Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Annika47
NY MEDLEM

Köpa mopedbil på företaget

Vi har lite funderingar på att köpa in en mopedbil till företaget för att lättare kunna ta sig till o från arbetsplatserna och lättare att hitta parkering .
Någon som har erfarenheter av detta?
Vad jag kan hitta så finns det ingen förmån på dessa bilar o momsen är helt avdragsgill.
vad kan man lägga denna på för konton osv?
Har ni erfarenheter av skv om denna fråga är jag nyfiken och vill höra vad som sägs.

5 SVAR 5
Göran A
UTFORSKARE

Förmån av mopedbil skall beskattas efter samma regler som motorcykel.Här kan du läsa om detta

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2017.7/358329.html?q=mopedbil#h-Motorcykel


 

Göran A
UTFORSKARE

Vad gäller momsavdrag gäller följande:

Moped

Mopeder indelas enligt lagen om vägtrafikdefinitioner i mopeder klass I (EU-mopeder) och mopeder klass II. Mopeder är inte motorcyklar och omfattas därför inte av mervärdesskatte-lagens specialregler som gäller personbilar och motorcyklar. Det gäller även fyrhjuliga mopeder inklusive s.k. mopedbilar.

Cecilia Towner
APPLICATION SPECIALIST

Hej Annika,

Jag vet inte om du känner att du har fått de svaren du behöver utav Göran.
Undrar du fortfarande på vilka konton du ska bokföra detta? Och är det både då inköpet utav mopedbil samt hur kostnaden ska läggas på de anställda om och när de ska använda den?

Återkom gärna med de frågeställningar du fortfarande funderar över.

/Cecilia

Hej Cecilia.
Det stämmer undrar fortfarande ang ovan. Blev inte helt klok att lässa allt på skv.
Vilka konton lägger jag upp den på? Den kommer att betalas kontant. Hur lägger jag upp förmånsvädet på anställd i visma lön 300? 
Är hela momsen avdragsgill på en mopedbil? Om vikten har betydelse så väger den inte över 400kg och går max i 45-50km/h.
Tack på förhand .
Med vänlig hälsning
Annika

Hej Annika, 

Det kontanta inköpet av mopedbilen kan du skapa upp en kassahändelse för under Kassa- och bankhändelser. Du kan matcha det som ett Övrigt uttag - Egen kontering och utgiften för inköp av bilar och andra transportmedel debiterar konto 1240 Bilar och andra transportmedel. Om den ingående momsen inte är avdragsgill läggs den till anskaffningsvärdet, ingående moms. Du lägger sedan in mopedbilen som inventarier under Bokföring - Inventarier och anger då anskaffningsvärdet och under hur lång tid det förbrukas. 

Om hela momsen är avdragsgill eller inte är nog bäst om du kollar med Skatteverket, det beror lite på situationen och exakt hur mycket den används i företaget. Du kan även läsa mer på länken Köpa varor eller tjänster till företaget.

Gällande frågan om hur du lägger upp förmånsvärdet på en anställd i Visma Lön 300 så skulle du inne i personalregistret på flik 3 Lön kunna lägga in en bilförmån. Det kommer då att hamna som en löneart på standardlönebeskedet. Du kan läsa mer på länken Beräkna bilförmån

Hälsningar Theodor