Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Artpaj
NY MEDLEM

Bokföra uttag efter inköp med egna pengar mot kvitto - eEkonomi

Jag har gjort en del inköp mot kvitto med mina privata pengar och har bokfört dom enligt denna instruktionsfilm:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=_M8uS6p6bGg

Det skapade verifikationer som har bokförts med exempelvis 20kr kredit på 2018 och 20kr debit på 5400. Om jag nu vill ta ut dessa pengar som jag lånat till min firma. Hur bokför jag det då?
1 SVAR 1
Khedron Wilk
CHAMPION

Re: Bokföra uttag efter inköp med egna pengar mot kvitto - eEkonomi

Beror på vad du menar med att "ta ut". Om du har ett separat bankkonto för dit företag (vilket jag för övrigt varmt rekommenderar), eller har en kontantkassa, så kan du ta ut hur mycket du vill därifrån. Ja, så länge det finns pengar där alltså. 🙂

Exempel:

1930 Företagskonto K 100 kr
2013 Eget uttag D 100 kr

Lite förenklat: 
Om du inte har pengar i form av likvida medel i företaget på något bankkonto eller kontant handkassa så finns det inte pengar att ta ut. Som om du, som du anger initialt, har betalat med privata pengar så är det inget du kan få tillbaka förrän du har pengar på något konto, tex genom att en kund har betalat. 

Det kluriga med en enskild firma är att det egentligen inte är någon som helst skillnad på dina och företagets pengar - skattemässigt. Det kan ta ett tag innan man lyckas vrida sitt huvud runt detta med egen insättning och eget uttag. 

Förenklat kan man säga att om du till exempel inte har några intäkter i företaget utan täcker alla utgifter (kostnader) med egna insättningar så har du drivit företaget med privata medel. Å andra sidan så kommer du då också ha en förlust i företaget som du förr eller senare kan kvitta mot en framtida vinst och/eller skatter.

Fördelen är att har du pengar i företaget så kan du ta ut dem, du kan till och med ta ut mer än du själv stoppat in, så att säga låna av företaget, vilket är totalförbjudet för oss med aktiebolag. Faran är att man tar ut mer än vad man egentligen bör, se ovan om betala skatt.


Vet dock tusan om du blev klokare av det svamlet? 🙂


//egenföretagare med EF sedan 2001, AB sedan 2012.


PS. Kan ju också vara ett du har ett lager och om du tar ut något från lagret för privat bruk så blir det också ett slags eget uttag. Men då måste du fortfarande omsätta (sälja) den saken för att få dina pengar... DS.