Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra kundfaktura med kassarabatt

Hej,

Vi har ställt ut en kundfaktura (e-ekonomi), där kunden vid inbetalning har gjort 3 % avdrag för snabb inbetalning (vilket som vi förstår kallas kassarabatt?). Hur bokför vi detta?

Måste vi bokföra kundfakturan som om kunden hade betalt hela beloppet och sedan göra en manuell verifikation för att "rätta till" summorna? Vilka konton är bäst?

Till saken hör även att fakturan är utställd i EUR. Ska vi utgå från valutakursen på inbetalningsdatumet för att räkna fram vad det hade blivit i SEK om hela beloppet hade betalats in?

Tack för svar!
7 SVAR 7
Fd medlem
Inte tillämpbar

Ja
Du krediterar 1510 med hela beloppet och debiterar 1930 med inbetalt belopp
Mellanskillnaden
Debet 37xx Lämnade kassarabatter
Debet 2611 utg moms

Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

......men du kanske inte tagit ut moms på fskturan, i så fall bortse från konteringen 2611 debet

Mikael
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för svar!

Inser att jag glömde skriva att vi har kontantmetoden, men då ska vi alltså "boka i" hela kundfakturan som betald (med eurokurs beräknad på det datum fakturan betalades). Visma bokför då automatiskt så här:

3048 K
1930 D

Om vi då ska göra en ny, manuell rättningsverifikation efteråt, blir den:

1930 K (mellanskillnaden)
37xx D (mellanskillnaden)

Har jag fattat rätt då?

//Moa

Hejsan! 

Är du momsregistrerad och denna försäljning till annat EU-land är momsfri ska det rapporteras i den Periodiska sammanställningen. Däremot så funderar jag på om du verkligen ska ha momskod 35 på kassarabatts-kontot också, blir något osäker när jag läser på SKV sida om Periodisk sammanställning. Där skriver de om vad som ska rapporteras, bland annat så skriver de: 

  • Värdet av varor som du säljer momsfritt till företag i andra EU-länder, när varan transporteras från Sverige till ett annat EU-land och köparen har uppgett sitt VAT-nummer.
  • Värdet av tjänster som du säljer momsfritt enligt huvudregeln för försäljning till företag i andra EU-länder när köparen har uppgett sitt VAT-nummer.

Här skriver dem att det alltså är värdet på varan när den transporteras eller tjänsten som ska rapporteras. Jag tycker faktiskt inte att svaret är helt hundra och tycker det kan vara bra att dubbelkolla det med Skatteverket en extra gång, för att se om det helt enkelt ska minska det rapporterade beloppet på ordinarie försäljningskontot. 
Får du svar från Skatteverket får du jättegärna dela med dig av det här, så kan jag och andra också lära oss något nytt! 🙂 

Ha en fortsatt fin fredag! 
​​​​​​​/My 

 

Vi är momsregistrerade och har köparens VAT-nr så försäljningen ska ju rapporteras i Periodisk sammanställning.

 

Nu när jag läser ditt svar så tycker jag att det blev lite tydligare. "Värdet av varor....när varan transporteras från Sverige...."

Värdet vid transporten är ju det ordinarie priset - OM kunden väljer att betala tidigare så erhåller de rabatt annars så betalas det ordinarie priset. Kassarabatten bör då inte ha momskod 35 och ska inte vara med i periodisk sammanställning.

 

Tack för hjälpen! Alltid lättare när man kan rådgöra med någon annan 🙂

Fd medlem
Inte tillämpbar

ja

Konto 3730 eller 3731 t ex

Mikael
catarina ScF
UTFORSKARE

Hej,

 

jag har följd frågor till detta:

Bakgrund: Försäljning av varor till kund inom EU som får dra av 2% vid snabb betalning.

 

Ska där vara momsrapportkod 35 på kontot Kassarabatt?

Om ja, ska den då rapporteras i EU periodisk sammanställning?

 

Mvh Catarina