Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Fakturera resa med egen bil mot kund

(uppdaterad av Lisa Henriks COMMUNITY MANAGER ‎2019-11-11 16:47 )

Jag har ett AB och varit på föreläsning på andra sidan Sverige. Jag tog tåget dit men hämtade bil på plats och körde hem. Jag ska fakturera hela resan tor. Tågresan är inga problem men hur fakturerar jag bilresan? Ska jag använda Skatteverkets regel 18,50 kr /mil och lägger på moms eller fakturerar jag bara drivmedlet? 
Fakturerar jag alla beloppen (inkl moms) plus 25% moms 
Var bokför jag sedan kostnaderna?

Med vänlig hälsning

7 SVAR 7
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

I och med att du fakturerar, behöver du inte hålla dig till 18,50 utan du kan fakturera mer. Pengarna hamnar ju i företaget och inte i din egen ficka direkt. Summan du fakturerar ska inkludera drivmedlet och du lägger på moms på allt som vanligt.

Om du tittar på en faktura från en hantverkare eller nån som kommer och reparerar din diskmaskin, debiterar de för framkörning hem till dig och för arbetade timmar de satt i bilen när de körde till dig och de tar betalt för körning fram och tillbaka ifall de behöver hämta något de inte hade med sig. De debiterar således både för bilkörningskostnaden (summan kan ligga på över trettio kronor milen) plus för de timmar de satt och körde (vanlig timdebitering för utfört arbete).

Allt handlar också om vad du kommit överens med uppdragsgivaren om.

"Hämtade bil på plats"... Din egna bil? Milersättningen måste inkludera annat än bränslet då du har slitage på bilen (även om ringa) och för att du har bilen försäkrad. Därför ska du debitera mer än 18:50.

//L

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

Ja, jag köpte ny bil som jag hämtade. Då förstår jag.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

Hej BBking

Signaturen L har i det tidigare inlägget klarat ut affärsrelationen mellan din kund och ditt företag. Nästa pilser blir mellan dig som privatperson (och ägare till nya bilen, grattis) och ditt företag. Det finns inget formellt hinder att du även i det snittet skruvar upp bilersättningen utöver de skattefria 18,50 kr milen – som knappast speglar den verkliga bilkostnaden – eller väljer något lägre.

(Är det en längre resa kan det ofta vara bättre att hyra en bil för resan – om denna möjlighet finns. Om du kör egen bil får du förmodligen – och om du har en någorlunda modern bil ”skicka med” kanske 25 kr milen ur den egna plånboken).

Men går du över denna gräns (18,50) läggs den delen som inkomst som du i vanlig ordning får betala skatt för – den läggs alltså till i din beskattningsbara inkomst.

Med tanke på allt ”redovisningskrångel” som högre milersättningar medför – tycker jag – att det är bättre att ”höja sin lön från det egna företaget” än att jacka upp bilersättningen. Om du håller dig till 18,50 kr milen blir det ett enkelt kryss på årets kontrolluppgift. Detta gäller även eventuella skattefria traktamenten – som knappast heller de - speglar de verkliga kostnaderna.

Baserat på detta skulle exempelvis

En bokföring av reseersättning mellan egna företaget och ”anställd” som privat haft utlägg för resekostnader

1930     Företagskonto/checkkonto/affärskonto (K)                                   1485,00 kr

7331     Skattefri bilersättning (Privatbil 10 mil) (D)          185,00 kr

5800     Resekostnader (Biljetter) (D)                             1000,00 kr

2641     Ingående moms sv (Biljetter) (D)                         250,00 kr

5800     Resekostnader (Parkering) (D)                             40,00 kr

2641     Ingående moms sv (Parkering) (D)                      10,00 kr

3740     Öres- och kronutjämning (D eller K)                       0,00 kr.

