Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Förlängning av räkenskapsår

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-03-03 15:15 )

Så här i elfte timmen av ett räkenskapsår - har idag kalenderår - skall vi förlänga räkenskapsåret till 2018-06-30 (eller avsluta nu och ta ett förkortat ett på enbart sex månader sen).

Jag har lagt in periodiseringar som sträcker sig hela 2018, så det blir ett kapitel för sig.

Jag har skapat ett nytt företag med samma namn och naturligtvis samma organisationsnummer. Det nya året är förlängt till 2018-06-30. Vad händer när jag aktiverar Autoinvoice vilket vi har nu, blir det dubbla fakturor för kostnaden för Autoinvoice, eller känner Visma Administration 2000 av att det är samma bolag? Det är ju så att jag måste köra dubbelt ett tag för att tömma reskontrorna i det gamla upplägget...

//L

12 SVAR 12
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

En dum fråga som du säkert har ett bra svar på.
Highlighted
CHAMPION

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Du måste först och främst bestämma dig för ANTINGEN ELLER.........

Sen måste du ha det nya räkenskapsåret godkänt av bolagsverket och skatteverket.

Därefter kör du vidare i befintligt bolag för att ha kontinuitet i din bokföring.

Oavsett om du blir debiterad dubbelt eller inte för autoinvoice får du ett litet helvete genom att kladda runt i två identiska bolag......

Du skall ju kunna ändra befintligt bokföringsår och förlänga det.

Funktionen finns under Arkiv - Bokföringsår - Ändra årsuppgifter.

När du vill ändra datumuppgifterna för aktivt bokföringsårs början och slut väljer du funktionen Ändra årsuppgifter. Att kunna ändra datum är bra om du ska förlänga ditt bokföringsår. Dialogrutan Ändra bokföringsår visas med datum för det aktiva året.

Längst ner till höger på bildskärmen ser du vilket år som är aktivt. Om det inte är det år du vill ändra ska du använda funktionen Välj bokföringsår för att välja rätt år.

Gör så här för att ändra årsuppgifter:

  1. Ange mellan vilka datum bokföringsåret ska gälla i fälten Fr om och T o m.

Du måste skriva in datum med formen år-månad-dag, om du har valt svenska som nationella alternativ i Kontrollpanelen. Du behöver inte skriva in bindestrecken. Du kan för t ex 20XX skriva in antingen 20XX eller XX. Du måste skriva in två tecken för månad och dag. Du måste alltså skriva 01 för januari och 01 för den första etc.


  1. Klicka på OK för att ändra datumuppgifterna. Klickar du på Avbryt görs inga ändringar.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Gör inget nytt företag det blir ju bara jättejobbigt. Gör som beskrivet ovan.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Tack jag hade inte insikten i att man kunde ändra befintligt. Trodde man var tvungen att göra det vid räkenskapsårsskiften, precis som med att byta kontoplan.

Det blev ingen bra dag alls för mig igår; fick veta att vi kanske måste byta ut Vismasviten mot ett annat program för att några i "toppen" tycker det.

Att de vi köpts upp av i sitt bokföringsprogram får 30 sidor felrapporter per månad för att fakturorna inte kommit iväg som de skall och att de inte kan läsa in återrapporteringsfiler från banken, inte kan ändra kontoplanen och inte har uppdaterat programvaran på mellan sju till tio år är inte intressant i sammanhanget. Så jag fick en chock igår och kunde verkligen inte tänka klart eller laborera med inställningarna i Visma.

Först när jag fick denna tjänst kämpade jag med en handfull företag där bokföringen inte skötts ordentligt sedan Hedenhös, kämpa för att fasa ut Hogia á la år 1891, kämpa sig till fem, sex underbara Vismaprogram som pratar med varandra och där allt går på räls och precis när man fått allt på banan med fungerande och riktiga och rätta inventarieregister bland annat, så får man höra att man kanske tvingas ut på en tidsresa till 60-talet!

Det känns inte roligt...

Jag fullständigt avskyr att bli behandlad som ett litet barn. Jag har en tio-års period av mitt liv arbetat som datatekniker och med datautbildning och jag fick lära mig nytt varje år i olika versioner och språk. Jag är van användare. Jag fick slå in en ny programvara på två dagar i huvudet för att sedan stå och hålla tredagarsutbildningar i grundkursutförandet och sedan en tvådagarskurs för fortsättningen. Att inte bli lyssnad till då när man har kunskap i vad som är användarvänligt och inte och vad som sparar tid och pengar, det känns kränkande.

Tack för att jag får gråta ut...

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

oh fy fan, stackars sate.
Highlighted
COMMUNITY MANAGER

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Skickar en stor kram till dig LW! 
Highlighted
CONTENT PRODUCER

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Precis som Davor P skriver så kan du uppdatera ditt räkenskapsår i programmet och slipper jobba med dubbla företag.

Säg till om vi kan göra något för dig, skicka till anna.svensson@visma.com och här kommer en kram från mig också!  ❤️
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Har nu gjort följande:

 Före förlängningen av räkenskapsåret, tog jag en backup. Det är skönt att på egen hand kunna ta en backup så man kan backa vid behov. Det är en riktig tur, att jag varken sitter på eEkonomi eller på Visma.net för då hade man verkligen ”skitit i det blå skåpet”, om man får yttra sig så i det här forumet. Läs och begrunda, Visma.net!

