 (Mina övriga uttag enligt bilaga INK4 Delägaruppgifter samt privata kostnader vid p. 5a m.m.) med summan som fått utbetalt från firman som kostnadsersättning.

Resultatet blev exakt samma skatteresultat så det känns som det stämmer.
NY MEDLEM

Re: Traktamente Handelsbolag i deklaration? - eEkonomi

Hej! Jag förstår fortfarande inte riktigt... ni skriver att man ska bokföra de gjorda uttaget på 5618 (milersättning) och 2013 (egna uttag). Det ger ju Debet och Kredit jämnt upp. Men uttaget belastar ju även företagskontot 1940 i Kredit? OM jag nu ska ta upp uttaget i kontot 5618 vad ska jag då väga det emot?

Viktigt att poängtera att jag talar om användandet av privat bil i tjänsten i HB, inte resor till/från arbetet.
CONTENT PRODUCER

Re: Traktamente Handelsbolag i deklaration? - eEkonomi

Hej!

Vi har försökt hitta svaret på din fråga men jag vågar faktiskt inte svara rakt av. Jag hade fått för mig att precis som i en enskild firma får du ersättning när du använder din privata bil i arbetet även i handelsbolag, men jag hittar ingen info om detta.
Min rekommendation är att du kontaktar en redovisningskonsult gällande denna frågan.

/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~