Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Emilia_
NY MEDLEM

Avskrivningar anläggningstillgångar

Hej! Har två frågor som rör avskrivningar.

1. Har en bil (AB kontantmetoden) som skrivs av på fem år. Vad händer när bilen är helt avskriven men det ändå finns ett värde kvar på den? Har man kvar den som anläggningstillgång?

 

2. Har leasat en ställning ( egentligen en avbetalningsplan) som snart ska ”köpas loss” för en mindre summa. Det hela har bokförts som hyra av anläggning med moms. Ska denna skrivas som anläggningstillgång?

Blir inte klok på hur detta funkar...

mvh Emilia

3 SVAR 3
CarinaEsp
CHAMPION

Hej,

 

1. Tillgången ligger kvar i anläggningsregistret tills den avyttras. Alltså även efter att hela tillgången är avskriven och har ett bokfört värde till 0 kr.

 

2. Om du leasar en tillgång så är det finansbolaget som äger tillgången. När du löser leasingavtalet och "köper loss" tillgången så blir den din. Då först lägger du upp den som en anläggningstillgång med det belopp som du köper loss den för.

Tack för svar!

Tycker att det verkar så missvisande i balansräkningen när en tillgång är bokförd till noll kronor. En bil efter fem år kan ju vara värd en hel del och ställningen som vi köper loss för 9000 är ju värd 70000 kr i andrahands värde. 
Många företag har ju en gedigen maskinpark som är värd mycket pengar men som alltså efter fem år inte finns med som tillgångar i balansräkning. Men det kanske är mest fördelaktigt att ha så skattemässigt?

Avskrivningarna ska spegla den ekonomiska livslängden. Det kan därför vara felaktigt att generellt ha avskrivningstid på 5 år på samtliga inventarier. Därav så är förenklingsreglerna i K2 inte alltid att rekommendera. Man måste se till sin egen verksamhet och vilka tillgångar man har. I ditt fall när det är tillgångar av större värde så bör du se över principerna för avskrivningarna.

När det gäller byggnadsställningen så äger du den ju inte förrän du köper loss den från finansbolaget. I vissa fall så får man se över finansieringen, vilket är bäst? Leasing eller avbetalningskontrakt?

När det gäller anläggningstillgångar så är det ofta som det finns ett övervärde i bolaget och som inte speglas i balansräkningen.