Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Utföra arbete detta året/fakturera nästa år?

Två frågor om fakturering vid årsskiftet (enskild firma/eEkonomi):

1) Om arbetet/tjänsten utförs i november/december 2014, kan kunden faktureras först i januari 2015 och hela summan bokföras/beskattas 2015?

2) Om fakturan skickas till kunden i december 2014 och inbetalningen sker i januari 2015, kan hela summan ingå i 2015 års bokföring/beskattning?
3 SVAR 3
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Ett arbete/tjänst ska bokföras samma år det utförs. Däremot kan man skicka fakturan när man vill. Om man inte fakturerar samma år som man utför arbetet, får man "fixa" detta i bokföringen inför bokslutet.

Om det hela avser ROT-arbete finns detta särskilt angivet på Skatteverkets hemsida. Det är ganska speciella regler runt detta, men det går att göra inom vissa gränser.

//Tina

Fd medlem
Inte tillämpbar

Det är inte rätt enligt bokföringslagen med ett "etablerat" sätt för små företag företag att begränsa vinsten ett år. Tror inte att man skall hålla på med det heller.
Roffakab
CHAMPION

Hej

Gillar Tinas svar att ett arbete/tjänst ska bokföras samma år som det utförs.

Har man av något skäl vilja eller behov att begränsa sitt skattemässiga resultat föreslår jag att man studerar utrymmet och möjligheterna till att göra avsättning till periodiseringsfond i samband med inkomstdeklaration. En enskild näringsidkare kan avsätta upp till 30 % av årets verksamhetsresultat till periodiseringsfond och därmed skjuta upp beskattning.

På skatteverkets hemsida finns utförlig beskrivning av begreppet "periodiseringsfond".

MVH