Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Vad innebär traktamenten och kostavdrag, samt hur bokförs det?

(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2020-02-20 11:16 )

Hej! Tycker det är ganska rörigt att försöka förstå Visma Eekonomi och här i forumet är många frågor flera år gamla och handlar om tidigare program. I Visma Enskild Firma verkar det ha funnits funktion för utbetalningar och traktamenten där programmet hjälpte till att beräkna. Finns det kvar, eller gäller det att göra helt manuella konteringar av traktamenten i Visma Eekonomi?

Har också försökt läsa på om traktamente, men känner mig fortfarande osäker på om traktamente även gäller på tjänsteresor där någon annan betalar boende och resa (t.ex. att åka och föreläsa på annan ort).

Å andra sidan har jag gjort en resa på egen hand för att sitta och jobba på annan ort och blir också osäker på möjligheten att dra av kostnader för resa och logi då. Om jag får dra av, går det att göra i programmet eller går det bara på deklarationen?

3 SVAR 3
ANSTÄLLD

Re: Vad innebär traktamenten och kostavdrag, samt hur bokförs det? - eEkonomi

Hej!

I tråden Bokföra traktamente får du en konkret förklaring kring hur traktamente-utbetalningar registreras i eEkonomi, samt vilka bokföringskonton som kan användas för det.

Angående din andra fundering så är tanken med traktamentet att det ska täcka de merkostnader som en resa kan innebära för en anställd. De ska med andra ord inte förlora på att de är iväg inom tjänsten, t ex avseende utlägg som behöver göras för frukost, lunch o s v. Är det så att exempelvis en lunch ingår i, säg en hotellnota, så brukar man dra av ett kostavdrag från traktamentet så den anställda inte får dubbelt betalt för det så att säga. Är det däremot så att den anställda betalar sin lunch själv så betalas alltså traktamentet ut för att täcka den merkostnaden.

För att förtydliga det hela lite så skriver jag ihop en liten sammanfattning nedan, som förhoppningsvis kan klargöra begreppen och hjälpa fler användare (priserna gäller för 2016).


Traktamente helt - En traktamentesersättning för en hel dags tjänsteresa. Betalas ut enligt 220 kr/dag. Avresedagen räknas som en hel dag om den anställde börjar resan före kl 12.00. Hemresedagen räknas som en hel dag om den anställde kommer hem efter kl 19.00. I annat fall räknas resdagarna som halva dagar (se Traktamente halvt, nedan). Är man bara iväg en dag räknas det som helt om man antingen reser innan 12, eller kommer hem efter 19.

Traktamente halvt - Se ovan. Betalas ut enligt 110 kr/halvdag.

Nattraktamente - Tillkommer utöver ovan traktamenten om den anställde löser övernattning på egen hand, t ex hos kompis, i bilen, eller liknande. Betalas ut enligt 110 kr/natt. Annars betalar ju arbetsgivaren vanligtvis hotellräkningen eller liknande.

Traktamente skattepliktigt - Om arbetsgivaren väljer att betala ut en högre ersättning än Skatteverkets bestämda schablonbelopp (helt och halvt), tas den överskridande delen upp som skattepliktigt. 


Om vissa delar av traktamentet redan är betalt av arbetsgivaren så den anställda slipper att lägga ut pengar för det, t ex att lunchen ingår i hotellnotan eller liknande, så brukar man göra ett kostavdrag för det enligt nedan.


Kostavdrag frukost - Nettoavdraget görs med 44 kr/frukost.

Kostavdrag lunch eller middag - Nettoavdraget görs med 77 kr/måltid.

Kostavdrag lunch och middag - Nettoavdraget görs med 154 kr/måltid.


Du kan läsa mer om traktamenten här på Skatteverkets hemsida.

Använder man vårat löneprogram för att betala ut löner till sina anställda, kan de anställda registrera sina reseräkningar själva direkt i tjänsten Resa och utlägg. Då sammanställer tjänsten automatiskt vad som ska betalas ut till den anställda samt vilka avdrag som eventuellt ska göras. En supersmidig tjänst för ändamålet!

/Karl
NY MEDLEM

Re: Vad innebär traktamenten och kostavdrag, samt hur bokförs det? - eEkonomi

Hej! 

Jag har alltså enskild firma, så det finns ingen anställd, utan det handlar om traktamenten till mig själv.

Oftast är det en arrangör som betalar resa och logi, så att de pengarna aldrig passerar företaget, men vad jag förstår kan jag ändå ta ut traktamente eller låta företaget betala en måltid på annan ort. I ett fall har jag dock gjort en resa för att jobba på annan ort där jag undrar kring att låta företaget betala det eller göra avdrag.

Men det är möjligt att det snarare är Skatteverket som har svaret på mina frågor, om ingen här råkar ha koll på detaljerna kring det.

Stort tack för länkarna! 

/Sebastian
ANSTÄLLD

Re: Vad innebär traktamenten och kostavdrag, samt hur bokförs det? - eEkonomi

Okej, ja det har du också rätt att dra av. Om det inte handlar om någon anställd utan avser egen räkning, så brukar man istället använda ett 58-konto (inte 73 enligt ovan länkad tråd, då det används för anställda). Har inga faktiska pengar betalats ut, utan att man bara vill dra av kostnaden, så brukar 2018 användas som motkonto för en enskild firma. Beloppen är dock desamma som jag nämnt ovan.

Ha en trevlig dag nu!

/Karl