Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra lån till företaget?

Om man tar ett banklån på företaget, vilket konto bokför man det på? belopp ca. 100 000:- är det lång eller kortfristig skuld? vad lägger man sedan amorteringen och räntan?

33 SVAR 33
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej hej!

Kortfristiga lån ska amorteras inom ett år och långfristiga på längre tid än ett år. Kortfristiga lån bokar man ofta på ett 28-konto, exempelvis 2840. Om det är ett långfristigt lån skulle du istället kunna boka det på ett 23-konto, exempelvis 2390 eller 2350. I programmet får du registrera detta som en Övrig insättning.
Det skulle kunna se ut enligt nedan:

1930 debet
2390 kredit
 
När du sedan registrerar amorteringarna så får du skapa ett övrigt uttag. Du minskar då samma skuldkonto och bokar också ev. räntekostnad. Räntekostnaden bokar du på ett passande 84-konto, exempelvis 8410 eller 8415.
Det skulle kunna se ut enligt nedan:

1930 kredit
2390 debet
8410 debet
    

 Det kan vara så att du behöver markera att visa alla konton och även inaktiva om du inte ser dessa jag föreslår. 

 Hör gärna av dig igen om något är oklart.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej

Jag har två följdfrågor:

1. Om lånet är taget privat till företaget ska det ändå bokföras på detta sätt?

2. Om man lånar företaget pengar från privat sparande ska jag inte behöva skatta för det sedan när företaget betalar tillbaka. Hur lägger jag in det?

Tacksam


Hej!

När du som aktieägare lånar ut dina privata pengar till företaget så registreras det som en egen insättning. Du kan bokföra insättningen mot konto 2893. 
När företaget betalar tillbaka pengarna använder du samma konto.

/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej! Jag är aktieägare och har lånat ut mina privata pengar till företag. Företaget ska tillbaka pengarna till  mig i  3 år. Jag  bokföra det mot konto 2893. Är det rätt?

1930 debe

2893 kredit 

Sen varje månad för 3 år

1930 kredit 

2893 debe

Hejsan @Fd medlem


Eftersom ditt lån betalas tillbaka under en längre tid (längre än ett år) så räknas detta som ett långfristigt lån. Om det är ett långfristigt lån ska lånet bokföras på ett 23-konto, exempelvis 2390. Annars ser din kontering i debet/kredit helt korrekt ut. 

Ha en fin dag! 🙂 
/My 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej My,

Tack för ditt svar. Det här lånet är ju inlagt i min bokföring från 2019. Hur gör jag för att rätta till det? Kan jag föra över saldot från 2020 till ett 23-konto för 2021, alltså utan att ändra bokföringen från 2020?,  gör jag det med en manuell verifikation?

ex. 

2893 kredit

2390 debe

eller hur kan jag rätta det?

ha det bra,

Alfonso

 

Hej igen @Fd medlem

Jag förstår. När det gäller rättningar så långt bakåt i tiden brukar jag inte vilja redogöra exakt hur långt man ska gå för att rätta detta, jag kan tycka den biten är bra att kontrollera med din redovisningskonsult. Däremot så tycker absolut du är inne på rätt spår, enligt bokföringsnämnden så ska en rättning göras i den period då felet upptäcks. Om till exempel en affärshändelse har inträffat under 2019, bokförts löpande under 2019 och 2020 men företaget sedan i maj 2021 upptäcker att affärshändelserna blev felaktigt bokförda, så ska rättelsen ske i den löpande bokföringen i maj 2021. Sen är då frågan om du bara behöver flytta över  den kvarvarande skulden från konto 2893 till konto 2390 eller om du dessutom ska rätta dem andra händelserna när det gäller återbetalningarna och bokföringen av själva lånet från början. Detta är jag inte helt hundra på måste jag erkänna och rekommenderar en kontakt med din redovisningskonsult för säkerhetsskull. 

Ska du bara flytta över den kvarvarande skulden så ska konto 2893 debiteras med saldot och konto 2390 krediteras tänker jag. 

Ha en fortsatt fin torsdag! 
/My 

 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack.

Som en verifikation eller bankhändelse?

2893 debet

????kredit

Ingen moms, ränta eller dylikt som ska konteras här?

Tack

Hej!

Då det handlar om pengar som bokförs mot 19xx så registrerar du det helst alltid via Kassa- och bankhändelser. Då kan du vara säker på att ditt bankkonto stämmer överens med verkligheten

I detta fallet väljer du att matcha mot Övrig insättning 2893 kredit 1930 debet. När pengarna sen betalas tillbaka väljer du Övrigt uttag och konterar tvärtom.


Om det är privata lån så får du inte dra av räntan i bolaget.
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej jag undrar hur man kan lägga in detta i visma. I bank händelse kan jag inte lägga in flera alternativ som ränta, amortering, etc. Bara i inköp finns möjligheten.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Du kan lägga in detta som ett bokföringsförslag. Detta innebär att du får en mall för varje gång du vill bokföra denna transaktionen. För att skapa mallen går du till Inställningar - Bokföringsförslag - Nytt bokföringsförslag. När du skapar mallen kan du välja användningsområdet Övrigt uttag så kommer du hitta din mall när du matchar och sen väljer Övrigt uttag.

Med vänliga hälsningar
Philip
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej, gjorde som du skrev men ser ändå inte att det "kommit in pengar" på min bokföring endast att jag är skytldig.....
Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Soufia,

Då det är en gammal tråd med många olika frågeställningar så får du får gärna utveckla mer exakt hur/vad det är du har gjort.
Gäller din händelse en insättning av pengar för ett banklån tagit till firman, ett lån som du privat har gjort till firman eller gäller det en betalning av ränta och amortering på detta lånet?

/Cecilia
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej
Om man har tagit ett investeringslån och vill bokföra händelsen i programmet, i vilket konto ska man bokföra denna händelse??
Tack på förhand
PPP
Bashar

This reply was created from a merged topic originally titled
Hur bokför man investeringslånet och på vilket konto?.
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag slår ihop din fråga med denna tråden där jag tror att du får svar på din fråga. Annars får du gärna utveckla lite mer vad det är för typ av lån du tagit.

/Annie
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Jag tror du hittar svaret på din fråga i den här tråden.
Gällande uppläggningsavgiften kan du använda konto 6570.
/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!
Hur gör man det i Enskild Firma?
Bokföra amortering på en post och räntan annan post?
Fd medlem
Inte tillämpbar

Jag bryter ut din fråga så att jag kan slå ihop den med en tidigare istället där du hittar en lösning till Enskild Firma.

/Annie Referera till det nya ämnet här: Bokföra lån som tagits till firman
Fd medlem
Inte tillämpbar

Det här svaret skapades från ett sammanslaget ämne som hette Lån till företaget. - eEkonomi.

Jag har beviljats ett lån som satts in på mitt företagskonto.
Hur bokför jag det bäst ?
Anders