Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Företagskonto/Skattekonto - Korrigera gammalt fel eller ej?

Hej!

Ska nu göra årsavstämning för år 2018 och märker att jag har en gammal surkart från 2016/2017 där en inbetalning till skatteverket inte har bokförts. 

Jämförde nu under årsavstämning "saldot på bokföringskontot för företagskonto (1930) per 2018-12-31 med det saldo som faktiskt var på bankkontot samma dag?"
Detta stämde ej utan bankkontot visar ca 30k mindre än vad bokföringen tycker att jag skulle ha på konto1930.
Kollade upp alla händelser på bankkontot och märkte att felet är den 2a januari 2017 då en inbetalning från mitt vismakopplade företagskonto till skatteverket aldrig kopplats till Visma (hur nu det kan komma sig?) och därför aldrig sedan bokförts kredit 1930 och debet 1630 (som jag gör alla andra månader).

Det ser alltså redovisningsmässigt ut som att jag har 30kkr mer på mitt företagskonto än jag har. Och att jag betalt in 30kkr mindre till skatteverket än jag har.

Vad ska jag göra nu?
1. Strunta i det då skattepengar ändå inte kommer in i bokslutet och alla tidigare bokslut för 2016 och 2017 är godkända.
2. Göra nån sorts manuell verifikation som hamnar på 2018? 
3. Göra nån sorts manuell verifikation som hamnar på dagens datum 2019?

Om jag ska bokföra det nu i efterhand så svara gärna med exempel. 

(Använder Visma eEkonomi - aktiebolag - kontantmetoden)


Mvh
/Sam5 SVAR 5
Highlighted

Re: Företagskonto/Skattekonto - Korrigera gammalt fel eller ej?

Gör konteringen 2028 eller 2019, det går lika bra vilket, ingen påverkan sker ju på resultatet

Mikael
Highlighted

Re: Företagskonto/Skattekonto - Korrigera gammalt fel eller ej?

Skulle väl vilja tillägga att ett kontosaldo som tydligen inte var avstämt i tidigare bokslut kan vara ganska allvarligt (av texten så tolkar jag det som att du har ett aktiebolag). Om "inte ens det" stämmer, vad finns det då mer för fel....? Att bankkontots saldo stämmer är typ punkt 1 i avprickningen när det gäller bokslut och man skall även ha koll på så att alla transaktioner är bokförda och att det finns underlag för dessa transaktioner. Oredovisade transaktioner är inte bra.   Väldigt viktigt, framförallt i AB.
I övrigt så har Mikael helt rätt i att du skall rätta det i senare år som ännu ej avslutats. Inte i tidigare avslutade år.
Highlighted
NY MEDLEM

Re: Företagskonto/Skattekonto - Korrigera gammalt fel eller ej?

Tack för ditt svar Mikael, och till herrn här ovanför - det finns inga andra fel. Detta är det enda och jag skyller delvis på visma som inte skeppat över denna kontohändelse från mitt konto till bokföringsprogrammet. Hade det skett i bruklig ordning hade det varit korrekt. Vill även påpeka att jag inte skulle fråga här om jag inte ville bokföra korrekt.

2018 är inte årsavstämt eller låst än men om jag tolkar er rätt så ska jag inte ändra något i det året?

Utan jag gör följande manuella verifikation under 2019 utan att ändra något verifikationsdatum:

1930 kredit 30k
1630 debet 30k

Och thats it?

Tack

Highlighted

Re: Företagskonto/Skattekonto - Korrigera gammalt fel eller ej?

”Herrn” som hör av sig igen här. Har du inte gjort klart 2018 så kan du ju lika gärna rätta till det då istället. Ju snabbare checkkontot stämmer dess bättre. Om du inte låst perioder så skulle du kunna komplettera första verifikatet. Men oavsett så tycker inte jag att du skall vänta. Mina ”funderingar” var mer ur en filisofisk synvinkel på hur Skatteverket skulle resonera vid en revision och bankkontot inte stämmer. Behöver som sagt inte innebära något fel men kan vara en signal. Att lita på att programmen skall lösa allt ligger väl i tiden och i reklamen men den dagen det funkar så har nog jag pensionerat mig. Programmakarna fokuserar mer på system och grafik än funktioner som vi bokförare behöver. Det framgår med all tydlighet här i forumet allt som oftast. Lycka till!
Highlighted

Re: Företagskonto/Skattekonto - Korrigera gammalt fel eller ej?

Ja
Thats it 🙂

Mikael