När jag handlar verksamhetsrelaterat av Apple med mobilen (gäller både vid köp av App eller iCloud-tjänst) så fakturerar Apple mig ändå som privatperson trots att jag är företagare. Inte bra. För att hantera detta (slippa dubbelbeskattning?) har jag läst på en del om detta både här på forumet och runt om på nätet.
När jag enligt ovan applicerar vad jag läst och lärt mig här t ex https://www.momsens.se/hur-bokfor-man-inkop-av-app-till-foretaget-nar-google-fakturerar-dig-som-pri så får jag ett meddelande om Momskontroll i eEkonomi. Det lyder:
"Ingen av raderna på leverantörsfakturan har momskod 20 eller 21. Vill du fortsätta ändå? När en leverantör är en utländsk leverantör inom EU ska man normalt bokföra inköpssumman på konto som har momskod 20 eller 21, annars riskerar du att momsrapporten blir fel. Vill du fortsätta: Ja eller Nej"
Då det här inte är ett "normalt" fall, baserar jag på att Apple lagt på moms än om jag köpt som företagare, så förstår jag inte om jag ska bry mig om detta med momskod eller inte. Jag har trots allt ett alternativ om att fortsätta ändå, inte bara backa och göra om.
I exemplet som jag länkade till ovan så nämns inget om momskorder. "Det är bara att göra." Däremot när jag pratade med Visma-supporten nyligen om detta så tyckte de att jag skulle skapa ett nytt konto i 4xxx och lägga på momskod 21 på det kontot istället för att använda 6540 IT-tjänster. Men då jag inte vet riktigt vad det innebär att lägga på en momskod så vill jag höra mig för här i forumet innan.
Förslaget av nytt konto löd så här:
Kontonummer: 4535
Namn: Inköp av tjänster inom EU
Momskod: 21 - Inköp av tjänster från annat EG-land 25%
Kryssad: Använd resultatenheter på kontot
Ej kryssad: Lås för manuell kontering
Blir det rätt så? Eller behöver jag göra annorlunda för att det är så speciellt fall det här?
Tacksam för input.
När en leverantörsfaktura kommer från ett annat land än Sverige (dvs ej inrikes faktura till ditt företag) ska det i princip aldrig vara någon moms specificerad när den är ställd till ditt svenska företag. Ibland får man utländska fakturor med utländsk moms. Då du som köpare i Sverige ska redovisa momsen till Skattemyndigheten blir det fel om leverantören redan lagt på sitt hemlands moms. T.ex. ett tyskt företag lägger på tysk moms och skickar fakturan till ditt svenska bolag. Du får då en högre kostnad eftersom du ej kan dra av/lyfta den utländska momsen (du kan ej dra av tysk moms i Sverige). Det finns ett antal undantag när det gäller hur framför allt olika tjänster ska behandlas skattemässigt, men det går ej täcka in alla varianter på ett enkelt sätt utan det kan egentligen bara bedömas från fall till fall av en momsexpert.
Copyright 2023 Visma Spcs. All rights reserved.