Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Paul Stenvadet
UTFORSKARE

Köpa varor utomlands utan moms - eEkonomi

Hej,När jag köper varor eller tjänster från företag utanför EU brukar jag ange mitt företags VAT-nummer vilket medför att momsen tas bort. En fundering, behöver dessa köp tas upp i deklarationen?Med vänlig hälsning Paul
11 SVAR 11
Csi2019
NY MEDLEM

jag har samma fråga!

När du köper varor utomlands och uppger ditt VAT-nummer så kommer säljaren att lämna en "periodisk sammanställning" där det redogörs för till vilket VAT-nummer det sålts varor eller tjänster och för hur mycket. Så om du handlar på det viset så måste du ta upp detta i momsdeklarationen. Och handlar du då privata saker så måste du köpa ut dom och momsa försäljningen. 
Själva redovisningen går till så att du bokför detta på t.ex. 4056 om det är varor och du skall då även kreditera på kto 2615 (  i det här fallet) med 25 % moms och om du får lyfta den även bokföra samma belopp på kto 2645. Och köper du tjänster, eller varor med annan moms så gäller andra konton. Och tro mig, det funkar. Om du inte rapporterar inköpen så kommer det en förfrågan från Skatteverket så småningom. Lycka till!
Göran A
UTFORSKARE


Kom också ihåg att om du har helårsredovisning på momsen skall momsdeklarationen lämnas 26 februari istället för som normal 12 maj vid helårsredovisning.

En komplettering/korrigering av mitt svar får jag nog göra då jag nu läste att det gällde inköp av varor tjänster utanför EU. Då skickar säljaren ingen periodisk sammanställning men man skall ändå hantera det på det sätt jag beskrev fast då med lite andra konton. Vid varuinköpt så blir det då kto 4545 (import av varor 25%) och men momskontona blir desamma. Och det här påverkar inte heller inlämningen av eventuell helårsmoms som Göran A så riktigt påpekade. Det gäller bara vid EU-handel... Mycket att tänka på i bokföring... Lycka till!
Tatiana
NY MEDLEM

Däremot om du köper tjänster utanför EU så behöver du redovisa det i momsdeklaration.
Sofia Johansson
ANSTÄLLD

Hej Paul!

Ser att ni har en fin pågående diskussion men ville flika in lite informera om ett bra inlägg vi har om just detta.
Du hittar det här
Vill också informera om smidigheten med eEkonomi. Skapa en leverantör och välj det landet inköpet är gjort från och eEkonomi kommer hjälpa dig med konteringen direkt när du skapar fakturan.
Ska till exempel både in- och utgående moms redovisas kommer programmet lägga in konton för detta, ska det inte redovisas läggs kontona inte till. Allt utifrån det land du ställ in på leverantören. Du behöver bara lägga till kostnadskontot för inköpet.
I ovanstående inlägg finns information om hur allt konteras och även förslag på kostnadskonton.

Ha det gott 🙂 

Hej Sofia!

Tack för tipset, att skapa leverantör och låta bokföringsprogrammet göra jobbet låter som en smidig lösning.

Leverantören är Microsoft Azure och det är deras molntjänster mitt företag köper in. På fakturan står det att Microsoft Azures adress är på Irland så jag har angivit det som land när jag skapade leverantören i eEkonomi.
 
Eftersom jag angivit mitt företags VAT så tillkommer ingen moms på fakturan:Utifrån ovanstående information, hur ska bokföringen ut?

Tacksam för svar!

Vad har leverantören för VAT nummer?

Leverantören har VAT Regn No. IE8256796U.

(bra ingen MOSS tjänst)

konto:
4535 D 404,86 (momskod 21)
2645 D 101,21
2614 K 101,21

Perfekt! Stort tack!