Mina produkter

Logga in för att följa kategorier och för att få genvägar i denna meny
avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Highlighted
NY MEDLEM

Korrigering av konto 2650 - eEkonomi

Hej

Jag har bytt från programmet Visma Enskild Firma till Visma eEkonomi och då har det uppdagats lite konstigheter. I gamla programmet jobbar man inte med kontering utan det sköts i bakgrunden utan att man kan se det. När jag nu bytt till Visma eEkonomi och börjat med kontering ser jag att ingående balans för 2650 inte var 0kr. Det bör den väl vara när man bokfört en momsredovisning och betalat momsen enligt Vismas guider https://www.vismaspcs.se/visma-support/visma-eaccounting/se/content/online-help/c-accounting-vat-che...?

Mitt fel ligger alltså någon gång långt bak i tiden som jag inte kunnat påverka eftersom konteringen skett i det dolda i mitt gamla program och inget jag valt.

Frågan är hur jag rättar till detta så det blir rätt framöver?
Kan jag på något sätt göra en manuell verifikation för att korrigera detta och balansera konto 2650 till 0kr?

I dagsläget är kontosaldot för konto 2650 = +1107 kr. (Denna summa är det som felar)
Vilket konto ska jag boka mot om jag vill få bort denna summa från konto 2650?
Kan man göra någon typ av korrigering eller rättelse på detta sätt?

Jag har en enskild firma, bokför med kontantmetoden och redovisar moms kvartalsvis.
1 SVAR 1
ANSTÄLLD

Re: Korrigering av konto 2650 - eEkonomi

Hej Albin,

Precis som du skriver så fungerar de här båda system väldigt olika.
I Visma Enskild firma delas momsen upp på två olika bokföringskonton beroende på om det är en skuld eller en fordran.Där använder vi konto 1650 för momsfordran och konto 2650 för momsskuld.
Detta ser man om man kollar på tex utskriften Balansrapport i Visma Enskild firma under Rapporter/Utskrifter - Kassabok - Tillgångar och skulder (balansrapport) - väljer ditt år och bokar i rutan Skriv även ut kontonummer.
I Visma eEkonomi arbetar man endast med konto 2650, redovisningskonto för moms och sen får du beloppet i debet eller kredit beroende på om det är en skuld eller en fordran du har.

Då du skriver att beloppet du har på 2650 är ett gammalt belopp som har hängt med under flera år så kan du självklart boka bort det via en manuell verifikation, vilket du gör i eEkonomi under Bokföring - Verifikationer - Ny verifikation.
Däremot tänker jag att du även bör ha en differens på ytterligare ett konto, troligtvis ett tillgångskonto som 1930, 1920 eller liknande.

Gå igenom dina siffror en gång till och se om du hittar ett fel på nåt mer konto som du då motkonterar din bortbokning med.
Hittar du ingen annan differens så bör du kunna motkontera detta mot 2013/2018 istället.

Återkom om du har fler frågor.

Ha en fin dag!
/Cecilia