Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Nettan5
NY MEDLEM

Bokföra faktura som redan är registrerad i kassarapport

Jag har utan att tänka på det dubbelbokat redan registrerade försäljning.
Bokför åt en restaurang där jag bokfört försäljningen från dagens kassarapport på respektive momssats vad gäller mat o dryck. När gästen sedan vill betala via faktura så har jag skickat den och bokat om allt en gång till dubbelt och sedan reggat den som betald när den blivit det.
Även momsdeklarationerna har ju blivit fel.
Hur gör jag nu för att rätta till detta och hur gör jag på rätt sätt framöver?
Man måste ju slå in det i kassan och gästen, eller dit man skickar fakturan, vill ju ha det specificerat. Sätter dit en kvittokopia på fakturan.
I ett försök att rätta till det så har jag krediterat några fakturor nu flera månader i efterhand och dessutom skrivit ut journaler. Med andra ord snurrat till det ordentligt. Jag behöver verkligen hjälp att få det förklarat.

6 SVAR 6
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej!

Rätta tidigare fel:
För att korrigera detta så skulle jag egentligen vända på kontona och bokföra tvärtom för att minska försäljningen och momsen.
Normalt sett ska moms korrigeras på den månaden som felet uppstod och alltså rättas bakåt i tiden.

Framöver:
Jag tänker att kassasystemet har informationen om att kunden inte betalat kontant, annars stämmer ju inte kassan mot kassarapporten varje gång detta inträffar?
Kontrollera hur detta hanteras i kassasystemet, det borde gå att få fram ett korrekt underlag från kassan där försäljningen bokförs i debet mot något fordranskonto.
När du sen skapar fakturan i Visma Administration lägger du upp en faktura som krediterar detta fordranskonto.

/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~

Jag vet inte om jag riktigt är med i tänket.
På kassan har vi en knapp med "faktura" som betalsätt, istället för kort kontant.

När jag bokför kassarapporten (vilket jag gör manuellt) bokar jag det som ska faktureras på 1511 som en kundfordran.
När jag sedan ska göra en faktura till kunden bifogar jag alltid ett kassakvitto där det dom ätit och druckit är specat samt momsen. Felet jag har gjort är att jag ännu en gång bokfört mat [3001] o dryck[3002] öl7vin [3005] o moms på resp försäljningskonto, o då har det ju blivit dubbelt
Vad kan jag boka det på för konto istället för att boka det på 3001, 3002 osv. Och hur får jag inte med momsen ännu en gång på fakturan? Räcker det med att momsen står på kvittot jag skickar med o att den är noll på fakturan?
Fredric Broad
ANSTÄLLD

Hej Nettan!

Om man skulle köra på din idé med en faktura utan moms så skulle du kunna specificera raderna med textrader för att sedan lägga en artikelrad som du kallar tex Total. Här skulle du kunna ange det totala beloppet och lägga mot konto 1511 och momskod 0. På så sätt kommer konto 1511 att nollas ut om jag tänker rätt. När du sedan bokför fakturan kommer beloppet att bokas upp mot tex 1510. Sen om det räcker med kvittot är jag osäker på.

Ett annat alternativ är att du inte bokar upp beloppet manuellt ifrån ditt kassasystem utan istället skapa fakturor i Administration och journalför dessa för att få in saldona i bokföringen.

Med tanke på att andra kunder som använder samma kassasystem som du säkert ställs inför samma problematik hade jag ändå ställt frågan till leverantören av kassasystemet. Har du tur kanske det går att integrera ditt kassasystem med Administration och på så sätt få in fakturorna direkt in i programmet ifrån ditt kassasystem.

/Fredric 

Ja jag är nog lite inne på din linje.
Problemet att inte bokföra efter kassarapporten är att jag går miste om statistiken på rätterna. Det är en tapas-restaurang och därmed mellan 3-5 rätter per gäst. Det är väldigt bra att kunna hålla koll på vilka rätter som går bra och dåligt.

Kan jag få fråga om ett annat huvudbry?

Jag har två restauranger varav det ena är nystartat och ej kreditvärdigt.
Företag 1 har då tagit leasing på arbetsmaskiner som ska vidarefaktureras till företag 2.
I början tänkte jag mig inte för utan bokade det på 50xx men eftersom jag skulle vidarefakturera dessa så började jag använda 4110 istället som jag döpt till "vidarefaktureras företag 2"

Levfakturan:
D 4110
D 2641
K 2440

När jag sedan fakturerar:
D 1510
K 3109 döpt till vidarefakturerat företag 2
K 2611
 Min tanke är att 4110 och 3109 speglar varandra men jag kanske använder fel konton. Företag 1s omsättning ökar ju då.

Blir detta verkligen rätt?
Fredric Broad
ANSTÄLLD

Hej Nettan!

Eftersom att fakturan ifrån början är utställd till företag 1, så är det korrekt att omsättningen ökar för företag 1. Hade fakturan däremot varit utställd till företag 2 men att företag 1 hade betalat fakturan så ska omsättningen inte öka för företag 1, utan blir då ett utlägg. Läs mer om detta i tråden "Bokföra klientutlägg". Så tycker att det ser rätt ut så som du har gjort här ovan.

/Fredric