Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Använda balansräkningar från Visma Administration 200 direkt i årsredovisningen?

De balansräkningar som Visma Administration 200 genererar påminner väldigt mycket om de balansräkningar min revisor tidigare brukade lämna in till Bolagsverket för mitt vilande bolag. Enda principiella skillnaden är att det står att balansräkningen är preliminär och att skuldsidan har minustecken.

Jag funderar på att skriva ut balans- och resultaträkningarna direkt utan att skriva om dem i ett ordbehandlingsprogram innan jag skickar in dem till Bolagsverket. Om jag lyckas göra pdf:er av av balans- och resultaträkningarna så kan jag sudda minustecknen på skuldsidan i balansräkningen och ordet preliminär utan att scanna in utskrifter och sudda i Photoshop eller kladda med Tippex. Det går fortare än att skriva om balans- och resultaträkningarna manuellt och blir billigare än att beställa ett bokslutsprogram. Jag vill inte lägga ner flera tusen på ett bokslutsprogram på ett vilande bolag med kanske en faktura per år. Det är orimligt.

Det jag nu undrar är om någon vet om man får skicka in balansräkningar till Bolagsverket som har kvar den preliminära balansräkningens minustecken på skuldsidan (det vore ju den allra enklaste lösningen). Vet någon det?

2 SVAR 2
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Har undersökt detta lite och rent spontant skulle jag säga att du är tvungen att ändra balansrapportens utseende med ett orbehandlingsprogram. Exempelvis så att den heter balansräkning istället för balansrapport och så att skuldsidan inte har minustecken.

Men är lite osäker på hur noggrant det är så därför har vi varit i kontakt med Bolagsverket för att få ett definitivt svar. De har lovat att återkomma med svar så jag återkommer i denna tråden så fort jag vet mer.

Mer info om vad som måste ingå i en årsredovisning hittar du på Bolagsverkets sida, de har även några mallar till hjälp som du hittar här: http://www.bolagsverket.se/blanketter...
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej igen!

Det här var ingen lätt fråga och Bolagsverket kunde inte ta någon riktig ställning. Har därför undersökt saken vidare hos Bokföringsnämnden. De har heller aldrig riktigt uttalat sig i frågan, men de hänvisade till följande bedömning:

BFN U96:7 Årsredovisningens utformning, som bl.a. anger att årsredovisningen ska presenteras på ett sätt som gör den så lättillgänglig som möjligt. Balansräkning och resultträkning får inte heller innehålla uppgifter som är avsedda för internt bruk och som minskar möjligheten för en utomstående att lätt få en överblick över de poster som krävs enligt ÅRL.

Sammanfattningsvis kan väl sägas att det inte finns något särskilt förbud mot detta även om det inte är särskilt vanligt.

Däremot får det inte stå preliminär på balansräkningen. Detta löser du i programmet genom att boka om vinsten och sedan låsa året innan du skriver ut balansräkningen. Jag rekommenderar att du tar en säkerhetskopia innan du låser året eftersom du inte har möjlighet att låsa upp det själv om du skulle behöva ändra något i efterhand.