Summa                                                                          1485,00 kr        1485,00 kr

Och

En bokföring av reseersättning mellan kundföretaget och det egna företaget som haft utlägg för resekostnader

1510     Kundfordingar (D)                                            1531,00 kr

3051     Försäljning tjänst 25% sv (Privat bil 10 mil) (K)                            185,00 kr

2611     Utgående moms på försäljning inom sverige, 25% (K)                  46,25 kr

3051     Försäljning tjänst 25% sv (Biljetter etc.) (K)                                1000,00 kr

2611     Utgående moms på försäljning inom sverige, 25% (K)                250,00 kr

3051     Försäljning tjänst 25% sv (Parkering etc.) (K)                               40,00 kr

2611     Utgående moms på försäljning inom sverige, 25% (K)                  10,00 kr

3740     Öres- och kronutjämning (D)                      0,25 kr

Summa                                                                  1531,25 kr        1531,25  kr

(I verkligeheten slås 2611 ihop av bokföringsprogrammet till 306,25 kr vid faktureringen)

Mvh Roffe

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

Hej BBking

En detalj till som man ibland måste tänka på.

Det är lätt hänt att man kan lägga moms på momsen och det får man inte göra – och dessutom jackar det onödigtvis upp kostnaden för kunden – om inte kunden har F-skatt. Men oavsett detta kommer alltid ”någon” att i slutänden att få bära en högre kostnad – och denne ”någon” kan mycket väl delvis bli du själv – som konsument. Om man tar exemplet med biljettkostnaderna som totalt exempelvis skulle bli 1250 kr (1000+250 i moms) så får man inte fakturera kunden 1250 kr för då landar det 25% moms på detta – man skall bara fakturera 1000 kr + 250 kr moms.

Det ”brukar vara så här”. Som underlag för en fakturering till kund av resekostnader har man vanligen en reseräkning från den som utfört resan (och under den ligger alla verifikationer på gjorda utlägg etc.). Och i det totalbeloppet finns även momsen som den ”anställde” fått kompensation för. Men man skall alltså inte fakturera reseräkningens TOTALBELOPP – man måste räkna bort moms som erlagts av den ”anställde” på resekostnader i Sverige. På det som blir kvar – på DET får man sedan fakturera moms.

Mvh Roffe

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

Tack (bilen). Men jag måste väl ändå lägga på moms på själva bilersättningen 18,50kr/miil, men inte på biogasen? Ang ”skickade 25kr”; Om jag tar lägre reseersättning än 18,50kr/mil kommer jag ju gå back?
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

Hej BBking

Yes, om du fakturerar dina 18,50 kr milen vidare till en kund måste du lägga på moms på detta – och det sköter väl ditt bokföringsprogam misstänker jag.

Men i detta ingår bränsle och alla skatter på detta etc. Du kan inte "skattefritt" först ersätta dig själv med 18,50 och sedan ytterligare kompensera dig för dina kostnader för biogasen etc. 

Men även om du tar ut dina skattefria18,50 kr per mil menar jag att du kommer att "gå back".

Om du köper en ny bil och sedan kör ett år. Om du sedan räknar du ut alla dina kostnader för bilen och tar med värdeminskning etc. och slår ut den totalkostnaden på de mil du har åkt under året så kan du mycket väl hamna på kanske 50 – 75 kr per mil.

De 18,50 kan möjligen stå för bränslet och del av skatt och försäkring – så ditt bilägande går knappast runt på 18,50. Så det är skillnaden mellan 18,50 och din ”verkliga” milkostnad som jag lite grovt yxade till – till kanske 25 kr.

Även om de 18,50 nu har gällt under många år – och kanske är i lägsta laget – så kan nog en bilägare ALDRIG räkna med att få full kompensation för sina verkliga kostnader – man måste nog ALLTID räkna med att ”få skicka med pengar” eller att "gå back" på sitt bilägande.

Om du skulle ta steget att fakturera din kund för din fulla milkostnad - vilket du kan - blir förmodligen den kundrelationen kortvarig.

Och sedan får du sannolikt en otrevlig "restskatt" som du kanske inte räknat med. För all ersättning utöver de 18,50 får du betala "marginalskatt" på - en marginalskatt som tidigare legat på max 57% men där man nu diskuterar högre nivåer.

Mvh Roffe

Highlighted
NY MEDLEM

Re: Fakturera resa med egen bil mot kund - eEkonomi

Vad man fakturerar till kund för milersättning med bil har inget med 18,50 att göra. Du kan fakturera kunden 32,00/mil + moms. Det du själv sedan tar ut som utlägg från ditt egna företag är 18,50/mil som är en skattefri ersättning/mil. Tar för givet att du driver ett eget företag AB.Mvh Tyra