Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Nellie 123
MEDLEM

Bokföra hyra åt ett annat företag

Hej om man som aktiebolag betalar av en annan företags hyra hur kan man bokföra det i systemet? Kollegan har bokförd det som kundfodringar och skickat iväg en kundfaktura för den summan som vi betalade. Hur går jag tillväga i början? vi har nämligen betalat 3 gånger och detta borde väl vara i någon kortfristig skuld som ägaren är skyldig oss?

1 SVAR 1
Josefine Johansson
MODERATOR

Hej!

 

Tack för din fråga. Hur det bör hanteras beror på om det är ett utlägg eller vidarefakturering. Kravet för att det skall räknas som ett utlägg kan du läsa om här

 

Om det är ett utlägg så bokför man själva betalningen av hyran åt det andra företaget mot tex ett 16XX konto, för att sedan bokföra bort fordran när man får betalt från kunden. Där är det viktigt att man även skickar med originalkvitto/fakturan i och med att det är det andra företagets underlag. Om det är vidarefakturering det handlar om så bokför man betalningen som en kostnad i sitt företag, tex mot 5010 eller ett 46XX konto. När man sedan vidarefakturerar så följer man de normala momsreglerna som man normalt har i sitt företag och redovisar detta på det man vidarefakturerar. Det spelar alltså ingen roll om själva kostnaden var momspliktig eller inte, utan man kan se vidarefaktureringen som att du säljer tjänsten att betala fakturan åt företaget. Dessa intäkter bokförs mot något 35XX konto. 

 

Ha det fint!

Josefine