Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Polenexperten
NY MEDLEM

Bokföra inlösen av presentkort

hej 

jag är helt ny inom e-ekonomi -behöver hjälp 

presentkortet såldes  2021 /tjänst utan moms 

kunden utnyttjar presentkortet 2022   (presentkortet är reg på 2422) 

är det bara att skapa en ny verifikation och dra av kostnaden från 2422 ? 

 

EM

 

2 SVAR 2
My Janhall
ANSTÄLLD

Hej EM!

Du är helt inne på rätt spår. När du bokför försäljningen så debiterar du samma konto som användes vid försäljningen av presentkortet, dvs 2422 i ditt fall. Samt att du bokför själva försäljningen som det gäller genom att kreditera lämpligt försäljningskonto samt konto för utgående moms. 

Jag ger ett konkret exempel på kontering nedan, i mitt exempel gäller det en försäljning av en vara med 25% moms och köpt med ett presentkort. 

 

Konto Debet Kredit
2420/2422 - Förskott från kunder x  
3051 - Försäljn av varor 25% moms

 

x
2611 - Utgående moms på försäljn inom sverige, 25% moms

 

x

 

Känns något oklart får du hojta. 🙂 
Önskar dig en fin dag! 
/My 

En viktig sak när det gäller presentkort är just momsen. Om man bara har en momssats i sin butik/mottagning så blir det en "enfunktionsvoucher" och då skall den momsas vid försäljningen. Har man i butiken flera olika momssatser så blir det en "flerfunktionsvoucher" och den skall inte momsas. Ett elände att redovisa och man bör tänka till lite innan man börjar med presentkort. Dels så bör dom aldrig avse en speciell vara utan bara ett värde, som iofs kan motsvara en viss vara men det bör då vara upp till innehavaren av kortet vad dom köper. Har man bara en momssats så löser man det genom att t.ex. sälja lite böcker eller någon annan vara med en annan momssats. Att man kanske inte säljare några är av underordnad betydelse och bokföringen blir så mycket enklare....