Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Silvia5
NY MEDLEM

Två skilda ekonomier i ett och samma företag - eEkonomi

Hej,

vi håller på att registrera vårt företag som NUF (norskregistrerat utländskt företag) i Norge. Vi kommer att sköta momsen själva. Det står då att bokföringen skall hållas separerad. Vi har AB och Visma e-ekonomi. Går detta att genomföra i samma system. Allt ska ju in på samma företag i slutändan och resultat skall redovisas och skattas i Sverige.

Här nedan skickar jag med vad som står som information hos grensetjansten.com

Mvh
Silvia

Alt 2) Registrera NUF när inget fast driftställe i Norge ska finnas, utsändning
Den här metoden passar till exempel svenska företag som ska driva momspliktig verksamhet i Norge (sälja varor eller tjänster) med utsänd personal från Sverige utan att etablera sig på fast driftställe i Norge. Verksamheten ska registreras i Foretaksregisteret. Moms kan registreras antingen på filialen eller via en representant. Läs om registrering av moms här. Oavsett om företaget sköter momshanteringen själv eller använder en momsrepresentant ska bokföring hållas separerad mellan den norska verksamheten och den svenska
2 SVAR 2
Fanny Örnberg
ANSTÄLLD

Hej Silvia,

Jag har försökt att kolla runt så mycket som möjligt om hur bokföringen enklast sköts i ett NUF. Om jag förstår det rätt måste bokföringen skiljas åt då en del följer norska momsregler och en del följer svenska bokföringsregler. I eEkonomi hanteras allt i samma företag samt att det följer svenska bokföringslagar. Därmed blir det svårt att skilja på två bokföringar i eEkonomi. Jag har försökt leta vidare men hittar dessvärre inte någon bra information på hur det kan skötas utanför eEkonomi. Kanske är det någon användare här i forumet som själv har ett NUF eller som vet hur det ska skötas som kan hjälpa till?

I en annan forumtråd så beskrivs det hur du kan sköta överföringarna mellan de olika bokföringarna/bolagen. Svenskt AB med Norsk filial NUF och Bokföra överföring från eget Norskt NUF till eget AB.

Har du några andra funderingar får du gärna återkomma!

/Fanny

Robert2
NY MEDLEM

Vi har en mindre del av vår verksamhet som utförs i Norge, och har därför registrerat oss för norsk moms.

I bolagets bokföring (Visma Adm 2000) har jag skapat separata konton för det som berör de norska transaktionerna. Det avser konto för moms, intäkter och kostnader.
Momshantering för både kund- och leverantörsfakturor sköter jag genom att manuellt kontera de norska momsbeloppen på relevanta konton.

Alla transaktioner i NOK bokförs med kursen 1,0. På det sättet har jag alla norska transaktioner på separata konton och i belopp som motsvarar det norska beloppet. Därmed kan vi redovisa för norska myndigheter om de begär det.
Alla banktransaktioner sker över vårt vanliga svenska bankkonto, och valutadifferenser bokför jag på konto för det.

Detta är inte något optimalt sätt att sköta det på, men vår verksamhet i Norge är begränsad i både belopp och tid.