Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Stefan Hultquist
NY MEDLEM

Bokföra ett delvis privat inköp med företagets (AB) pengar

Hur ska jag bokföra ett inköp av förbrukningsmaterial som jag delvis kommer använda privat och delvis använda i mitt företagande?

priset på Inköpet är 5000kr inklusive moms.

 

Jag vill alltså inte bokföra någon avdragsgill moms. Blir det enligt nedan eller tänker jag fel?

1930 Kredit 5000kr

5460 Debit 5000kr

1 SVAR 1
Joachim E
MODERATOR

Hej

Skulle rekommendera att du inte köper in något som du skall ha privat med företagets pengar då detta inte är tillåtet i ett Aktiebolag. Om du redan har gjort inköpet så skulle jag rekommendera att du gör på följande sätt. Visar med ett exempel där 2 500 kr avser företaget och 2 500 kr avser dig privat.

 

Sedan så betalar du in 2 500 kr från dig privat till företaget och bokför insättningen mot 2893 för att reglera det som avser det som är privat. 

I framtiden är det bättre att du gör inköpet med privata pengar och sedan bokför in det i aktiebolaget via att du gör en överföring på värdet som berör företaget till dig privat. På så sätt kan du få in kostnaden på företaget och du använder inte företagets pengar för privata inköp.

Det finns ett undantag till detta och det är om du köper in en vara eller en tjänst som du kan använda i både företaget och privat. Då får man göra en uppskattning över hur stor del som den används i företaget respektive privat.

Är en förmån om man låter företaget betala för privata inköp och kan blir dyrt på sikt då det kan komma att eftertaxeras både på dig som privatperson och på företaget så grundregeln är att hålla isär företaget och privat helt och hållet.

Önskar dig en fortsatt fin dag
Joachim