Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Förseningsavgift

Kan man ta ut förseningsavgiften vid flera tillfällen eller är det en engångsavgift? Läste lagen och personligen så tolkar jag det som att man bara kan ta ut det en gång. Men lite otydligt är det.
12 SVAR 12
NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Förseningsavgiften är 450 kr per faktura vill jag få det till. Dock bör man i så fall se till att man inte har mer än en faktura per ärende......

//Davor P
NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Så tolkar jag det också. Har en leverantör som tagit ut en förseningsavgift för först fakturan sen för de två betalningspåminnelser de skickat. Det var ett ärende som var under utredning därför betalades den inte från början. Nu har vi alltså fått en räntefaktura med dröjsmålsränta och 3 förseningsavgifter. Känns inte rätt...
NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Detta är bara att bestrida i sin helhet.

Då det rör sig om en bestriden faktura redan från början är det bara att bestrida ALLA pålagda kostnader.

Om ärendet går vidare till inkasso är det bara att återigen bestrida ärendet i sin helhet och om möjligt även bifoga korrespondens med fordringsägaren där beloppet bestridits från första början.

//Davor P
NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Kan man bestrida räntefakturan i sin helhet trots att man betalat ursprungsfakturan?

NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Läste inte tillräckligt noga på din beskrivning. Jag är osäker på huruvida man kan ta en förseningsavgift på en räntefaktura.

Jag hade kontaktat företaget i fråga och försökt få dem till att skriva av en del av denna soppa.....

Det finns en risk att de har rätt att göra som de har gjort då de formellt lagt förseningsavgift korrekt två gånger som jag ser det.

Förseningsavgift på huvudfakturan
 - fakturerat ränta på den sena betalningen.

Räntefakturan betalades inte i tid.
- Förseningsavgift på räntefakturan som är en "fristående" faktura.

Fler förseningsavgifter bör de inte ha lagligt stöd för......

Vad jag förstår så har ursprungsfakturan betalats i sin helhet utan att det krediterats något. Detta gör att jag tolkar det hela som att företaget gör rätt på de flesta punkterna tyvärr......
NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Var nog lite otydlig. Räntefakturan har inte förfallit ännu så det är bara förseningsavgiften på huvudfakturan som finns med på den.

Vi har helt enkelt en räntefakturan från leverantören, som ligger för betalning hos oss, där de tar ut dröjsmålsränta på ca 600kr och förseningsavgift på totalt 1350kr (3x450kr). Tycker det är märkligt om vi ska betala 3 förseningsavgifter på en faktura.  

Re: Förseningsavgift

Hej Johanna,

Det har varit svårt att få fram vad som gäller med förseningsavgifter. Hittade denna information:
 
Företag som drabbas av sena betalningar kan ta ut en förseningsavgift på 450 kronor. Avgiften kräver inget avtal eller annan förhandsinformation. Du behöver alltså 
inte ange på fakturan att avgiften kommer att tas ut, utan den kan tas ut omedelbart efter att fakturan förfallit till betalning. 

Rätten till att ta ut avgiften kan endast avtalas bort om det finns särskilda skäl till det. Förseningsavgiften är en maxavgift, vilket betyder att om du väljer att ta ut 450 kronor direkt kan du inte senare lägga på påminnelseavgift, inkassoavgift och eventuell avgift för att upprätta en amorteringsplan.or. Avgiften får endast tas ut på fakturor till företag, myndigheter och organisationer och inte till privatpersoner. 

Jag tolkar detta som om 450 kr är en maxavgift men i ditt fall verkar de ha lagt upp denna 3 gånger. Mitt förslag är att ringa dem och be om en motivering till detta! 

/Kristina 

NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Har kontaktat leverantören och de har skickat en korrigerad faktura. Men... den "nya" fakturan de skickat har samma fakturanummer, samma fakturadatum och samma förfallodatum som den första de skickade. De har alltså bara ändrat beloppet. Får man verkligen göra så?
NY MEDLEM

Re: Förseningsavgift

Detta kan ju vålla problem i ditt system eftersom programmet inte godkänner samma ID två gånger utan vidare av säkerhetsskäl.

Skall man göra enligt alla konstens regler så skall de skicka en kreditfaktura på den felaktiga fakturan och utfärda en ny.

Sen KAN man i vissa lägen om man kommer överens med avsändaren acceptera varianten som du råkat ut för i undantagsfall.

Det är ju bud på att bestrida den nya utskriften av ren formalias skull. Är det ett inkassobolag som varit i farten skall de för tusan göra rätt. Det har ju med deras bransch heder att göra......

//D