Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
NY MEDLEM

Egna rapporter via Microsoft Access

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-02-11 16:49 )

Jag vet och har förstått att det är något som Visma inte rekommenderar alls. Men jag har jobbat flera år med rapporter i Access mot andra stora databaser, exempelvis IFS. Access är ett bra redskap för statistik, enligt mig.

Går det att koppla upp sig mot den nya databasen via Access?
Hittar inte någon väg som det är nu, men den är säkert dold. Måste ju finnas en driver till SQLl-databas som passar även Visma Administration 2000 som vi använder oss av.

Har ställt frågan till Visma om exempelvis en register och fält-lista. Alltså, om jag vill ha statistik på fakturor, så heter tabellen/registret XXXX. Men det är inget som tydligen finns.

Jobbat lite i rapportgeneratorn, men lyckas inte alls få till det eftersom jag bland annat saknar ovan nämnda lista.


Hoppas få lite tips om hur jag kommer vidare.

 

Jonas

4 SVAR 4
NY MEDLEM

Re: Egna rapporter via Microsoft Access - Administration

Du kan använda Microsoft's OLE DB- eller ODBC-drivrutiner för Visual FoxPro för att ansluta och ställa SQL-frågor till codebase-databasen (.dbf-filerna). Tänk på att varje .dbf-fil behandlas som en egen tabell. 

När ni uppgraderat till Visma Administration SQL så blir det ännu enklare. Då kan du enkelt ansluta till SQL-databasen och använda den som en datakälla i vilket rapporteringsverktyg som helst, t.ex. Access eller Excel. 
NY MEDLEM

Re: Egna rapporter via Microsoft Access - Administration

Tack Benny!

Vi är uppe på 2018.01, så det ska vara enkelt som du skriver. Har misstänkt det, men får inte alls till den kopplingen som du säger. Vet inte om det är så att när installationen rullar blir det ingen "synlig" datakälla som jag kan koppla emot. Önskar ytterligare information för att kunna koppla Access på detta sättet.


Tack på förhand!


Jonas

NY MEDLEM

Re: Egna rapporter via Microsoft Access - Administration

Hej, 

På den maskin som ni körde visma-installationen så har en SQLExpress-databas satts upp. Enklaste sättet att få tag på sökvägen till databasen är att titta på FTG.ini-filen som ligger i den gamla företagsmappen. Under rubriken "[DataSource]" hittar du "DBInstance" och "DBName". 

För "Övningsbolaget 2000" så ser det ut som följer: 
DBInstance=(local)\VISMA
DBName=SPCS_Adm_Ovnbol2000

Den informationen kan du använda för att ansluta till SQL-databasen antingen direkt ifrån Access eller genom att sätta upp en ODBC-datakälla som du sen ansluter till i Access. 
NY MEDLEM

Re: Egna rapporter via Microsoft Access - Administration

Hejsan!
Funkade väldigt bra att koppla upp sig mot SQL-servern, men i tabellerna för kundfakturor OOF så står det bara #BORTTAGET# i alla fält när jag kopplat upp mig via Access, likadant med leverantörsfakturorna?
Varför?

Bengt S