Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Bokföra "konsultgodis"

Hejsan!

Jag driver eget AB med mig själv som enda anställda. Jag sitter 100% ute hos en kund (stor fordonstillverkare) och på vår grupp är vi ungefär 50% konsulter från diverse olika större firmor (jag är ensam om att vara egen här). Varje jul och varje påsk börjar en så kallad "konsultgodis-säsong", där konsulterna kommer in med stora korgar/lådor smågodis, marsipan, choklad, fudge och liknande, allt upplagt lite fint tillsammans med en laminerad företagslogga som reklam så att man vet vem som gett vad.

Jag har blivit lite pikad (på skoj mest då de vet att jag inte är ute efter att expandera) om varför jag inte kommer med en egen korg och i år funderar jag på att göra det bara för att. Då kommer vi till den egentliga anledningen till varför jag inte gjort det hittills:

Hur bokför man en icke avdragsgill gåva som denna? Är det olika med hur avdragsgillt det är när det kommer till julgodiset då julgåva verkar vara en specifik del hos Skatteverket? Jag har försökt hitta ett liknande scenario, men jag blir mer förvirrad av att söka på internet.

Som exempel:
Om jag köper 2.5 kilo godis för 200kr + 24kr moms, samt en presentkorg/inslagspapper för 100kr + 25kr moms, hur skulle detta bokföras? Även om min logga är påsatt så räknas det inte som reklam av ringa värde antar jag? Säg att jag vill göra loggan lite finare än bara en utskrift, räknas den som reklam och är kostnaden hos eventuellt tryckeri då avdragsgill?

Mvh,
Christian
4 SVAR 4
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Bokföra "konsultgodis"

Hej! Lägger en länk som borde räta ut ditt frågetecken 🙂 https://www.blinfo.se/2018/1/representation-avdragsgillt-och-inte__8071
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Bokföra "konsultgodis"

Allt är ju inte svart eller vitt. Mellan tummen och pekfingret är ju frågan om man kan kalla det här representation. Hos oss har vi ett specifikt konto vi kallar för kundmottagningskostnad, 6090. Där hamnar godis. Vi har alltid dragit av det.

//L

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Bokföra "konsultgodis"

Hejsan!

Tackar, men det är ju det här som förvirrar mig lite grann. Det står att det inte går att ha som representations- och reklamgåvor (vilket hade varit perfekt) då "Gåvor som lämnas i samband med helger eller personliga högtidsdagar inte räknas som avdragsgilla representationsgåvor" eftersom "för att räknas som en avdragsgill representationsgåva krävs ett omedelbart samband med verksamheten, t ex att gåvan överlämnas i samband med ett affärsmöte eller uppvaktning av en kund i samband med att kunden öppnar en ny filial eller har ett jubileum". Så om det inte är avdragsgilla, hur bokför jag dem egentligen då? Går det automatisk om jag lägger dem i t.ex. konto "6072 - Extern representation" eller övriga externa kostnader t.ex.?

Det är ju inte intern representation eller enklare förtäring (även om det gör det så är bara 60kr avdragsgilla och det är då jag hade behövt konkret bokföringsexempel). Det finns ju inte direkt något naturligt samband med godiset och verksamheten och det är inte avdragsgillt längre med måltidsrepsresentation.

Så jag vet inte om jag överanalyserar allt, men från vad jag kan läsa så verkar det inte gå att få in det under representation (om man inte ska ta och dra av en del bara då jag tekniskt sett bara är en person i företaget så jag max får dra av 60kr).

Till skillnad från LW har jag ju ingen kundmottagning då jag sitter hos kund i deras lokaler, så det hade känts bättre att vara helt säker på hur man gör det korrekt.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Bokföra "konsultgodis"

Det handlar ju inte om en extrem kostnad som sätter hela resultatet ur spel. Vi har en receptionsdisk, där vi har en skål ibland med godis i och under alla år har aldrig någon revisor sagt något om det. Ingen kan ju kontrollera, att du tar med dig godis och bjuder på det någon annanstans än på ditt kontor. Om du en gång om året köper en liten korg med kundgodis, kan ju ingen peka finger och direkt säga att du ätit upp allt själv. En telefonräkning för en enda månad är ju dyrare än godiskorgen som jämförelse.

//L