Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Johanna27
NY MEDLEM

Avvikelse momsrapport

Har mottagit en faktura med omvänd moms under oktober som jag bokfört nu i efterhand som en korrigering av momsrapporten med 2647 i debet, och 2617 i kredit. När jag sedan ska skapa en ny momsrapport för perioden för att skicka in till skatteverket så får jag upp en avvikelse på momsrapporten där felet ligger på det rättade verifikatet, med samma belopp som den omvända momsen. Vad har jag gjort för fel då, och hur får jag bort det? Har kollat så att momskoderna stämmer på kontona, och de ska de göra. 

8 SVAR 8
mikael pettersson
NY MEDLEM

Det kan bero på vilket kostnadskonto du använt dig av. Du bör använda det eller de som programmet har förinställt annars får du skapa eget med samma inställning.
4056 är ett jag stött på i programsammanhang som är förinställt.

Mikael Pettersson

Säkert där som det blev fel då.. Läste i en av Vismas guider att det var enklast att rätta direkt i momsrapporten, och då la jag ju enbart till kontona för moms. Om jag gör ett rättelseverifikat åt fakturan, där jag flyttar över inköpet från 4010 till 4420 (skapat med de inställningar som Visma rekommenderat), blir det rätt då? Eller måste jag göra ytterligare något mer? Usch vad det känns som att jag krånglat till det.

Använder 4056, 2645 och 2615. Det funkar.
mikael pettersson
NY MEDLEM

Ja då blir det rätt.

Mikael Pettersson
Johanna27
NY MEDLEM

Tyvärr var det inte så enkelt, för felet kvarstår fortfarande. Har dock inga sru-koder till kontona, kan det vara något sådant som ställer till det?
och räcker det med att jag stryker alla rader på verifikatet jag just gjorde och bara gör en anteckning att det blev fel?
mikael pettersson
NY MEDLEM

Rätt kontering från början skulle ha varit

4420 debet
2617 kredit
2647 debet
2440 kredit

Det borde gå att rätta till

Mikael
Johanna27
NY MEDLEM

Då fakturan redan är journalförd går inte den i sig att ändra direkt på fakturan, utan måste rättas med ett verifikat om jag förstått det rätt? Blir det inte knas i systemet om jag bokför den verifikationen i oktober fast än oktober månad egentligen är klar, och redan har en skapad momsrapport? Det är  den rättelsen som du lägger in ovan som jag gjort, bortsett från att jag inte kostnadsfört fakturan igen, utan flyttade över beloppet från 4010 till 4420. Trots detta kvarstår felet. Börjar ha x antal felaktiga verifikat med strukna rader nu då inget verkar fungera.. jag hoppas att det inte gör något så länge det finns en förklaring bakom att allt blev fel
mikael pettersson
NY MEDLEM

Nej det gör inget - bara det blir rätt i slutänden. Ett alternativ till att stryka rader är att registrera rättelseverifikat och spegelvända det felaktiga och registrera rätt på nytt, det kan ibland vara lättare att följa .

Mikael