Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Bokföra medlemsavgifter

Hej!Jag har en faktura jag inte vet hur jag ska bokföra. Fakturan är på 895 kronor och är medlemsavgifter i min arbetsgivarorganisation samt svenskt näringsliv. I totalbeloppet ingår också deras serviceavgifter. Det som krånglar till det är att det längst ner på fakturan står så här. Avdragsgill avgift 626 kronorEj avdragsgill 112 kronorMomsbelagd avgift 626 kronorEj momsbelagd avgift 112 kronorMomsbelopp 25% 157 kronorTotalbelopp 895 kronorVilket konto bokför jag medlemskap i arbetsgivarorganisationen och svenskt näringsliv? Och måste jag bokföra deras serviceavgifter på ett separat konto, och i så fall vilket? Hoppas jag fått med tillräckligt med information så någon kunnig kan hjälpa mig med detta. /Björn

13 SVAR 13
Anna Svensson
CONTENT PRODUCER

Hej Björn!

Eftersom medlemsavgifter för det mesta inte är avdragsgilla men serviceavgifter är det så ska beloppen bokföras på separata konton. Det är också endast serviceavgiften som är momsbelagd.

För den ej avdragsgilla delen kan du till exempel använda 6982.
Den avdragsgilla serviceavgiften kan du bokföra på konto 6560 eller 6981 eller motsvarande.
Momsen bokför du som vanligt på 2641 eller det konto du använder för ingående moms.
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för snabbt och enkelt svar!
Catarina13
NY MEDLEM

Hej, jag har en ytterligare en fråga. Jag har bokfört enligt ovan. När jag ska ta fram min momsrapport får jag besked om att det finns en avvikande verifikation. När jag tar fram denna så står det att det är avvikande belopp. Hur ska jag hantera detta? Som jag ser det så är det korrekt bokfört. Fakturan gäller serviceavgift och medlemsavgift till företagarna. Jag har ett AB.

Jag har bokfört:

2440 - 3488 kredit
6981 - 2350 debet
6982 - 550 debet
2641 - 587, 50 debet

Tack på förhand!
Catarina
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Jag ger mig på ett försök till svar.

Verifikationen i ditt exempel är inte balanserad mellan kredit och debet. Du har 50 öre som inte landat på något konto. Om du lägger dom på te x 3740 som
är kontot för öresutjäming kanske det stämmer?
Catarina13
NY MEDLEM

Hej Wilder och tack för ditt svar!
Tyvärr så fick jag inte med 50-öre på konto 6982 när jag skrev ovan. Det ska vara så här:

2440 - 3488 kredit
6981 - 2350 debet
6982 - 550,50 debet
2641 - 587, 50 debet
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Hej Catarina!

Den konteringen borde inte generera någon avvikelse. Kontrollera att rätt momskoder är angivna på de använda kontona under Inställningar - Kontoplan. Standardinställningen på de inblandade kontona är:
2440 Ingen momskod
6981 Ingen momskod
6982 Ingen momskod
2641 Momskod 48
Catarina13
NY MEDLEM

Tack Per!
Konto 6981 låg på 25 %. (standardinställning i eEkonomi)

Följdfråga: När jag går in på momsrapporten så lägger samma meddelande om avvikelse kvar. Måste jag korrigera verifikationen och lägga in den på nytt, för att ändringen ska slå?

//Catarina
Per Nyquist
ANSTÄLLD

Ja, den biten glömde jag skriva om! För att ändringen ska slå igenom på en redan bokförd faktura får du korrigera verifikatet under Bokföring - Verifikationer. Leta upp transaktionen där och välj Korrigera - Momskod. Därefter ändrar du momskod för konto 6981.
Fd medlem
Inte tillämpbar

This reply was created from a merged topic originally titled
Bokföra avgift till Musikerförbundet - eEkonomi.


Musikerförbundet har en ny tjänst som kallas för Företagsservice och som är avdragsgill. Den består av 165 kronor plus moms i "serviceavgift" samt 23 kronor för en momsfri rättsskyddförsäkring. Jag undrar vilka konton som skall användas för dessa två.

Utöver ovanstående tjänst betalar man en medlemsavgift på 150 kronor vilken jag förstår inte är avdragsgill och som jag därför bokar som ett Eget uttag.

Johan
Fd medlem
Inte tillämpbar

I eEkonomi hittar jag 6980 (men inte 6981 eller 6982) "Föreningsavgifter" och 6560 "Serviceavgifter till branchorganisationer" men ingen av dem känns självklar. Det finns även en 2794 "Fackföreningsavgifter". Vilken ska jag välja och skall jag inte separera rättskyddsförsäkringen med ett eget konto?

Johan

Hej!

Konto 6981, 6982 är inaktiva från början och visas om du markerar rutan Visa även inaktiva poster.
Annars kan du skapa dem direkt i kontoplanen i Visma eEkonomi.

Om du vill kan du särskilja rättsskyddsförsäkringen på ett eget konto, men så länge som både den och serviceavgiften är avdragsgill så kan det bokföras på samma konto.

När du har en enskild firma påverkar eget uttag och ej avdragsgilla utgifter ditt resultat på samma sätt, så det går bra att bokföra medlemsavgiften på vilket sätt du själv önskar.

Det som bokförs på 6982 påverkar först ditt resultat som en kostnad men sen dras det tillbaka, så det blir plus minus noll.

/Anna
Anna Svensson
~Content producer, Visma lönefamilj~
Fd medlem
Inte tillämpbar

Hej!

Jag använder Visma eekonomi och jag har haft ett stort problem med fakturor. en enkel fråga, jag jobbar i ekonomisk förening som är momspliktig och vill skapa faktura i visma eekonomi. När man skapar en faktura hamnar medelmsavgifter i fel post eftersom det är utomatisk bokföring hur man kan rätta poster. Snälla svara så snart som möjligt

Hej!

Du kan skapa egna artikelkonteringar om du vill använda andra försäljningskonton. Du kan läsa mer om det på Supporten Tipsar: Ställa in försäljningskonto med artikelkonteringar.
På de fakturorna som blivit felaktigt kan du skapa en manuell verifikation och boka om värdet från det felaktiga kontot till det korrekta.