Beror på vad du menar med att "ta ut". Om du har ett separat bankkonto för dit företag (vilket jag för övrigt varmt rekommenderar), eller har en kontantkassa, så kan du ta ut hur mycket du vill därifrån. Ja, så länge det finns pengar där alltså.
🙂Exempel:
1930 Företagskonto K 100 kr
2013 Eget uttag D 100 kr
Lite förenklat:
Om du inte har pengar i form av likvida medel i företaget på något bankkonto eller kontant handkassa så finns det inte pengar att ta ut. Som om du, som du anger initialt, har betalat med privata pengar så är det inget du kan få tillbaka förrän du har pengar på något konto, tex genom att en kund har betalat.
Det kluriga med en enskild firma är att det egentligen inte är någon som helst skillnad på dina och företagets pengar - skattemässigt. Det kan ta ett tag innan man lyckas vrida sitt huvud runt detta med egen insättning och eget uttag.
Förenklat kan man säga att om du till exempel inte har några intäkter i företaget utan täcker alla utgifter (kostnader) med egna insättningar så har du drivit företaget med privata medel. Å andra sidan så kommer du då också ha en förlust i företaget som du förr eller senare kan kvitta mot en framtida vinst och/eller skatter.
Fördelen är att har du pengar i företaget så kan du ta ut dem, du kan till och med ta ut mer än du själv stoppat in, så att säga låna av företaget, vilket är totalförbjudet för oss med aktiebolag. Faran är att man tar ut mer än vad man egentligen bör, se ovan om betala skatt.
Vet dock tusan om du blev klokare av det svamlet?
🙂//egenföretagare med EF sedan 2001, AB sedan 2012.
PS. Kan ju också vara ett du har ett lager och om du tar ut något från lagret för privat bruk så blir det också ett slags eget uttag. Men då måste du fortfarande omsätta (sälja) den saken för att få dina pengar... DS.