Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
Visma Administration, Fakturering & Förening
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Thomas Wallin
NY MEDLEM

Sälja momsfritt inom Sverige

(uppdaterad av Tinna Gunnarsson MODERATOR ‎2020-02-20 12:52 )

Hej jag säljer till Destination Gotland och enligt nya momslagen 1 januari så skall det jag säljer till dom vara momsfritt.
Mitt problem är att jag skulle vilja ha en prislista som är momsfri för som i dag då måste jag gå in på varje artikel och ändra momskoden till en 0. Det tar tid när jag runt 20 rader med artiklar till 2-4 båtar i veckan.
alternativet är att jag kopierar alla artiklarna och och andrar på momsen, men med tanke på hur många artiklar jag har så är det inte alternativ + att jag får en dålig statistik på det viset.

13 SVAR 13
LW____
NY MEDLEM

Vad är det momslagen säger om Destination Gotland? Söker jag på "Destination Gotland" står det att priserna inkluderar 6% moms, så moms tar de ut. Handlar det inte om att du ska sälja inklusive moms istället för utan moms?

I Skatteverkets broschyr så finns det här med 0 % moms med. Men det verkar ju konstigt att frågeställaren skall sälja momsfritt då det, som det verkar, är en helt vanligt varuförsäljning mellan bolag i Sverig. Så där vete katten om det inte skall vara moms.

Men om 0% moms så här står det så här (och det gäller så, som det verkar, tillbehör till själva farkosten. inte varor som dom skall sälja:

Fartyg, flygplan med mera
Försäljning, import, uthyrning och befraktning är momsfritt när det avser

skepp för yrkesmässig sjöfart eller yrkesmässigt fiske.

fartyg för bogsering eller bärgning.

luftfartyg (flygplan med mera) som ska användas av flygbolag som huvudsakligen bedriver internationell flygtrafik mot betalning.
Skepp är fartyg vars skrov har en längd av minst tolv meter och en bredd av minst fyra meter. Andra fartyg kallas båtar. Mer detaljerad information om befraktning finns på www.skatteverket.se/rattsligvagledning.
Momsfriheten gäller också reparationer, underhållsarbete eller annan tjänst som avser själva farkosten, till exempel upplåtelse av hamn för fartyg. Även delar, tillbehör eller utrustning till farkosten kan säljas momsfritt till ägaren eller till den som varaktigt använder farkosten.
Även fartyg för livräddning, del, tillbehör, utrustning och bränsle till sådant fartyg som säljs eller hyrs ut till Svenska Sällskapet för Räddning af Skeppsbrutne är momsfria. Detsamma gäller underhåll, reparation och annan tjänst som avser sådant fartyg eller del, tillbehör eller utrustning till sådant fartyg.
Thomas Wallin
NY MEDLEM

Den nya lag ändringen kom den 1 januari 2018
enlig den skall destination gotland ha moms fritt på det dom köper in enligt 3kap. 21 paragrafen a-b, 22 paragrafen ML för att dom går på öppna havet. Men dom skall ändå betala moms på det dom säljer.
VictorMagnusson
ANSTÄLLD

Hej Thomas,

Ser att du har bra dialoger igång med flera andra kunder. När det gäller vad du kan och inte kan göra i Visma Administration idag. Är det precis som du är inne på, som så att du behöver ändra momskoden på varje artikelrad om inte artikeln är ställd mot momskod 0. Vilket då innebär att du skulle behöva ha en unik artikel till Destination Gotland för att kunna göra en inställning i programmet på just artikeln att alltid ha momskod 0.

För att ställa in momsfritt på kundnivå, behöver man idag ha en bock om Export bockade på kunden, precis som ni också avhandlat tidigare i tråden.

Tack för din tanke och för tråden.

/Victor