 Innan förlängningen, tog jag mig tid att dribbla runt lite. Öppnade Övningsbolaget, förlängde räkenskapsåret ett halvår, skapade en verifikation (en faktura plus en journal under januarimånaden) för att sedan förkorta året igen. Det gick bra, men jag blir ju osäker på om jag verkligen gjorde det här i och med att det inte verkar funka längre. Kommer dock inte heller ihåg ifall jag hade uppdaterat till SQL-versionen eller inte före jag gjorde denna test.

 Förlängde sedan räkenskapsåret i skarpt läge och det fungerade som det skulle. (Ekonomiöversikten hänger dock inte med i svängarna vid förlängning av ett räkenskapsår; den visar enbart 170101-171231. Inte heller fungerar Anläggningar; det är samma sak där att den i utskrifterna inte vill ta med fler än de 12 första månaderna.)

 Nu har Bolagsverket bestämt att företagets räkenskapsår inte ska förlängas, vi har alltså fått avslag på förlängningen. Däremot går de med på en stängning av böckerna per den 31/12 -17 med en förkortning av nästkommande år så året blir 180101-180630.

  •  Gjorde en backup på allt per igår
  • Exporterade verifikat, allt, mellan 170101 –> 171231

  • Exporterade verifikat, allt, mellan 180101 –> igår till en annan fil

  • Exporterade även: artikelregistret, konteringsmallarna, kundregistret, prislistorna, projekten och resultatenheterna för det har under det här årets första månader hänt en hel del förändringar som måste uppdateras sedan.

 Gjorde sedan en restore till en ny företagskatalog för att kunna dribbla utan att köra skarpt. Där bytte jag till år 2016 och kunde konstatera att VA2000 inte ville förkorta räkenskapsåret för att det fanns projekt som var pågående. Avslutade dessa och försökte igen utan resultat. Ett fel kom upp om en resultatenhet, men när jag tog bort den fungerade det inte i alla fall, men gav samma felmeddelande igen (resultatenhet). Testade även i Övningsbolaget och gick bet på att radera gammalt år. Här klagades det återigen över projekt. Som jag skrev här ovan, blir jag ju undrande i och med att jag före förlängningen av det skarpa bolaget var rätt säker på att jag hade testat med ett verifikat på det förlängda året innan jag kortade ner det igen. Har jag drömt?

 Nu har jag således en backup per den 31/12 -17 samt en annan per igår.

 Har nu gjort en restore från decemberfilen till en annan katalog i Visma (och hoppas att faktureringen inte går från fel bolag i nästa vecka). Har kollat så att det är samma siffror per den sista december i ”bägge bolagen” om ni förstår vad jag menar. Jag har också skrivit ut alla konteringsmallar på papper (för säkerhets skull).

 Jag känner att jag måste skriva av mig så jag inte missar något nu och hoppas på er hjälp, allihop, ifall jag tänker fel. Reskontrorna är ju inte aktuella längre, men kundfakturorna kan jag lägga in som ingående fakturor och få betalningsfilen att funka. På leverantörssidan, kan jag lägga in fakturorna manuellt och med handpåläggning sätta dem i ”På väg”. Jag kan skriva ut journaler utan att de registreras med automatik om jag ändrar i företagsinställningarna. Här lär väl återrapporteringfilen från banken fungera också.

 Det som känns som ett stort aber är alla mina periodiseringar. Redan nu haltar 1790 ordentligt efter att en leverantörsfaktura blev rensad trots att det fanns periodiseringar på den kvar. Det kommer rättas till när jag läst tillbaka backupen 171231, men de efterföljande periodiseringar jag gjort från och med 180101 funderar jag fortfarande över hur jag kan lösa. Eller ej...

 Vad har jag glömt? Har jag tänkt rätt?

 

//L

 

PS: Är glad att jag varken har eEkonomi (eller Visma.net vilket vi ve och fasa tyvärr tvingas byta till vad det lider). I de programmen kan man ju inte backa så här trots att de är svindyra. Jag förstår inte vitsen med att ha allt "i molnet" då molnet kommer vara nästa target för en hackerattack. Har ni inte sett Die Hard 4.0? Molnet är ju hackarnas våta dröm!

Highlighted
CONTENT PRODUCER

Re: Förlängning av räkenskapsår - Administration

Hej LW!

Precis som du skriver är det smidigt att ta en säkerhetskopia i programmet när man är osäker på hur man ska göra - och skulle det vara något kan man bara lägga tillbaka backupen.

När man förlänger bokföringsåret och sedan skapar fakturor och bokför dem, så går det inte att förkorta året utan du måste göra precis som du gjorde här, exportera varje år för sig och sedan radera året, skapa dem som två år och sedan importera SIE-filerna. Kundfakturor och leverantörsfakturor samt periodisering ligger kvar, de raderas inte.

Du måste avsluta projekt som pågår innan du kan radera året, när det gäller resultatenheter så ligger de per bokföringsår - så frågan är här om du stod i rätt år när du försökte radera?

I Anläggningsregister får du ändra året manuellt, och i Ekonomiöversikt vill jag att du provar med att radera senaste räkenskapsåret och gör om importen så ska det fungera.