Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-02-14 13:56 )

Hej
Jag har fått en avvikelse på momsrapporten som pekar på en fakturajournal jag drog ut i december sista veckan innan jul. Den visar att jag har bokfört för lite moms till förhållande mot omsättningen. det enda jag kan hitta är en utländsk kund som veckan innan mottog en faktura utan VAT nr då de inte hade något hette det. Den veckan drog jag sedan ut en fakturajournal, so far so good. Veckan efter återkommer kunden som kom på att jo man hade visst ett VAT nr, då krediterar jag ursprungsfakturan, kvittar den mot originalfakturan. Sedan lägger jag in VAT nummer på kundens kundnr och kryssar i diverse val såsom export osv. skapar sedan en ny faktura med samma artiklar och belopp MEN minus moms. När den veckan är slut drar jag på nytt ut en faktura journal, allt lugnt och fridfullt.
Men när jag nu ska göra en momskontroll så får jag då ett fel som säger att den bokförda utgående momsen är lägre än den ska till förhållande mot omsättningen då.
Funkar visma som så att den inte kan räkna ihop alla journaler under en månad och se på helheten att originalfakturan och krediten tar ut varandra? För här om man tittar på just den journalen så har ju kreditfakturan och den nya fakturan omsättningsmässigt tagit ut varandra men inte momsen eftersom krediten har ett minskat momsbelopp ( som sig bör då originalet hade moms) medan den nya fakturan inte har det, då kan jag förstå att den säger att det är fel men i det stora hela så måste det ju bli rätt och skulle jag rätta den avvikelsen så tycker jag det känns som man betalar för mkt moms.
Hoppas ni förstod mitt problem eller påstående, dvs kan inte visma lägga ihop hela månaden, utan tittar den bara på journalerna?

7 SVAR 7
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Har du kollat så du har korrekt momskod på de intäktskonton som du använt?
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Ja jag gick igenom om det blivit något annat konto som det bokförts på men det har gått på samma som alltid och ingen ändring på momskod.En stor del av vår omsättning går till utländska kunder och detta har ju hänt förut men aldrig fått något fel, dock osäker om ordningen skett i samma följd som denna innan det är därför jag undrar hur visma fungerar i ett sådant här läge.Och jag har gått igenom listan som visma hänvisar till om något blivit fel och inte lyckats hitta något fel:/
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Varför har krediten ett minskat momsbelopp gentemot originalfakturan med moms ?? Om du skall ta ut 2 fakturor så skall de se precis likadana ut. Eller fattar jag dig fel? Den ny fakturan däremot skall ju vara utan moms alltså omvänd moms....
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Nej det har inte minskat gentemot originalfakturan, den är krediterad i sin helhet och kreditfakturan är givetvis likadan fast omvända tecken;-) Det jag menar är att original fakturan och krediten hamnade på två olika faktura journaler och eftersom de gjorde det så hamnade även den nya fakturan utan moms på samma som krediten och det är ENDAST den journalen som visma pekar på och där blir ju då bokningen på kreditfakt:

1510 K x kr
3051 D x kr
2611 D x kr

debetfakt:
1510 D x kr
3051 K x kr

och det är här jag menar att kredit och debet tar ju ut varandra här på denna journal FÖRUTOM momsen eftersom den ena drar bort moms och den andra är på 0 kr.
Jag vet inte om detta är felet men det är det enda jag hittar...
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Om de 2 konteringarna du redovisar här, är alltså den första konteringen en vändning av den felaktiga första debeten med moms, vilket borde ta ut varandra.
Den andra konteringen är då den nya debetfakturan som ska vara utan moms.
Konto 3051 har förmodligen momskod 25%.
Det blir då fel om det ska vara försäljning till annat EU-land.
Kontot borde vara t ex 3058 "Försäljning varor EU momsfri" och momskod 35.

Har du med alla journaler på samma månad spelar det ingen roll att journalerna har olika datum i månaden. Journalen tar med de fakturor som finns med för avsedd period.
I momsrapporten kommer alla med som är daterade i avsedd månad. 

Så kolla den nya fakturan om den har konto 3051.
Är det så är det förmodligen där felet uppstått.


Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Ok - då förstår jag.
Den nya fakturan är bokad som du beskriver här ovan och då har du fel försäljningskonto.
Du kan inte använda 3051 när du fakturerar utan moms får då blir det fel i momsrapporten.
Använd istället 3058 Försäljning varor EU momsfri - och denna redovisas då under momskod 35 i momsrapporten. Detta borde fixa din diff.
Och då blir konteringen på den nya fakturan utan moms
1510 D
3058 K
//Marie

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Avvikelser på momsrapport-kundfaktura utländsk - Administration

Tack, jag tyckte jag tittade på det, men jag tittade givetvis bara på originalfakturan och jämförde med kreditfakturan och eftersom de hade moms så hamnar de såklart på 3051, dubbelkollade andra utländska fakturor och de har vi på 3055 resp 3056 beroende på eu eller övriga världen 🙂