Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Visa  endast  | Sök istället efter 
Menade du: 

Fd medlem
Inte tillämpbar

Hur bokföra byte av tjänster/produkter mellan aktiebolag?

Hej!

Jag har en fråga gällande byte av tjänster/produkter mellan aktiebolag, om dessa ska bokföras och i så fall hur detta ska bokföras "rätt"?

 

Vi kan utgå från att det är byte av tjänster/produkter som har samma värde och samma momssats för enkelhetens skull.

 

Exempelvis, ett aktiebolag som säljer kameror behöver hjälp med marknadsföring, och byter då en av sina kameraprodukter värde 5000 kr mot en marknadsföringstjänst av samma värde, 5000 kr. Det handlar om någon form av bytestransaktion då på något sätt men hur ska det bokföras? Behöver/ska bolagen då fakturera varandra, eller behövs det inte då det kan anses kvitta ut varandra eller?

 

Tacksam för råd och förslag!

3 SVAR 3
Roffakab
CHAMPION

Hej

 

Enligt bokföringslagens bestämmelser utgör ett byte av varor och tjänster två olika affärshändelser som ska tas in i den löpande redovisningen i respektive bolag. Momsmässigt ska det räknas som två transaktioner, ett inköp och en försäljning. Det innebär att båda bolagen ska fakturera sina tjänster. Några betalningar behöver dock inte göras utan fakturorna kan kvittas mot varandra.

 

Vänliga hälsningar

RoffaK

Fd medlem
Inte tillämpbar

Tack för hjälpen! Som exemplet ovan då förslagsvis, hur skulle man bokföra det? Tex om aktiebolag A har sålt en marknadsföringstjänst som bokförs på 3041, hur monteras det om det sedan ska kvittas mot ett inköp av en kamera från aktiebolag B? Mot något form av skuldkonto (vilket?) då, och sedan inköpt från aktiebolag B mot dess kostnadskonto och mot samma skuldkonto? Tack för hjälpen!

Hej

 

Kundfakturan och inköpsfakturan kan regleras/betalas via 1910 Kassakonto.

 

Vänliga hälsningar

RoffaK